Tülin Mazlumoğlu Kestane: Burada eksik bir parça var!

Tülin Mazlumoğlu Kestane: Burada eksik bir parça var!
İBB Meclisi'nde kabul edilen Bakırköy'ün Zeytinlik, Cevizlik, Sakızağacı, Yenimahalle, Kartaltepe, Zuhuratbaba ve Osmaniye mahallerini kapsayan 1/5 binlik planlarla ilgili AK Parti Bakırköy İlçe Başkanı Tülin Mazlumoğlu Kestane basın açıklaması yaptı. Kestane, “Bu planlara baktığınız zaman şunu görüyorsunuz ki burada eksik bir parça var” dedi

İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi'nde kabul edilen ve Bakırköy'ün 7 mahallesini birden kapsayan 1/5 binlik planlara ilişkin AK Parti Bakırköy İlçe Başkanı Tülin Mazlumoğlu Kestane basın açıklaması yaptı. Plana ilişkin kamuoyunun merak ettikerlini açıklayan İlçe Başkanı Tülin Mazlumoğlu Kestane, “Yaklaşık 25 senedir bekleyen, CHP’li 3 meclis üyesininde olduğu İmar Komisyonu’nda 14 aydır çalışılarak meclise ‘Oy Birliği’ ile gelen kentin anayasası 5 binlik planlara, belediye mülkiyetindeki bir alan ticari alana çevrilmediği için ‘Ret’ verildi. Şimdi çıkıp ‘Bakırköy’e artı bir kat verilmedi, bizde ‘Hayır’ dedik’ diyecekler ancak, bir kaç parsel dışında ilçe halkının faydasına olacak hiçbir öneri getirilmediler. Aynı gün bir çok ilçenin planları kabul edildi. Planları görüşülen ilçelerin belediye başkanları o gün mecliste bulunurken, bizim belediye başkanımız ne o gün, ne de öncesinde İBB meclisine bir kez gelip, dönüşümle ilgili tek kelime etmedi. Bakırköy’ün anayasası sayılan 5 binlik planlarının geçtiği oturumda olması gerekirdi. Burada eksik bir parça var” ifadelerini kullandı.

Planın kazanımlarını açıkladı
AK Parti Bakırköy İlçe Başkanlığı, Zeytinlik, Cevizlik, Sakızağacı, Yenimahalle, Kartaltepe, Zuhuratbaba ve Osmaniye mahallelerini kapsayan toplam 553 hektarın kentsel dönüşümününün önünü açacak 1/5 binlik planlarla elde edilen kazanımlarını sıraladı.

1- Eski imar planında, planlama alanı genelinde özel okul ve özel hastaneler ticaret alanında kalmaktaydı. Bu nedenle geçici ruhsat alabilmekteydiler. Söz konusu plana eğitim tesisi alanı ve sağlık tesisi alanı lejantı getirilmesi ile kalıcı ruhsat alabileceklerdir. Böylelikle bu alanlar ticaret fonksiyonu olarak değerlendirilmeyip, özel donatı alanı fonksiyonu niteliğinde devamlılığı sağlanacaktır.

2- 1/1000 ölçekli uygulama imar planlarına işlenen müktesep haklarla ilgili hükümler, 6306 sayılı afet riski altındaki alanların dönüştürülmesi kanunu benimsenerek korunmuştur. Planlama hiyerarşisine uygun olarak da 1/5000 ölçekli plana da işlenerek kalıcı hale gelmiştir.

3- Şehircilik ilkelerinde başlıca gelen kamu yararı kavramı ile kamaya ait işgal altındaki yerler tekrar kamuya kazandırılmıştır (örnek vakıf arazileri)

4- Tescilli binalar asli fonksiyonu ile korunacak olup mevcut kimliği gelecek nesillere aktarılacaktır. Böylelikle amacı dışında (Butik Otel, mağaza vb) herhangi bir fonksiyonda kullanılmayacaktır.

5- Demiryolu kuzeyindeki K3 sembollü konut alanlarındaki parseller ile ilgili toplulaştırma amaçlanarak, minimum 4 parsel birleşmesi ile birlikte 2000 metrekare yüz ölçümü oluştuduğu takdirde +1 kat verilecektir. Böylelikle otopark yönetmeliğine uygun binalar oluşacak ve kat mülkiyetine geçişi sağlanacaktır. İlçemizin en büyük sorunu olan otopark sorunu çözüme kavuşmuş olacaktır.

6- Planlama alanında yer alan site veya kooperatif eliyle oluşmuş bloklar; aynı parsel içerisinde en az 4 blok olması kaydı ile metrekare ve başka parseller ile birleştirme şartı aranmaksızın +1 kattan doğrudan faydalanabilecektir.

7- Halihazırda planlama alanında yer alan yaklaşık 2400 adet riskli yapının yeni plan hükümleri ile gelen +1 kart artışı ile doğrudan dönüşümü hedeflenmektedir. Bu dönüşüme bağlı olarak sosyal donatı alanları, yeşil alanlar ve otopark alanları da arttırılarak ilçemiz şehircilik ilkelerine uygun bir kent olacaktır.

8- Kamu hizmet alanlarının korunmasını, hatta sayısını arttırarak kamu yararı gözetilmesi sağlanmıştır.

9- Planlama alanında oluşturulan ve bölgenin ihtiyacı olan meydanlar tasarlanacak olup dinlenme alanları, deprem ve afetler için gerekli olan toplanma alanları kazandırılmıştır.

10- İlçemize 50.000 metrekare yüz ölçümünde yeni bir millet bahçesi kazandırılmıştır. Aynı zamanda bu proje ile içimizde kişi başına düşen yeşil alan metrekaresi arttırılmıştır.


Millet Bahçesi kazanıldı
5 binlik planlar yapılırken, mevcut planlardaki kamu alanlarının sayısını artırarak kamunun en iyi şekilde yararlanacağı sokaklar, yeşil alanlar, deprem toplanma alanları gibi sosyal donatı alanlarının planda yer almasını hedeflediklerini söyleyen AK Parti İlçe Başkanı Tülin Mazlumoğlu Kestane, yapılan planlarla birlikte Marmara Forum’un karşısında eski fabrikaların olduğu 50 bin metrekarelik alanın da Millet Bahçesi olarak planlara işletildiğini söyledi.

Minimum bütünleşmeyi istedik
Haziran 2019’da Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’un Osmaniye Mahallesi’nde vatandaşlarla bir araya gelerek “Kentsel Dönüşüm” ile ilgili Ada bazında karar alınması ve anlaşılması şartıyla, oturum alanının kat artışıyla birlikte düzenleneceği müjdesini verdiğini hatırlatan  Kestane, “Ne yazık ki vatandaşlarımız ada bazlı bütünleşmeyi sağlayamadı. O günden bu güne ada bazlı tek bir dosya gelmedi. Bizde şehircilik planlarının gereğince yeni yapılan 5 binlik planlarda kat artışını da sağlayacak minimum bütünleşmeyi istedik” dedi. Kestane, şehre ihanet etmeden, yoğunluğu arttırmadan, sosyal donatı alanları ve otopark sorununu da kendi içinde çözerek yapılan 5 binlik planlarla, 2 bin 400 binanın dönüşeceğini söyledi.


Birkaç parsel için itiraz edildi
5 binlik planlarla ilgili yapılan bilgilendirme toplantıda konuşan Belediye Meclis Üyesi Servet Toroman da, Başkan Kerimoğlu’nun meclis üyeleriyle birlikte bir kez dahi İmar Komisyonu ile görüşmediğini, belediyenin mülkiyetindeki bir alanın ticaret alanına çevrilmediği ve vatandaş için hayati önem taşımayan 3-5 parselden dolayı itiraz edildiğini söyledi.  Toroman, Bakırköylülere seslendi. “Bizi istediğiniz kadar eleştirebilirsiniz, yargılayabilirsiniz ama bu işi asıl çözecek kişi olan Belediye Başkanımızın ta kendisi. Bir kez dahi Büyükşehir'e gelmedi. Bizler 5-6 meclis üyesi olarak belediyenin yapması gerekenleri yapmadığı halde yapmaya çalıştık. Dediğim gibi bizi yargılayın, eleştirin ama Bakırköy’ü seven, derdini dert edinen, hizmet edecek insanlarla bir arada olun” çağrısında bulunan Servet Toroman, “Geçmişte yapılanlarla birlikte Bakırköy için bugün yapılacak en iyi plan buydu” dedi.

Belediyeler kazanç elde edemiyor
Yaklaşık 4 yıl önce Ankara’ya gittiğini, Belediye Başkanı Bülent Kerimoğlu’nun da dönemin Çevre ve Şehircilik Bakanı. Mehmet Özhaseki’nin yanına geldiğini, Bakırköy için ne yapılması gerekiyorsa yapacağını söylediğini ancak o günden sonra bir kez dahi bakanlığa ilçenin dönüşümüyle alakalı gitmediğini hatırlatan Servet Toroman, ilçe belediyelerinin toplulaştırma esaslı kat artışlı yapılan inşaatlardan kazanç sağlayamadığını, itirazların nedeninin de bu olduğunu düşündüğünü ifade etti.

Çalışmaları biz hazırladık
Kimin ne yaptığı, ne yapmadığı ya da ne yapmak istediği gibi 3 farklı konunun ayrı ayrı tartışılması gerektiğinin altını çizerek konula ilgili bilgi veren İBB Meclis Üyesi Halit Cebeci ise Bakırköy Belediyesi'nin kentsel dönüşüme ayırdığı bütçenin toplam bütçenin 0.17’si olduğunu söyleyerek, “Bu oran aslında dönüşüme bakışın da bir tezahürü” diyerek konuşmasına başladı.
Bu güne kadar ilçe başkanları Tülin Mazlumoğlu Kestane’nin talimatıyla, özellikle kentsel dönüşüm konusundaki tüm tekliflerin İBB’ye ‘oy birliği’ ile gittiğini söyleyen Cebeci, belediyenin çalışma hazırlayacak teknik bir ekibi olmadığı için hazırlanan çalışmaların birçoğunu da kendilerinin hazırladığını söyledi.


Topu bize atmak istediler
Şehir Plancısı olan Ömer Kaan Kara’nın, hem Bakırköylü bir vatandaş, hem meclis üyesi olmanın verdiği sorumluluk, hem de ilçe başkanlarının talimatı ile yapılması gereken tüm çalışmalarda bizzat yer aldığını söyleyen Cebeci, açıklamalarına şöyle devam etti.  “Öncesinde gönderilen binlik planların İBB’de kabul görmeyeceğini o zamanda biliyorduk ancak o günün şartları ve depremin de etkisiyle hep birlikte hızlıca bir şeyler yaptık. O gün bize 5.000'lik planın yapılarak binlik planların bölge planları ile bütünleştirilmesi gerektiği belirtildi. İBB ’Bize yetki verin, planlama ile ilgili gerekli çalışmayı yapalım’ dediler. Bizim İBB’ye ‘oy birliği’ ile gönderdiğimiz dosya, bizimde taleplerimizi içeren bir bölge planlaması talebiydi. Şu anda konuştuğumuz plan İBB Panlama Müdürlüğü'nün yaptığı bir plan. Bu planla alakalı istenen tek şey her vatandaşın oturduğu binanın üzerine artı bir kat verilmesi. Merkez 7 mahallede 108.bin vatandaş yaşıyor. Her binaya +1 kat verildiğinde, nüfus yoğunluğu artacak, otopark, yeşil alan, sosyal donatı alanı, spor alanı, ibadethane alanı ihtiyaçları daha da artacak ve her biriyle alakalı yeni çözümler bulmak gerekecek. Ama bunları yapmak için Bakırköy’de artı alan yok. Aslında ilçe belediyesinin İBB’ye yetki vererek yaptığı şey, ‘Biz bu topu AK Parti'nin kucağına atalım. Biz istedik onlar da vermedi der, işin içinden çıkarız’ düşüncesinin tezahürüydü.”

Birçok ilçede uygulanan bir sistem
Kentsel Dönüşüm konusunda tartışmasız bir şekilde iyi niyetli olduklarını söyleyerek konuşmasını sürdüren Cebeci, “Bizlerde ada bazında dönüşüm istedik ama Bakırköy’ün öyle bir gerçeği var ki; kendi binasında zar zor anlaşan bir kitlenin ada bazında anlaşma ihtimali çok zayıf. Bunu nasıl yapabiliriz diye düşündük ve metrekare şartı koyarak yapmaya çalıştık. Bu zaten Zeytinburnu, Bağcılar, Kadıköy ve Ataşehir'de uygulanıyor.Bu sistem bizim bulduğumuz bir sistem değil. Diğer ilçelerde uygulanan toplulaştırmayı Bakırköy'e nasıl uyarlayabiliriz diye baktık ve 14 ay boyunca Bakırköy'deki arsaların büyüklüğü, birbirine yakınlığı, insan yoğunluğu gibi konulara çalışarak nihayete ulaştık. Bu plan 3 günde değil 14 ayda yapıldı. Sayısız defa toplantı yaptık. Bu toplantılar Bakırköy Belediyesi'nin bürokratları ile beraber de yapıldı. Bu plan yaklaşık 20 yıldan beri yapılmamış bir plan. Sadece birkaç parsel üzerinden itiraz etmek büyük resmin görülmesini engellemek demek” ifadelerini kullandı.


Dünyanın hiçbir yerinde yok
CHP’li Sedat Özkan, Erkan Erdogan ve Sebahattin Öztürk’ün yer aldığı İmar Komisyonu’ndan gelen raporun ‘Oy Birliği’ ile meclise geldiğinin altını çizen Cebeci, konuşmasına şöyle devam etti.
“Kentin anayasası sayılan 5 binlik planla otopark problemide çözüldü. Otopark ihtiyacı parsel bünyesinde karşılanması şartıyla +1 kat verildi. Yönetmeliğine göre, parsel içinde her daireye bir araçlık otopark ihtiyacı karşılanmıyorsa belediye o binaya ruhsat verir ama iskan veremez. İskan vermek için de 1 araca karşılık 80 bin lira almak, aldığı parayla mülk sahibine yürüme mesafesinde otopark yapmak zorunda. Eğer istendiği gibi her binaya +1 kat verilmiş olsaydı Bakırköy'deki binaların tamamı iskansız olacaktı. Şimdi ilçe belediyesinin 5 binlik plana uygun binlik plan yapmak gibi çok önemli bir görevi daha oluştu. Tek parsel halinde dönüşemeyen binalarla ilgili gerekli iyileştirmeyi binlik planda yapmak. 4 Blok bir araya gelirse, müteahhitte artı bir kat alacağı için daire maliyeti bir milyona değil 200-300’e düşecektir. Yeni yapılan bina için metrekareye metrekare, ve üzerine bir kuruş ödemeden dönüşüm dünyanın hiç bir yerinde yok”


Otoparkı Bakırköy Belediyesi istedi
Yıkılan Zeytinlik Halk Pazarı alanının 5 binlik planlara 5 binlik planlara üstünün yeşil alan, altına da ‘Zemin altı otopark’ olarak işlendiğini söyleyen Halit Cebeci, Başkan Kerimoğlu’nun o bölgenin en büyük ihtiyacı olan zemin altı otopark hem seçim sürecinde hem de defalarca kez kürsü konuşmalarında vadettiğini, yıkım gerekçesi olarak da otopark yapmayı sebep gösterdiğini hatırlatarak, “Bakırköy meclis üyeleri ‘Burası belediyenin mülkü nasıl zemin altı otopark olur’ diye itiraz ettiler. Hem ilçe başkanımızı hem de grup başkanımız Tevfik Göksu'yu telefonla aradılar. O alanın tamamının ticaret alanı olmasını istediler. Başkan Kerimoğlu tenezzül edip gelmedi, bu taleplerini bile telefonla bildirdi. İlçe başkanımızın ricası ile söz konusu yeri ‘Belediye hizmet Alanı’ yapalım, zemin katını da ‘Ticaret alanı’ olarak değerlendirelim dedik. Ancak onlar alanın tamamının planlara ‘Ticaret alanı’ olarak işlenmediği sürece ‘Ret’ oyu vereceklerini söylediler. Bu söylem aslında bir tehdittir. Ayrılık noktası da burası oldu. Bu talep yerine getiremediği için ret oyu verildi” dedi.


Hevesleri kursağında kaldı
Cebeci, Bakırköy Belediyesi’nden Planlama Müdürlüğü'ne giden paftalarında Zeytinlik Halk Pazarı alanının 3 katlı ticaret alanı olması talebinin olduğunu, planlara bu şekli ile geçtiği taktirde de kamuoyunda konuşulan ‘AVM yapılacak’ iddialarının karşılık bulacağı bir durumun da söz konusu olabileceğini “Kısacası hevesleri kuşağında kaldı” sözleriyle ifade etti.


Belediye Başkanı katılmadı
İlçe başkanı Tülin Mazlumoğlu Kestane, yaklaşık 25 yıldır yapılmayan, 14 aydır da çalışılan bir plana ilçe halkının depremlerin olduğu, kentsel dönüşüm ve +1 kat beklentilerinin zirve yaptığı dönemde bir kaç parsel üzerinden itiraz edildiğini belirterek, “Şimdi çıkıp ‘Bakırköy’e artı bir kat verilmedi, bizde ‘Hayır’ dedik’ diyecekler ancak, bir kaç parsel dışında ilçe halkının faydasına olacak hiçbir öneri getirilmediler. Aynı gün bir çok ilçenin planları kabul edildi. Planları görüşülen ilçelerin belediye başkanları o gün mecliste bulunurken, bizim belediye başkanımız ne o gün, ne de öncesinde İBB meclisine bir kez gelip tek kelime etmedi. Bakırköy’ün anayasası sayılan 5 binlik planlarının geçtiği oturumda olması gerekirdi. Burada eksik bir parça var” diyerek düşüncelerini paylaştı.  Planların geçtiği İBB Meclis oturumunda tek itiraz edilen şeyin, planların çekilerek 3 gün sonra yapılacak (pazartesi) oturumda görüşülmesi dışında bir talebin olmadığını, 14 ayda anlaşılamayan planları 3 gün sonraya uzatmakla neyin çözülebileceğini de soran Halit Cebeci, “Bir proje sunsaydılar, hizmet alanı altı ticari alın olarak verirse nasıl kullanılacağını belirtseler, elde edilecek gelirle okul, yurt, spor salonu yapacaklarını söyleseydiler ona da çalışılırdı” dedi.


Konuya siyat üstü baktık
Son olarak konuyla alakalı bilgi aktaran Şehir Plancısı Meclis üyesi Ömer Kaan Kara, deprem gerçeğini ve Bakırköylü üst kimliği ile kentsel dönüşüm olayına siyaset üstü baktıklarını, meclis üyesi olarak aslında ne işleri ne de sorumlulukları olmadığı halde otopark yönetmeliğine uygun olması gereken bir planlama olması için canla başla çalıştıklarını söyledi.  Yapılan planlama ile 2400 binanın dönüşebileceğini, site ve kooperatif eliyle yapılan binaların en az 4 blok ve 2 bin metrekare şartına uygun olduğu sürece 7 mahallenin tamamında +1 kat hakkı kazandığını söyleyen Kaan Kara, “İlçedeki binaları %56'sı 500 metrekarenin altında, %20’si de 250 metrekarenin altında.

Standartlara göre kişi başı konut alanı 25 metrekare, yeşil alan 10 metrekare, sağlık ve eğitim alanı 7 metrekare, dini tesis alanı da 3 metrekare ve devamında birer metrekare karakol vs gibi standartlar var. 5 binlik planda kat adeti ile beraber yoğunluk belirliyoruz. Oturumları, çekme mesafelerini 5 binlik plana göre belirleyeceğiz ve binlik planların hazırlanmasında da elimizden gelen desteği de vereceğiz” dedi.


Çok sayıda kafe var
Bakırköy'deki tüm parkların altına ‘Zemin altı otopark’ önerisinde bulunduklarını, ilçenin içinde bulunduğu vale teröründen ve cadde işgalinden kurtulması için binlik planlarla ilgili çalışmaları da canla başla yapacaklarını söyleyen Kaan Kara, “Elimizde otopark yapılması için yeterli bir alan yok. Başkanımız her fırsatta kişi başına düşen yeşil alan sayısının diğer ilçelere göre fazla olduğunu söylüyor ama kişi başına en fazla kafe düşen yerde Bakırköy” diyerek devam etti.


5 binlik plan neler getirecek?
Ömer Kaan Kara, İBB’de kabul gören 5 binlik planların ardından, Bakırköy’de çok sayıda olan ve hali hazırda otel, motel, kafe ve otopark gibi kullanılan tescilli binaların artık amacı dışında kullanılmasının önüne geçilmiş olduğunu, özel hastane, okul ve dersanelerin ticaret alanlarına değil, tescilli alanlarda yapılabileceğini, böylece ruhsatsız yahut geçici ruhsatla çalışmalarının da önüne geçilmiş olabileceğini belirtti.  İtiraz sürecinin 5 binlik planların askıya çıkmasıyla başlayacağını, vatandaşın en doğal hakkının itiraz etmek olduğunu, ilçe belediyesinin de itiraz edeceğini belirttiğini, Büyükşehir gündemine gelecek olan itirazların yeniden imar komisyonuna havale edilerek görüşüleceğini söyleyen Kaan Kara, bu sürecin yaklaşık 3 ay olacağını ve tüm süreçlerin değerlendirilmesiyle birlikte bir an önce planların yürürlüğe girmesini, dolayısı ile binlik planlara çalışmaya başlamak istediklerini söyledi.  5 binlik planların askı süreciyle birlikte ilçe belediyesinin de 3 ay içinde binin plan yaparak İBB’ye sunması gerektiğini, bir yıl içinde plan yapmadığı taktirde kişilerin 5 binlik plana göre uygulama yapabileceğini de söyleyen Kaan Kara “Yani en geç 1 yıl içinde binlik plan yapılmaz ise, belediye olarak iyileştirme yapma hakkı da kaybedilir” dedi.
 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.