Ya kanal ya yaşam!

Ya kanal ya yaşam!
Ya Kanal Ya İstanbul Koordinasyonu, Kanal İstanbul'un yapılmaması için eylem yaptı. Eylemde yapılan açıklamada, "26 Haziran’da atılacağı söylenen temel, kanal temeli değildir. Temeli atılacağı söylenen otoyol köprüsü de Kanal da İstanbul ve Marmara için yıkım projeleridir" denilerek, "Katılın bu katil projeleri birlikte durduralım. Ya kanal ya Marmara Denizi. Ya kanal ya yaşam" denildi

Kanal İstanbul Projesi'dne karşı oluşturulan Ya Kanal Ya İstanbul Koordinasyonu, yeni bişr açıklama yaptı. "Ülkemiz akıl dışı bir dönemin içinden geçiyor. Bugün Marmara Denizi’ndeki kirliliği önlemek için daha ne bekliyorsunuz, devlet bütün imkanlarıyla bir an önce seferber olsun, bilim insanlarını dinlesin, yasalar çıkarsın diye buradayız" denilen açıklamada, "Ancak haftalar oldu. Bakanlık acil eylem planı yaptı, hala somut bir adım yok. Ama Sazlıdere’de 26 Haziran’da kanal temeli diye bir otoyol köprüsü temeli atmaya harıl harıl hazırlanıyor hazine garantisi almış Rönesans Holding. Her şey ranta, iktidarda kalmaya, kendi kasalarını doldurmaya göre planlanınca ne doğanın ne insanların ne de hayvanların bir değeri kalıyor. Sermayenin, mafyanın, devletin nasıl organize bir şebeke olduğunu çokça konuşuyoruz bugünler de. İşte o suç ortaklığının armağanıdır Marmara Denizi’nin bu hali de. Sanayi atıklarının arıtılmadan nehirlere ve denizlere boşaltılması, deniz suyunun fabrikalarda, santrallerde soğutma suyu olarak kullanılması, ön arıtma tesislerinin arıtma tesisi diye lanse edilmesi ve kentlerin pisliğinin denizlere boşaltılması… Soruyoruz; neden gerçek denetim sağlanmadı, neden biyolojik arıtma tesisleri yapılmadı. Kimse parasal kaynak yoktu demesin. Geçilmeyen köprülere, kullanılmayan yollara, havalimanlarına, çalışmayan hastanelere halkın cebinden ödediğiniz garanti ödemelerini bilmeyen yok artık. Doğaya karşı suçlusunuz" ifadelerine yer verildi.

Rant hırsı var

Açııklamada Marmara Denizi’ndeki kirliliğe dikkat çekilerek, "Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, Kanal İstanbul projesinin Marmara Denizi'ndeki deniz salyasını bitireceğini söylüyor. Karaismailoğlu radyasyonlu çay içen bakandan sonra tarihe böyle anti bilimsel sözleriyle geçmek istiyor herhalde. Bir çok bilim insanı musilaj sorunundan önce de Kanal İstanbul’un Marmara’yı oksijensiz bırakacak bir proje olduğunu söylerken, denizin alarm verdiği bu anda hala kanal demelerinin tek açıklaması gözü dönmüş rant hırsından başka bir şey değildir. 26 Haziran günü Kanal’ın temelini atacağız sözü, ülkeyi elinde topladığı sınırsız yetkiyle yöneten 12. Cumhurbaşkanı’nın ağzından çıktı. Bakanlar koroya sonradan eklendi. Önce biri “Şimdi her zamankinden daha çok inanıyoruz” dedi. Ardından diğeri Kanal’ın Marmara Denizi’ni temizleyeceğini iddia etti" denildi.


26 Haziran'da Bakırköy'de

Açıklamanın sonunda basın emekçilerine seslenilerek, "İktidarın algı yaratma oyunlarının parçası olmayın. Gerçekleri en sade haliyle halka ulaştırın. 26 Haziran’da atılacağı söylenen temel, kanal temeli değildir. Temeli atılacağı söylenen otoyol köprüsü de Kanal da İstanbul ve Marmara için yıkım projeleridir. Tüm Türkiye halklarına sesleniyoruz. 26 Haziran’da atılacağı söylenen temel, kanal temeli değildir. Ancak olmayan kanalın üzerinden geçeceği söylenen bu otoyol köprüsü de İstanbul’un su havzalarına, tarım alanlarına zarar vermekte, etrafında betonlaşmaya davet çıkarmaktadır. Yaşamı, doğayı, İstanbul’u seven herkesin bu projelere karşı olduğunu biliyoruz. Yan yana gelip birlikte daha güçlü hayır demeliyiz. 26 Haziran’da saat 13.00’da Bakırköy Özgürlük Meydanı’nda buluşuyor, temel atma töreni yapılacağı söylenen alana yürüyoruz. Katılın bu katil projeleri birlikte durduralım. Ya kanal ya Marmara Denizi Ya kanal ya yaşam" ifadeleri kullanıldı.


HALKIN CEBİNDEN ÖDEME YAPILACAK

26 Haziran'da atılacak temel için "26 Haziran’da atılacağı söylenen temel, Kanal İstanbul temeli değildir! Kanal temeli atıyoruz yaygarasıyla, sipariş usulü yaptırılan haberlerle Erdoğan kanal projesine başladım, en çılgın projemi de hayata geçiriyorum algısı yaratmaya çalışmaktadır" denilen açıklamada, "Bu algıyla sermaye çevrelerine size rant alanı açıyorum mesajı verirken, bu projeye karşı olanlara da güç göstermeye çalışmaktadır. 26 Haziran’da atılacağı söylenen temel Kuzey Marmara Otoyolu’nun (KMO) bağlantı yollarından biri olan Nakkaş- Başakşehir kesiminin Sazlıdere üzerinden geçen kısmıdır. Bu köprünün olmayan kanalın üzerinden geçmesi planlanmaktadır. Geçen sene yaz aylarında Yap İşlet Devret yöntemiyle 8 milyar liraya Rönesans Holding’e ihale edilen bu yol projesi de daha öncekiler gibi hazine garantisi kapsamındadır ve eğer yapılırsa devlet her araç geçişi için Rönesans Holding’e halkın cebinden ödeme yapacaktır" iddiası ortaya atıldı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.