Sosyal medyanın kurbanı oldular

Sosyal medyanın kurbanı oldular
İBB’nin şirketi İSPARK’tan çıkarılan 3 çalışan, belediyenin Saraçhane’de bulunan binası önünde basın açıklaması yaptı. İşten çıkarılan işçiler hakkında İBB'den yapılan açıklamada, Sosyal Medya Etik İlkeleri çerçevesinde kuralları ihlal eden personel ile ilgili iç soruşturma açıldığı ve İBB Başkanı hakkındaki küçük düşürücü, alay edici paylaşımları nedeniyle sözleşmelerinin fesh edildiği belirtildi

İSPARK’ta çalışan 17 kişinin sözleşmeleri, İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu hakkında alay edici ve küçük düşürücü paylaşımlarda bulundukları iddiasıyla haziran ayının başında, iş kanunun 25-E maddesine göre iş sözleşmeleri fesih edilmişti. Sözleşmeleri feshedillenlerden 3 kişi, kendi haklarını ve arkadaşlarının haklarını aramak için İBB’nin Saraçhane’de bulunan binası önüne gelerek ellerinde "Ekmeğimize uzanan eller kırılsın" yazılı dövizlerle basın açıklaması yapmak istedi. İBB’nin güvenlik görevlileri belediye önünde açıklama yapılmasına izin vermedi. Güvenlik görevlileriyle bir süre tartışan işçiler daha sonra, İBB Başkanlık binasının karşısında bulunan parkta basın açıklaması yaptı. İşten çıkartılan işçiler, sosyal medya paylaşımlarının bahane edilerek işten çıkardıklarını iddia etti.

Paylaşımları bahane ettiler
İşçilerden Birkan Yıldırım, "Burada görünen 3 kişi dâhil 17 kişi işten atıldık. Diğer arkadaşlar belli sebeplerden dolayı aramızda olamadılar. Onlar da avukatlarına vererek, haklarını adalet önünde aramaya başladılar. Pandemi sürecinde bu işten çıkma yasağı olduğu için, işten atamadıkları için, tazminat vermemek, işsizlik maaşı vermemek için ve bizi işten çok kolay atmak için sosyal medyayı bahane ederek bizleri 25-E’den ki içeriği en ağır olan maddedir. İçeriğinde hırsızlığın da bulunduğu ama bizi B şıkkından yani işçinin işverenin görevini kötüye kullanmak maddesini kullanarak işten attılar" dedi.

Bu belediye halkın değil mi?
İBB yönetiminin göreve geldikten sonra fişleme yaptığını iddia eden Ömer Çevik de "Ben 15 yıl boyunca İBB’de çalıştım. Değnekçilerle, tinercilerle çok büyük mücadeleler ettim. Bu pandemi sürecinde yıllık izine çıktım. Kronik rahatsızlığım olduğundan dolayı 2 ay 20 gün izin yaptım. Daha sonra beni disiplin kurulundan aradılar. Ben sosyal medyadan Recep Tayyip Erdoğan’ı beğenmişim. Binali Yıldırım’ın, bir paylaşımını beğenmiştim, 4 tane resim. Hâlbuki ben çok resim paylaştım. Bunlar bahane. Bir insanın 15 yıllık emeğini çalan bir belediye zihniyeti var ise özgürlük diyorsunuz, özgürlük hakları nerede? Bize tazminat verme, bizi işe de alma. Ama bizi dürüstçe at, namusluca at. Bana de ki ‘sen bizim işimize yaramıyorsun, sana tazminat vermiyorum’ de. Eyvallah deyip gideceğim. Ama sen buraya madde koyuyorsun. Sen bizi 80 milyon insanın içinde küçük düşürüyorsun. 25-E maddesi sosyal medya paylaşımı diyor. 25-E maddesi işsizlik maaşı vermesin, tazminat vermesin. İşçi çıkarma yasağı var. Koskoca devletin Cumhur-i Reisi diyor ki,’ Kimse 3 ay işçi çıkaramaz’ ya sen devleti hiçe sayıyorsun büyükşehir" çağrısında bulundu.

Fişlendiklerini iddia etti
12 yıldır İSPARK’ta çalıştığını söyleyen Birol Durmuş da "Bunlar geldiler başa sendika olayları başladı. DİSK geldi. Dediler ki ‘DİSK’e geçeceksiniz. İşten atacağız’. Biz bu sendikayı kötüledik. Hizmet Sendikası’nı destekledik. Bazı arkadaşlarımız geçti, bazılar geçmedi. Daha sonra seçim oldu Hizmet Sendikası kazandı. Ondan sonra bizi fişlemeye başladılar. Siz 'AK Parti'lisiniz ve Siz Recep Tayyip Erdoğan’a Allah gibi tapıyorsunuz' bile dediler. Odalarına girip ‘Selamun Aleyküm’ diyorsun, ‘Aleyküm Selam ‘demezler. ‘Hello’ diyeceksin onlara. Böyleler. Bir baktılar olacak gibi değil. Bizi çıkarmak için sosyal medyama girmişler. Belgelemişler" dedi.

ETİK KURALLARI İHLAL ETTİLER
İBB'den konuyla ilgili yapılan açıklamada, Sosyal Medya Etik İlkeleri çerçevesinde kuralları ihlal eden personel ile ilgili iç soruşturma açıldığı ve İBB Başkanı hakkındaki küçük düşürücü, alay edici paylaşımları nedeniyle sözleşmelerinin fesh edildiği belirtildi


İşten atılan işçiler ile ilgili İBB'den de açıklama yapıldı. Açıklamada, İBB'nin 2019 yılının Aralık ayında Sosyal Medya Etik İlkeleri'ni belirlediği ve bu ilkelerin İBB'nin bağlı kuruluşları, iştirak şirketleri ve tüm kademelerinde çalışanları kapsadığı kaydedildi. Açıklamada “Kurum çalışanlarının tamamını ilgilendiren kuralları ihlal edenler hakkında iç soruşturma açılabiliyor, gerekli olması halinde yasal işlem de başlatılıyor” denildi. Açıklamada, İBB iştiraklerinden İSPARK'ın yaptığı incelemelerde, bu kurallara uymayan personelleriyle ilgili iç soruşturma açtığı belirtildi.

Kurumu temsil edemezler
Yapılan soruşturma sonucunda varılan kararla şu ifadelerle aktarıldı: "İşverene, işveren temsilcisi olan İBB Başkanımız hakkındaki küçük düşürücü ve alay edici paylaşımları ile işverene karşı doğruluk ve bağlılığa uymayan tavır veya davranışlar sergilediği, şirket güvenini kötüye kullandığı ve şirketin ahlaki değerlerine, kurum vizyonu ve imajına uygun olmayan davranışlarda bulundukları tespit edilen bahsi geçen personellerin çalıştığı kurumu temsil edemeyecekleri kanaatine varılmış ve İSPARK disiplin yönetmeliğinin 18-c maddesi gereği iş sözleşmesinin 4857 Sayılı İş kanununun 25/II-e maddesine göre sözleşmeleri feshedilmiştir

İMAMOĞLU'NA SAYDIRMIŞLAR!
İşten çıkarılan Ömer Çevik'in "Ekrem Fetö'cü mü bilmem ama tüm Fetöcüler Ekremci. Ekrem PKK'lı bilmem ama PKK Kandil'den destek verecek kadar Ekremci. Kısaca Ekrem vatan haini mi bilmem ama tüm vatan hainleri Ekremci" paylaşımı yaptığı görüldü. Birol Durmuş'un da "Yalan, montaj, dublaj haber! Bu laik yalancıların yalanlarını herkesin hatırlaması lazım. Hani verdiği vaatler… Oy veren İstanbullu? Nokta" paylaşımı dikkat çekti.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.