Tedavileri tamamlanan caretta caretta denize bırakıldı

Tedavileri tamamlanan caretta caretta denize bırakıldı
Vali Ersin Yazıcı, Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum ve Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, Antalya’da devam eden Akdeniz’in Kirlenmeye Karşı Korunması Sözleşmesi’nin 22 Taraflar Konferansı (COP 22) kapsamında tedavisi tamamlanan 2 caretta caretta cinsi deniz kaplumbağasını suya bıraktı.

Vali Ersin Yazıcı, Akdeniz’in Kirlenmeye Karşı Korunması Sözleşmesi’nin 22 Taraflar Konferansı (COP 22) kapsamında Antalya’da bulunan Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum ve Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer ile birlikte Deniz Kaplumbağaları Araştırma Kurtarma ve Rehabilitasyon Merkezi’nde (DEKAMER) tedavileri tamamlanan iki caretta carettayı denize bıraktı. DEKAMER Müdürü Prof. Dr. Yakup Kaska, konferansın yapıldığı otelin sahiline özel kutularında üzerlerinde çip takılı olarak getirilen caretta carettalar hakkında bilgi verdi. Daha sonra Vali Yazıcı ve Bakanlar özel kutularında getirilen caretta carettaları denize bıraktı.


Yutak alanları arttırmak için çalışıyoruz

Programda konuşan Bakan Kurum, COP 22 dönem başkanlığını İtalya’dan devraldıklarını anımsattı. COP 22 toplantısını 22 kıyıdaş ülke ile düzenlediklerini dile getiren Bakan Kurum; “Teması Akdeniz’de deniz kirliğini engellemek, deniz çöplerini yine bütün Akdeniz kıyısından toplamak, biyoçeşitliliği arttırmak adına kararlar alıyoruz. Bu kararları 21 kıyıdaş ülke uygulamaya gayret gösteriyor. Biz Akdeniz Bölgesi’nde gerek özel çevre koruma bölgelerinde, gerek sit alanlarında doğa ve çevreyi korumak, yutak alanları arttırmak adına birçok çalışma yürütüyoruz. Özel çevre koruma bölgelerinde nesli tükenmek üzere olan caretta caretta kaplumbağalarını bakanlığımız bünyesindeki DEKAMER’de tedavi ediyor ve uydu cihazları ile kaplumbağaların göç yollarını, yumurtlama yerlerini takip ediyoruz.” dedi.

İklim değişikliğinden etkileniyor

Türünün son örneği olan deniz kaplumbağalarını gelecek nesillere bırakabilmek adına mücadele verdiklerini kaydeden Bakan Kurum; “Amacımız Akdeniz’i korumak Akdeniz kapalı bir havzada yer alması nedeniyle iklim değişikliği etkilerinden ciddi manada etkilenen bir yer. Bütün ülkelerle birlikte yine ülkemizde bakanlıkların desteğiyle bu sürece katkı sağlayacağız, önderlik edeceğiz. Her zaman yanımızda olan Emine Erdoğan’a ve Milli Eğitim Bakanı Özer’e şükranlarımı sunuyorum.” ifadelerini kullandı.


Yolları açık olsun

Denizde yaşayan canlıların çevre kirliliği ve iklim değişikliğinden olumsuz etkilendiğini dile getiren Vali Yazıcı; “Yaralanan ve tedavi edildikten sonra takip cihazı takılan Beste ve Berra isimli caretta carettaları Sayın Bakanlarımız ile birlikte Akdeniz’in mavi ve serin sularına bıraktık. Yolları açık olsun.” dedi.

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.