Tarihi karakol binası artık yok

Tarihi karakol binası artık yok
Kasımpaşa'da bulunan Divanhane Eski Karakol Binası, İBB’nin ayakta kalması için verdiği mücadeleye rağmen kurtarılamadı. İBB’nin 12 Mart’ta yargı sürecini başlattığı yakım, dün gece iş makinelerinin ve personelin çalışmasıyla gerçekleştirildi. İstanbul, Koruma Kurulu ve diğer kamu kurumları eliyle 19. yüzyıla tarihlenen önemli bir tarihi mirasını kaybetti.

Sultan Abdülaziz’in yapısı Divanhane Eski Karakol Binası’nın yıkımıyla ilgili başlayan süreç dün gece sona erdi. İstanbul’un önemli bir tarihi mirası; İBB’nin itirazları, iptal başvurusu ve projeye gerekçe gösterilen yol güzergahını değiştirmesine ve başlatılan yargı sürecine rağmen yıkıldı. Ocak ayında iş makinesi ve hilti kullanılarak başlatılan çalışmalar, dün gece yoğunluğunu artırdı. Çok sayıda personel ve iş makinesinin yer aldığı işlemeler sonucu, tarihi Kasımpaşa Meydanı’nın tarihi yapısı yok edildi.

İtirazlar gözardı edildi

Koruma Kurulu, Divanhane Eski Karakol Binası’nın yıkılması, yerine ise daha geniş bir yol ve kavşak yapılmasını içeren projeye onay verdi. 19. yüzyıla tarihlenen Sultan Abdülaziz’in yapısı mekan, kurul kararına dayanan çalışma sonucu iş makineli ve hiltili yıkıma maruz kaldı. İBB Koruma Uygulama ve Denetim Bürosu (KUDEB), gelen ihbarlar üzerine harekete geçerek tarihi yapıda incelemede bulundu. İstanbul'un kültürel mirasları arasında bulunan eserde denetleme yapan ekipler, çalışmayla ilgili tutanak tuttu.

Tabuta mı aldınız?

İBB, tarihi yapının yıkımını durdurmak için Kültür Bakanlığı 2 Nolu Koruma Kurulu’na 2 Şubat’ta yıkımın durdurulmasını talep etti. Yıkıma gerekçe gösterilen yol güzergahını 4 Şubat’ta değiştirdi. 12 Şubat’ta da suç duyurusunda bulundu. İBB Genel Sekreter Yardımcısı Mahir Polat, yıkımın gerçekleştirildiği noktada basın toplantısı gerçekleştirerek yargı sürecinin başlatıldığını söyledi. Yıkımın İstanbul 10. İdare Mahkemesine taşındığını söyleyen Polat, “Karakol Binasına kefen mi biçtiniz, tabuta mı aldınız? Bu görüntü neyin nesidir. Saygın ve uygun bir iş yapıyorsanız, bu kadar bekleyerek, gizleyerek, her denetlemede yetkili birimlerimizi engelleyerek neyi gizliyorsunuz” diye sordu. Polat’ın başladığını duyurduğu yargı süreci devam ederken, tarihi yapıyla ilgili yıkım sürecine devam edildi. İstanbul, önemli bir tarihi mirasını kaybetti.

YARGI ÖNÜNDE HESAP SORACAĞIZ

CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu da yıkıma çok sert tepki göstererek “İhya etmekten anladıkları buymuş. Tarihi Kasımpaşa Divanhanesi Karakolu bir gece yarısı operasyonuyla yıkıldı, koskoca bir tarih yok edildi” dedi. “İstanbul bugün çok acı bir güne uyandı” diyen Kaftancıoğlu şunları kaydetti: "Bugünlerde bu gece yarısı operasyonlarını ne kadar sık görüyoruz. Gece yarısı operasyonu ile kararnameler çıkıyor, insanlar görevden alınıyor. Ve gece yarısı operasyonları ile tarihi Kasımpaşa Divanhanesi karakolunun yıkıldığı acı haberini aldık. İstanbul'un önemli bir tarihi mirası olan karakol, Ulaştırma Bakanlığı tarafından ‘yol yapacağız'  bahanesi ile ne yazık ki yıkıldı. Biliyoruz ki birçok uluslararası büyük projelerde tarihe, kültürel dokuya saygı gereği yer değiştirirken,  bizim ülkemizde AKP iktidarında İstanbul'a ihanet edenler tarihi kültürel miraslarımızı bir bir yok ediyor. İstanbul'a;  kültüre, doğaya, kente, insana saygı diyerek bakanlar olarak suç duyurusunda bulunacağız. Er geç yargı önünde hesap soracağız. Yıkımın yanlış olduğunu söylediğimizde ‘yıkmayacağız ihya edeceğiz' demişlerdi, anlaşılan o ki; AKP iktidarının ihya etmekten anladığı bu."

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.