Tedbiri elden bırakmayalım

Tedbiri elden bırakmayalım
Sarıyer Belediyesi Kurum Tabibi Nilüfer Efeoğlu, bağışıklık sistemimizin güçlü olması için beslenmenin önemini belirterek, “Covid 19’dan korkuyorsak önce sigarayı bırakacağız ve yediğimize içtiğimize dikkat edeceğiz” dedi

Yeni tip koronavirüs (Covid-19) salgını tüm dünyayla birlikte ülkemizi de etkiledi. Pandemiye karşı alınan önlemler kapsamında 2 buçuk aydır süren kısıtlamalar virüsün etkisini yavaş yavaş yitirmesiyle kaldırılıyor. Eski hayatımıza dönüş, ‘Yeni Normal’ diye tabir edilen dönem başladı. Ancak virüs tamamen yok olana kadar önlemlerle yaşamayı sürdüreceğiz. Pandemi sürecinde sahada görev alan Sarıyer Belediyesi Kurum Tabibi Doktor Nilüfer Efeoğlu ile hayatımızda yaşanacak değişiklikler hakkında konuştuk.

Virüsü daha iyi tanıyoruz
Zorlu bir pandemi sürecinden geçtiğimizi söyleyen Doktor Nilüfer Efeoğlu; “İlk zamanda bilmediğimiz şey olduğu için daha fazla çekiniyor ve korkuyorduk. Bizim bilgilerimiz, yurt dışından gelen bilgilerle sınırlıydı. Gün geçtikçe hem dünyadan hem de kendi ülkemizden tecrübeler edindik. Şu an hastalığı daha iyi tanıyoruz. Sağlık Bakanlığı ’da bu süreçte vatandaşları şeffaf bir şekilde bilgilendirdi. Sürecin iyi yönetildiğini düşünüyorum. Artık normalleşme sürecine de başladık” dedi.

Ciddi çalışmalarımız oldu
Sağlık İşleri Müdürlüğü olarak tüm kamu kurumlarına ve vatandaşlara uyarı ve bilgilendirme yapıldığının altını çizen Efeoğlu; “Maske, dezenfektan, ilaçlama gibi çok ciddi çalışmalarımız oldu. Şu aşamada Sarıyer’in çok iyi yönlendirildiğini düşünüyorum. Sadece kendi müdürlüğümüz değil tüm birimler organize oldu” diyerek pandemi sürecinin ilçede sorunsuz şekilde yönetildiğini belirtti.

“Yeni normalimizde belli başlı kurallarımız olmak zorunda. Burada önemli bir konu ellerimizi en az 20 saniye süreyle, su ve sabun kullanarak yıkamamız. Yalnızca bunun mümkün olmadığı koşullarda dezenfektan ve kolonya ile hijyen sağlamaya çalışalım. Önceliğimiz her zaman su ve sabun olmalı. Ellerimizi yıkamak yerine ıslak mendille silmeyi düşünmeyelim. Ayrıca market alışverişi, iş gibi nedenlerle zorunlu olarak dışarıya çıktığımızda kullandığımız eldiven de bizi aldatmasın, eldiven taksak bile çıkardığımızda ellerimizi yıkamalıyız.”

Mutlaka maske takılmalı
"Kuralların başında doğru maske kullanımı da geliyor" diyen Efeoğlu, "Daha sonra sosyal mesafe ve kişisel hijyen.. Mümkün olduğunca kalabalık oluşturmama ilkesiyle hareket etmemiz gerekiyor. Bunlara dikkat ettiğimiz sürece örneğin çalışma ortamımızdaki kişi Covid 19 bile olsa bulaşma ihtimali daha düşük oluyor. Belediye binamızda normalleşme süreciyle birlikte sosyal mesafe kapsamında çalışmalar yapıldı. Antiseptik solüsyonlar bina içinde bulunuyor. Maske kullanımı çok önemli. Bir çok kişinin burnu açık. Halbuki burun mukozası virüs için çok önemli bir giriş kapısı. Maskelerin üzerinde tel olması da önemli hava girişinin engellenmesi açısından. Mümkünse 4 saatten fazla aynı maskeyi kullanmamalıyız" uyarısını yaptı.

TEMASI AZALTMALIYIZ
Doktor Nilüfer Efeoğlu virüs hakkında ülkemizin daha bilinçli olduğunu söyleyerek, "Bu zamana kadar enfeksiyon modellerinde Türkiye hep bunun dışında kaldığı için bilgi sahibi değildik. Toplum olarak fiziksel teması yani sarılmayı, muhabbeti severiz. Bu bizi psikolojik olarak da ciddi etkiledi. Bugün Covid biter önümüzdeki sene farklı bir şey de bizi bekliyor olabilir. Bu gerçekle yaşarken kişisel hijyen en ön planda geliyor. Teması azaltacak şekilde yaşamamız lazım. Hep konuşuluyor ya bir çok insan aşıyı bekliyor. Çok çabuk geliştirilebilir bir şey değil. Kişinin kendi bağışıklık sistemini güçlü tutması lazım. Evet biz bu virüse enfekte olabiliriz ama bağışıklık sistemimiz güçlü olursa bu hastalığı yenebiliriz" dedi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.