Sevgi ve saygı güçlendirilsin!

Sevgi ve saygı güçlendirilsin!
Marmara Belediyeler Birliği tarafından gerçekleştirilen MARUF'a katılan Bağcılar Belediyesi’nin Vefahane Yaşam Merkezi projesi görücüye çıktı.

HABER MERKEZİ - Proje hakkında bilgi veren Belediye Başkanı Abdullah Özdemir, “Yeni hizmet modelleriyle sevgiyi, merhameti, saygı ve dayanışmayı daha da güçlendirmek istiyoruz” dedi.

Marmara Belediyeler Birliğinin (MBB) “Çözüm Üreten Kentler” mottosuyla düzenlediği Marmara Urban Forum’un (Marmara Uluslararası Kent Forumu-MARUF) üçüncüsü 4-7 Ekim 2023’te İstanbul Kongre Merkezi’nde gerçekleşti. Bağcılar Belediyesi de MARUF’ta yerini aldı. "Yaşam Boyu Şehirler" başlığı altında “Kentte Yaşlılık” konulu oturuma Bağcılar Belediye Başkanı Abdullah Özdemir ile Avukat Octavio Vergara Andueza konuşmacı olarak katıldı. Doç. Dr. Hande Sart’ın moderatörlüğünde düzenlenen programda; genel nüfusun kentlerde yoğunlaşması ve yaşlanmaya evrilen demografik dönüşümü ile birlikte yerel yönetimler gündeminde önemli bir yer tutan yaşlılık politikaları ve uygulamaları ele alındı.

Yaşlı nüfus artıyor

Tüm dünyayı ilgilendiren önemli bir konuyu seçtiklerini söyleyen Özdemir, “Yaşlı denildiğinde Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) tarafından yapılan tanım gereği 65 yaş ve üzeri nüfus anlaşılmaktadır. Genel nüfus içinde 65 yaş üzerindeki yaşlı nüfusta, özellikle gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerde hızla artmaktadır. BM (Birleşmiş Milletler) tahminlerine göre, küresel nüfus içinde yaşlı nüfus oranı 2050 yılında 10 milyarın yaklaşık 2 milyarı 65 yaşın üzerinde olacağı tahmin edilmektedir. Yaşın ilerlemesi fiziksel, sosyal, ekonomik, psikolojik ve benzeri pek çok değişikliği beraberinde getirmektedir. Bu değişiklikler yaşlı bireylerin gündelik yaşamlarını sürdürme kabiliyetlerinin ve toplumsal rollerinin genç yaşlara göre farklılaşmasına neden olmaktadır. Dolayısıyla, bireylerin bulundukları mikro ve makro çevreleri bu değişimlere uyum göstermediğinde, yaşlıların yaşamları zorlaşmakta, onları toplumda adeta “farklı”, “yalnız”, başka” bireylere dönüştürebilmektedir. İletişimin bozulmaya başladığı bu dönem sosyolojik yaşlanmanın başlangıcı sayılabilir. Bu süreçte yaşlılar yeni rollerine uygun davranmaya ve yeni bir sosyal çevrede tutunmaya çalışırlar” dedi.

Tedbir alınmalı

Ülkemizde ortalama yaşam süresinin arttığını ve yaşlıların sağlıklı yaşam sürmeleri, kaliteli yaşlılık dönemi geçirmeleri için alınması gereken tedbirlerin önem kazandığına dikkat çeken Özdemir, “İnsanın, yaşamın her safhasında mutlu ve huzurlu bir şekilde hayat sürmesi en tabii hakkıdır. Bunun en iyi şekilde kullanılabilmesi için geçmişten geleceğe köprüler kurarız. Kültürümüzü ve değerlerimizi yarınlara taşımamızı sağlayan yaşlılarımızın toplumla bütünleşmesi, hayatın içinde aktif bireyler olmaları amacıyla yeni hizmet modelleri geliştiriyoruz. Bağcılar’da yaşlıların hayatlarını kolaylaştırmak, desteklemek ve sosyal bağlarını güçlendirmek amacıyla çeşitli hizmetler sunmaktayız. Yeni hizmet modelleriyle sevgiyi, merhameti, saygı ve dayanışmayı daha da güçlendirmek istiyoruz” diye konuştu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.