Süleymaniye'de katliam vardı!

Süleymaniye'de katliam vardı!
İstanbul’un UNESCO Dünya Mirası Listesi’nden yer alan tarihi Süleymaniye Mahallesi’nde başlatılan yenileme projesi, İBB tarafından durduruldu. İBB Genel Sekreter Yardımcısı Mahir Polat, “Dünyanın en özel tarihi, saçma sapan binalar dikilmek için yok edildi. Süleymaniye'yi bu katliamın elinden can çekişirken aldık” dedi

İBB Genel Sekreter Yardımcısı Mahir Polat, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun talimatı ile tarihi Süleymaniye Mahallesine bir rant alanı olarak bakan tüm eski projeleri durdurduklarını duyurdu. Polat, Süleymaniye Mahallesi'nin 1985 yılında UNESCO tarafından “Osmanlı Mahallesi” özelliği nedeniyle “Dünya Mirası” ilan edildiğini hatırlatarak “Dünyanın eşsiz Osmanlı ahşap yapılar dokusu nedeniyle UNESCO tarafından korumaya alınan bu alan 2011-2019 arasında paramparça edildi” dedi.


400 konak yok edildi

“Yenileme alanı statüsü sonrası mahalleli kovuldu, binalar yerlerine Sulukule benzeri yapılar yapılmak için çeşitli vandalizmlerle yok edildi” diyen Polat, “400'e yakın tarihi ahşap konak son 10 yılda ya tamamen yok edildi ya da artık onarılamayacak kadar tahrip edildi. Dünyanın en özel tarihi Osmanlı kent dokusu ve sivil mimarlığının en güçlü kanıtı saçma sapan binalar dikilmek için yok edildi. İnsanlar buradan koparıldı. Göreve başladığımızda mahalleyi baştan başa taklit yapılarla inşaat alanına çeviren yenileme avan projesini durdurduk. Süleymaniye'nin tüm tarihi binalarını tek tek tespit ettik. Dünya miras alanımız Süleymaniye'yi bu katliamın elinden can çekişirken aldık. Süleymaniye eşsiz bir tarihi hazinedir, ağır yaralıdır. Süleymaniye'yi ilgili tüm paydaşlarla birlikte kurtaracağız” ifadelerini kullandı.


2 yıldan beri durdu

Sözcü'ye açıklamada bulunan Mahir Polat, 2019 yılında göreve geldiklerinde yok edilmiş bir alanla karşılaştıklarını dile getirerek, “Eski Osmanlı evleri yıkılmış durumda maalesef. Elimizde o evlerin çizimleri ve belgeleri var. Aslına uygun olarak binaları yeniden yapmaları halinde bize gelen projelere  onay veriyoruz. Mahallenin ruhunu ve mimari karakterini bozan bu projelere onay vermediğimiz için  alandaki inşaat faaliyetleri de 2 yıldır durdu. İBB olarak bölge için bir kentsel tasarım projesi başlattık. Mahallede İBB'ye ait alanlar var. Oralarda da örnek restorasyon projelerine başlayacağız. Biz bu tarihi mahalleyi bir inşaat proje alanı olarak değerlendirmiyoruz.

Bu alan dünya mirası tarihi alandır, burada yapılacak tüm çalışmalar bu dünya mirasının dokusu ile geleceğe aktarılması için yapılacak. Çok ağır tahribat gördü ama dünya mirası kimliğini kaybettirmesen tarihi yapıları yeniden asli kimliği ile yeniden restore etmeliyiz” dedi.



KİPTAŞ'IN ÇOK ÖNEMLİ PROJESİYDİ

Eski KİPTAŞ Genel Müdürü İsmet Yıldırım ise geçmişte yaptığı bir açıklamada, “KİPTAŞ'ın durumu içler acısı, neden Süleymaniye'de 2 buçuk senedir bir şey yapmıyorlar. Un var, şeker var, yağ var helva yapacaklar, neden duruyorlar?” diye sormuştu.  Neden burada 2 buçuk senedir duruyorlar onunda bilmiyorum kendilerine sormak lazım" açıklamasını yapmıştı. Şuanda Ümraniye Belediye Başkanı olan İsmet Yıldırım, “Kiptaş'ın çok önemli projesiydi Süleymaniye, biz çok ciddi çalışmalar yaptık orada. Beş tane mahalleyi kapsayan, 100 dönümden fazla bir yerde 2 bin küsür bağımsız bölümün olduğu 730'a yakın küçük küçük parsellerin oluştuğu ve Süleymaniye yenileme alanı olarak ilan edilmiş bu yerde iğneyle kuyu kazar gibi ciddi şekilde orada bir kere tapulama işlemlerini bitirdik. Tahmini 300 yüze yakın eski eser vardı, 400 tanesi de ona uygun yapılanma yapılacaktı. İki ve üç katı geçmeyen sokak kültüründe eski Süleymaniye evlerinin yeniden ihyası vardı. Bir adadan da başlamıştık, yolunu açmıştık” demişti.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.