Turan Hançerli: Faizleri kaldırın insanları kurtarın

Turan Hançerli: Faizleri kaldırın insanları kurtarın
İBB Meclisi'nde gündeme getirdiği Sıfır Faizli Kentsel Dönüşüm Modeli hakkında katıldığı televizyon programında açıklamalarda bulunan Avcılar Belediye Başkanı Av. Turan Hançerli, “Bizim geliştirdiğimiz bu model, kentsel dönüşüm için kredi çeken vatandaşın üzerinden faiz yükünü alacak. Sayın cumhurbaşkanımıza istirham ediyorum bir kararname ile bu modeli hayata geçirebilir. Faizi kaldırıp, insanların canını kurtarabiliriz” dedi

Fox Tv'de yayınlanan İsmail Küçükkaya ile Çalar Saat programına katılan Avcılar Belediye Başkanı Av. Turan Hançerli, İBB Meclisi'nde gündeme getirdiği Sıfır Faizli Kentsel Dönüşüm Modeli hakkında açıklamalarda bulundu. Türkiye'de son verilere göre 6 milyon 700 bin riskli binanın olduğunu ve bu binaların 1 buçuk milyonunun acilen yenilenmesi gerektiğini kaydeden Hançerli, “Önümüzdeki bu gerçeklik nedeniyle kentsel dönüşümü hızlandıracak bir şeyler yapmalıyız. Biz de Avcılar Belediyesi olarak vatandaşı rahatlatacak, kentsel dönüşümün ivedilikle uygulanmasını sağlayacak bir model olarak sıfır faizli kentsel dönüşümü öne sürdük” dedi.


Ekonomik gerçeklik ihmal edilemez

Acil şekilde dönüşme girmesi gereken 1 buçuk milyon binanın 800 bin tanesinin de İstanbul'da olduğunu kaydeden Hançerli, “Bu vahim tabloda kentsel dönüşümü bir an önce uygulmanız lazım. Ama bunu mevcut ekonomik gerçekliği göz önünde bulundurmadan yapamazsınız. Vatandaş da riskli binada oturmak istemiyor. Fakat o binadan çıkacak ekonomik gücü yok. İşte bu yüzde sıfır faizli kentsel dönüşüm modelini hayata geçirmek istiyoruz. Bakın bugün beton, demir, çimento fiyatları yükseldi. Türkiye'de ilk defa inşaatçılar grev yaptı. Çimento almadılar, inşaatları durdurdular. Dolayısıyla bu fiyatların artması, dövizin çok yükselmesi, faizin neredeyse 20'lere çıkması nedeniyle yenilenme yavaşladı. Vatandaş istese de riskli yapılardan çıkamaz oldu” ifadelerini kullandı.


Bakanlık faizi kaldırmalı

Mevcut ekonomik gerçekliğin içinde kentsel dönüşümü hızlandıracak tek yolun faizin kaldırılması olduğunu ifade eden Hançerli, “Faizin vatandaşın üzerinden alınması lazım. Şu an bakanlık bir faiz desteği sunuyor. Biz bu faizin bakanlığın karşılaması gerektiğini söylüyoruz. Bakanlık bunu karşılarsa; vatandaş gidecek kredisini bankadan rahat rahat alacak. Bu kredi dışarı da çıkmayacak.  İstihdam, mal alımı, inşaatların yapılması gibi işlerde piyasa içinde dönecek, ekonomiye canlılık katacak” dedi.


Kılıçdaroğlu'ndan tam destek

Geliştirdikleri modeli CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu ile paylaştığını ve Kılıçdaroğlu'nun da söz konusu modele destek vereceğini belirten Hançerli, “Dün Genel Başkanımız Kemal Kılıçdaroğlu'na da bunu anlattım. Bizim sistemimizle kamuya bir yük gelmeyeceğini, kamunun buradan güçlenerek çıkacağını anlattık. Kendisi de çok doğru bir yöntem olduğunu ifade etti. Bunun yoksul insanları zenginleştireceğini ve servet etkisi yaratacağını ifade etti. Kılıçdaroğlu, 'Bir toplantı yapalım, siz sunum yapın, diğer belediye başkanlarımıza da bu modeli anlatalım' dedi. Bu siyasetin konusu. Siyaset tercihlerden oluşuyor. Burada güvenli yapıların inşası, insanların riskli yapılardan güvenli yapılara ulaştırılması tercihi var. Kılıçdaroğlu da bunu Meclis'te de anlatacağını, partinin politikası olacağını söyledi” ifadelerini kullandı.


Siyaseti bırakalım çözüm arayalım

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a da seslenen Hançerli, “Kentsel dönüşüm meselesi hayati bir mesele. Deprem olduğu anda öleceğiz ve depremin çok yakın bir tarihte olacağını biliyoruz. Her an olabilir. O nedenle burada Sayın Cumhurbaşkanımıza sesleniyorum. Ondan istirham ediyorum. İnsanların göçük altında kalmasından kurtaracak bir çözüm mekanizması sunduk. Buna evet desin. Sadece bir cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle bunu hayata geçirebilir. Faizleri kaldırın, insanların canını kurtarın. Bu siyasete alet edilecek, partiler üzerinden ayrım güdülecek bir konu değil. Burada insanların hayatı söz konusu” şeklinde konuştu.


AK Parti ve MHP'ye de gideceğiz

Geliştirdikleri modelin hayata geçmesi için AK Partili ve MHP'li belediye başkanı ve milletvekilleriyle de görüşmeler yapacaklarını anlatan Hançerli, “Bunun peşini bırakmayacağız. AK Partili, MHP'li, belediye başkanlarıyla, milletvekilleriyle halktan ve halkın gerçek sorununu çözmeye niyetli olan herkesle yan yana gelip bunu hayata geçirmeye çalışacağız. Burada İstanbul halkının, Türkiye'deki vatandaşlarımızın hayatını konuşuyoruz. Kentsel dönüşümü hızlandırmazsak sonumuz felaket olabilir. O nedenle parti ayrımı gütmeden, olaya insani bir bakış açısıyla yaklaşan herkesin bize destek vereceğine inanıyoruz” dedi.


İBB'yi engellemeye çalışıyorlar

İstanbul'da son günlerde gündemden düşmeyen taksi tartışmalarına da değinen Hançerli şöyle konuştu; “Daha önce İBB Başkanımız Ekrem İmamoğlu tam 9 kez konunun çözümü, taksi sayımının artırılması için teklifte bulundu. O teklif de 9 kez reddedildi. Yani burada sorunun çözülmemesi için ayak direten bir kesim var. Halkın yaşadığı bir sorunu çözmek istiyorsunuz ama sürekli engellemeyle karşılaşıyorsunuz. Aynı şey metro ve otobüs alımlarında da yaşandı. Metro yapmak istiyorsunuz, kredi buluyorsunuz o kredi onaylanmıyor. Halkın kullanımı için otobüs alacaksınız. Kredi buluyorsunuz o da onaylanmıyor. İBB'yi engellemeye çalışıyorlar. İBB çalışmıyor, sorunları çözemiyor gibi bir algı oluşturmak isteniyor. Bunun kimseye faydası yok. Halkın sorunlarını siyasete kurban etmemelisiniz.”

ANL BODUÇ

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.