Tekin Küçükali: Vicdanen uyuyamıyorum!

Tekin Küçükali: Vicdanen uyuyamıyorum!
Bakırköy İş İnsanları Derneği Başkanı Salim Yılmaz organizasyonunda Kızılay Gönüllüleri ile bir araya gelen eski Kızılay Başkanı Tekin Küçükali, Kızılay Başkanı Kerem Kınık'ı eleştirdi.

Bakırköy İş İnsanları Derneği Başkanı Salim Yılmaz organizasyonunda Kızılay Gönüllüleri ile bir araya gelen eski Kızılay Başkanı Tekin Küçükali, Kızılay Başkanı Kerem Kınık'ı eleştirdi. Kınık'ın sergilediği yönetim tarzının kabul edilemez olduğunu anlatan Küçükali, “İnsanın yüreği sızlıyor. Böyle bir anlayış olamaz. Vicdanen uyuyamıyorum. Bunlar kabul edilecek şeyler değil. İçim sıkılıyor, darlanıyorum” dedi.

Türkiye'deki en büyük insani yardım kuruluşu olan resmi adıyla Türkiye Kızılay Derneği’nin 6 Şubat Depremleri'yle birlikte çadır satması sonrası yaşanan ‘güvensizlik’ ortamı ve kuruma yapılan kan bağışlarının da asgari seviyenin altına düşmesi sonrası kamuoyunda çokça tartışılan Kızılay’ın eski Başkanı Tekin Küçükali, Bakırköy İş İnsanları Derneği Başkanı Salim Yılmaz’ın düzenlediği organizasyonda Kızılay Gönüllüleri ile bir araya geldi. Eski Kızılay yöneticisi Hayati Çetin’in yanı sıra, eski şube başkanları Bekir Altuğ, Ahmet Hizanoğlu, Şeref Ekşi, Hilmi Taşkın, Doğan Kürekçi ve İbrahim Ehem Veli’nin de hazır bulunduğu toplantıya, eski Bakırköy Belediye Başkanı Naci Ekşi ve Kızılay Gönüllüleri de katıldı.


Kurumlar zedelendi

BİAD Kongre Salonu’nda yapılan toplantının açılış konuşmasını yapan Bakırköy Kızılay eski Şube Başkanı İbrahim Ehem Veli, özellikle 6 Şubat’ta yaşanan depremler sonrası Kızılay’ın malum durumunun ortada olduğunu söyleyerek, 15 Mayıs’ta yapılacak seçimlerin ardından Kızılay’ın eski anlı şanlı günlerine kavuşturmak için bir süredir yaptıkları çalışmalardan da sonuç alacaklarına inandığını söyledi. 2005 yılında girdiği Kızılay’ın Kadıköy Şube Başkanlığını 7,5 yıl gururla yaptığını belirten Şerif Ekşi de ilkokuldan başlayarak herkesin hayat çizgisinin mutlaka bir Kızılay’ın geçtiğini belirterek, geçmiş yönetimin Kızılay’ı dünyanın ilk 5 kurumu arasında yer almasını sağladığını belirtti. Gönüllerindeki Kızılay’ın kesinlikle mevcut Kızılay olmadığını belirten Ekşi, Türkiye’deki tüm kurumların ve hatta ibadethanelerin dahi son dönemde zedelendiğini söyleyerek, Kızılay’ın da bu kurumlardan biri olduğunu belirtti.


Eski günlere kavuşacağız

155 senedir ayakta olan Kızılay’ın geçmişte evini arsasını vermek için vatandaşların kapısında sıraya girdiği, şimdilerde ise kanını vermekte imtina ettiğinin altını çizen Şerif Ekşi, geçtiğimiz ay eski Kızılay yöneticileri olarak CHP Genel Başkanı ve Millet İttifakı'nın Cumhurbaşkanı Adayı Kemal Kılıçdaroğlu ile bir araya geldiklerini söyleyerek, “Kısmet olursa genel başkanımız Tekin Küçükali önderliğinde Kızılay’ı eski onurlu günlerine, vatandaşın da yakasında rozetini taşımaktan gurur duyduğu günlerine kavuşturacağız.” dedi.


Vatandaş her şeyi gördü

1999 depreminin ardından Kızılay’a katılarak Yönetim Kurulu Üyesi olan Hayati Çetin, o dönemlerde çok ciddi projelere imza attıklarını ve Kızılay’ın çocuğu gibi olduğunu söyleyerek, “Kızılay için artık bir şeyler yapmamız lazım” diyerek, “Kızılay’da yaşananları biz görüyorduk ama depremlerin ardından artık vatandaş da gördü. Depremlerle birlikte Kızılay’ın karnı yarıldı” ifadelerini kullandı. Türk Kızılay’ının sıkıntılı dönemini aylar önce gördüklerini ve bir şeyler yapmaları gerektiği noktasında çalışmalara aylar önce başladıklarını belirten Hayati Çetin, bu kapsamda 64 ili ziyaret ettiklerini, mevcut şube başkanlarının sıkıntılarını da gördüklerini söyledi.

43 yıldır şube başkanı olan Kızılay adına 99 tapu almış eski bir şube başkanının, kongreye dahi davet edilmediğini üzülerek söyleyen Çetin, “Kızılaycı arkadaşlarımızın hikayeleri bitmemiş, yarım kalmış ve tamamlamak istiyor. 15 Mart’ta CHP Genel Başkanı ve Millet İttifakı'nın Cumhurbaşkanı Adayı Kemal Kılıçdaroğlu ile Ankara’da yaptıkları toplantıya 53 ilden 400’den fazla şube başkanı anın katıldı. Kemal Kılıçdaroğlu Cumhurbaşkanı olduğu taktirde, ‘Kızılay’ı Kızılaycılara emanet edeceğim’ dedi. Milletten gücünü almayan hiç bir yönetim ayakta kalamaz. Kızılayın temeli insanlıktır, bağımsızlıktır, hayır kurumu niteliğindedir. Kızılay’ın tüm ilkelerinin üzerine mevcut yönetim toprak attı ve ticaretle uğraşarak şirketleşme yoluna gitti. Şeffaf bir yönetimle, Kızılay eski anlı şanlı günlerine dönecek” dedi.


Kızılay toplumun vicdanidir

Toplantıda konuşan eski Kızılay Başkanı Tekin Küçükali, insani yardım kuruluşu özelliğinden çıkarılıp holding haline getirilen Kızılay’ın gerçek özelliğini yitirerek kâr amaçlı bir kuruluşa dönüştürüldüğünü belirterek, “Kızılay toplumun kanayan yarası sivil vicdanıdır. Bunu devletin kontrolünde yönetmeye kalkar baskı altına alırsanız başka bir sivil inisiyatif çıkar. Nitekim de çıktı” dedi.


Holding haline getirdiler

Uluslararası Kızılhaç ve Kızılay Hareketi'nin bir parçası olan Kızılay’ın kâr amacı gütmeyen gönüllü bir hareket olduğunu hatırlatan Küçükali, insani yardım kuruluşu özelliğinden çıkarılıp holding haline getirilen Kızılay’ın gerçek özelliğini yitirerek kâr amaçlı bir kuruluşa dönüştürüldüğünü, bünyesinde 12 adet anonim şirket kurulduğunu, mevcut başkanının da şirketlerin yönetim kurulu başkanı olduğunu ve hepsinden ayrı ayrı maaş aldığını ifade ederek, “Minareyi çalan kılıfını hazırlarmış. Alınan paraya maaş demiyorlar, huzur hakkı diyorlar” ifadeleriyle devam etti.


Kerem Kınık'a sert sözler

Kızılay Genel Başkanı Kerem Kınık’a, üstüne üstlük Sağlık Bilimleri Üniversitesi'nde öğretim üyesi ve Acil Yardım ve Afet Yönetimi Bölüm Başkanı görevleri verildiğini ve bir de oradan maaş aldığını belirten eski Kızılay Genel Başkanı Tekin Küçükali, “Bu adam Cumaya gittiğimizde yanımızda saf tutuyor. Biz Müslümanlara yakışan, ‘Bu camiyi ya sen terk et ya da ben. Seninle aynı Allah’a ben secde etmem. Bunu diyebiliyorsak biz mütedeyyin müslümanlar, narkozsuz ameliyat masasına yatırılan bizler bu masadan kalkabiliriz. Aksi halde bu ahlak çöküntüsünü kaldıramayız. Bu kabul edilir bir şey değil. Bu ahlak çöküntüsünü bu ülke çok zor kaldırı. İnsanın yüreği sızlıyor. Böyle bir anlayış olamaz. Vicdanen uyuyamıyorum. Bunlar kabul edilecek şeyler değil. Yapılanların dinle, imanla, kitapla ne alakası var. İçim sıkılıyor, darlanıyorum” dedi.


Bu kurumlar sahipsiz değil

Kızılay’ın dünden bu güne geliş serüvenini de anlatan Küçükali, “Izdırap halinde şefkatin, farklılıklar karşısında hoş görünün, savaşın en kızgın halinde barışçılığın ve insancıllığın temsilcisidir. Ülkemiz verimlidir, coğrafi konumu gereği önemli bir yerdedir. 192 ülke içinde federasyon kuran iki ülkeden biri Türkiye’dir ve Türk Kızılayı istenmeyen bir yerde, evrensel duruşu kalmamış bir yapı haline gelmiştir. Ama umudunuzu kaybetmeyin. Yeterli vatandaşın moral motivasyonu yerinde olsun. Ne bu ülke ne de kurumları sahipsiz değildir” diyerek konuşmasını tamamladı.


Millet gereğini yapacak

Toplantının sonunda söz alan eski Bakırköy Belediye Başkanı Naci Ekşi, mevcut Kızılay Başkanı Kerem Kınık’ın hemşehrisi olduğunu ancak kendisinden tiksindiğini söyleyerek, “Bu memleket bunlara layık değil. Artık gerçekten yeter. Utanç verici bir durumdayız.14 Mayısta bu millet gereğini yapacak ve kurtulacağız” ifadeleriyle toplantıyı düzenleyen BİAD Başkanı Salim Yılmaz’a teşekkür etti.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.