Turan Hançerli: Yoksul olanlarla ilgilenmiyor muyuz?

Turan Hançerli: Yoksul olanlarla ilgilenmiyor muyuz?
İBB Meclisi deprem özel gündemiyle toplandı. Meslis'te konuşan Avcılar Belediye Başkanı Turan Hançerli, deprem konusunun ülke için milli güvenlik sorunu olduğunu dile getirerek, yerinde dönüşüm yapılması gerektiğini savundu. İstanbul'da yoksul kesimin riskli konutlarda yaşadığını belirten Hançerli, “Yoksul olanlarla ilgilenmiyor muyuz?” diye sordu

İstanbul Büyükşehir Belediyesi; Avcılar Belediyesi tarafından geliştirilen “Sıfır Faizli Finansmana Dayalı Kentsel Dönüşüm Projesi’ni gündemine aldı. Deprem gündemiyle bir araya gelen İBB Meclisi’nin 2023 yılının ocak ayı ikinci toplantısında Avcılar Belediye Başkanı Turan Hançerli; İstanbul’daki riskli yapıların hızlı ve güvenli bir biçimde yenileyebilecek projenin detaylarını paylaştı. Deprem gerçeğini bir kez daha hatırlatan Hançerli meclis üyelerine seslenerek destek istedi. Hançerli, “Riskli binaların yenilenmesi konusu herkesin kabul ettiği, herkesin üzerinde mutabık kaldığı çok önemli bir konu. Bu konuda gerçek çözüm üretmek noktasında herkes istekli gözüküyor ve konuşmalardan anlaşıldığı üzere adeta yarışıyoruz. Ben bu konuda siyaset üstü ya da siyaseti karıştırmayalım denince rahatsız oluyorum, çünkü ne zaman bu iş siyaset üstü siyaseti karıştırmayalım dense orada çözüm çıkmıyor. Tıpkı deprem meselesinde, tıpkı engellilik meselesinde, tıpkı işsizlik meselesinde olduğu gibi. Bu konu siyasetin konusu, hangi siyasetin; halktan yana siyasetin, halkçı siyasetin ve gerçek çözüm üreten siyasetin konusu. Eğer halktan yana halkın sorunlarına çözüm üretecek siyasette varsanız birleşelim, yan yana gelelim bu konuyu çözelim” dedi.

Bilimi dikkate alacağız

“Türkiye’de depremi sanki 1999 yılındaki depremle öğrendik” diyen Hançerli, “Halbuki Mimar Sinan bu kadim topraklarda eserlerini yaparken depremi dikkate alıyor hatta seli dikkate alıyordu ve dikkate aldığığı için de yaptığı eserler dimdik ayakta. Depremle ilgili kaygılarımız korkularımız giderilebilir, çözebiliriz. Çözüm bin yıl önce vardı sadece bilimi dikkate alacağız, halktan yana gerçek sorunları çözmekten yana siyaset siyaset yapmakta politika üretmekte mutabık olacağız. Depremin sadece binlerce insanın ölümü ile sonuçlanacak bir etkisi olmadığından da mutabıkız. Ülke için deprem milli güvenlik sorunu bunda da mutabıkız” ifadelerini kullandı.

Birbirinden ayrı şeyler

Yeni konut yapmakla riskli konutu yenilemenin birbirinden ayrı şeyler olduğunu ifade eden Hançerli, “Yeni konut yapmak otomatik olarak riskli komutları ortadan kaldırmaz. Nereden çıkarttınız başkan diyebilirsiniz, cevap yıl 1999 İstanbul’da 10 milyon insan yaşıyor. Yani 99’dan sonra yaptığınız yeni yapılara 6 milyon daha insan geldi. Ekonomik durumu biraz daha iyi olanlar riskli konutlardan taşınıp güvenli konutlara yerleştiler, ekonomik durumu daha iyi olanlar kendilerini kurtardılar, ekonomik durumu iyi olmayanlar daha yoksul olanlarla ilgilenmiyor muyuz? Daha yoksul olanlar riskli konutlarda yaşıyor. Özellikle İstanbul’da yeni konut yapmakla eski konutları riskli konutları yıkıp güvenli konut yuva yapmak başka şeyler birbirinden ayrı şeyler. Bunu bağıra bağıra söylüyoruz ama bizi henüz duyan yok. Daha fazla nüfus getirmeyelim dolayısıyla yeni konut yapmak yerine riskli konutları yenilemek lazım” uyarısını yaptı.

İBB sahip çıktı

Bir yılı aşkın süredir her yerde depreme dikkat çektiğini dile getiren Turan Hançerli, “Bu meselenin sıfır maliyetli finansmana dayalı kentsel dönüşümden başka da çözümü yoktur dedik. Devletimize de maliyeti yok, bütçeye hazineye de maliyeti yok. Nasıl yani dediler. Bu yenilenme sürecinden bütçeye yani orada verdiğiniz destek devletimize geri dönecek başka bir yere gitmeyecek ama yapılmadı. 1 buçuk yıldır yapılmadı ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi 50 numaralı madde ile dedi ki evet merkezi yönetim yapmadı merkezi yönetim yapmıyor ama ben kendi bütçemden yapacağım. Sıfır faizli finansmanı kime vereceğim yoksula vereceğim, kime vereceğim 6306 sayılı yasa kapsamında riskli yapıya vereceğim dedi. İşte bu meclisin gündeminde. Üç madde var dün komisyona sevk edildi hadi bekletmeyelim” dedi.

20 BİN RİSKLİ KONUT YIKILDI

“Ev huzurdur, ev sıcaklıktır ev güvendir. Halkın evlerine sıcaklığı güvenli getirmenin üç temel ilkesi var” diyen Hançerli, “Bu üç ilkeyi kabul eder bu üç ilkeyi uygulamaya geçirirsek bu mesele hızlı bir şekilde çözülür. Uzlaşmayla kentsel dönüşüm yapacaksınız, vatandaşın evine zorla polisle zabıtayla jandarmayla tahliye etmeyeceksiniz, uzlaşmayla yapacaksınız. Kentsel dönüşümü yerinde yapacaksınız. Bu ülkede hemşehrilerimiz derki ev alma komşu al. İnsanlar ilçeden ilçeye sürünmeyecek. Siz hızlı yapacaksınız. Ben bir oylama yapmak istiyorum bu ilkeleri kabul edenler el kaldırsın bu ilkeleri kabul etmeyenler el kaldırsın” diye konuştu. Hançerli, “Avcılar’da 20 bin riskli konut yıkıldı ve insanlar yeni evine taşındı. Bir sokakta binaların önemli bir kısmı yenilendi ve bu sokakta bir apartmanda yeni bir apartmanda komşuları ziyaret ettik.Orada bir beyefendi'Ben 1999 yılında deprem sonrası buradaki dairemi terk edip gitmiştim şimdi yenilendi geldim. 30 yıllık komşularımla huzuru komşuluğu yaşıyoruz' dedi” açıklamasını yaptı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.