Yapboz iyilik!

Yapboz iyilik!
Geçmiş dönemde olası bir afet durumunda 20 bin kişiye 4 çeşit yemek çıkarma kapasitesine sahip olan Bakırköy Aşevi, zamanla düşürülen kapasitesinin ardından şimdi de deprem bölgesinde aşevi açılacağı gerekçesi ile kapatılıyor. Damga'ya konuşan Tüketiciyi Koruma Derneği Bakırköy Şube Başkanı Oya Erakıncı, “Deprem bahane gösterilerek yoksul halkın ekmek kapısı kapatılmamalı” dedi

Başta ihtiyaç sahibi vatandaşlar olmak üzere, tek başına yaşayan ve kendi yemeğini yapamayan 65 yaş üstü, belediye çalışanları, çocuk bakım evleri, misafirhaneler
ve diğer kamu kurumları olmak üzere son Sayıştay raporuna göre toplam 290 bin öğün yemek dağıtımı yapılan Bakırköy Aşevi, depremden en çok etkilenen illerden biri olan Hatay’da aşevi açılacağı gerekçesi ile kapatılıyor. Özellikle ihtiyaç sahibi ve yaşlı vatandaşlar alınan karara tepki gösterirken, üzerinden 3 hafta geçen deprem sonrası Bakırköy Belediyesi’nin buradaki aşevini kapatıp deprem bölgesine açmasının ne insani ne de vicdani olmadığını ifade etti.


Artık yeter diyin!

2012 yılında olası bir afet durumunda aynı anda 20 bin kişiye 4 çeşit yemek çıkabilecek,  elektrik ve su kesintisi gibi aksaklıklar düşünülerek jeneratör ve 40 tonluk su deposu konularak yenilenen Bakırköy Aşevi, 2014 yılında göreve gelen Bülent Kerimoğlu ile birlikte kapasitenin ve yemek çeşidinin düştüğü gerekçesiyle şikayetlere konu olmuştu. Bakırköy Aşevi’nin şimdilerde kapatılması özellikle ihtiyaç sahibi vatandaşları derinden yaralarken, sosyal belediyeciliğin en güzel örneklerinden biri olarak geçmiş dönemde projelendirilen aşevinin, deprem bölgesine aşevi açılacağı gerekçesiyle kapatılmasının kabul edilmez bir gerekçe olduğu ifade edildi. “Hangi belediye ilçesindeki aş evini kapatıp, deprem bölgesine aşevi açıyor?” diye soran vatandaşlar, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’na seslenerek, “İlçedeki hizmetlerin tek tek bitirilmesine aracı olan Bülent Kerimoğlu’na artık yeter diyin lütfen” dedi.


Mobil mutfak yok mu?

Zuhuratbaba Mahallesi’nde oturan 70 yaşındaki Emine Teyze, her gün yemek saatinde balkondan sepeti saldığını, bugün ise sepetinin boş kaldığını belirterek, ne yapacağını bilmediğini söyledi. Tüketiciyi Koruma Derneği Bakırköy Şube Başkanı Oya Erakıncı ise deprem bölgesi için zaten geç kalınan bir desteğin, bölgedeki hizmeti yok ederek yapılmasının çok daha büyük yanlış olduğunu söyleyerek duruma tepki gösterdi. “İlçemizede hizmet adına ne kaldı?” diye soran Erakıncı, “Şimdi biz buna tepki gösterdiğimiz için, ‘Bakın bu insanlar deprem bölgesine aşevi açmama bile tepki gösteriyor' diyecek. Biz deprem bölgesine aşevi açılmasına değil aksine bu güne kadar açılmamış olmasına ve ilçedeki hizmetin kapatılmasına karşıyız. Koskoca Bakırköy Belediyesi’nin deprem bölgesine açacak bir mobil mutfağı neden yok? Bakırköy’ün kendine yetecek kapasitesi yoksa, olası İstanbul depreminde en riskli bölgelerden biri olan ilçemizin sonunu düşünemiyorum” ifadelerini kullandı. 


KAPATILMAMASI İÇİN MÜCADELE EDECEĞİZ

Damga'ya konuşan Tüketiciyi Koruma Derneği Bakırköy Şube Başkanı Oya Erakıncı, “Bakırköy Belediyesi’nin deprem bölgesinde bir aşevi kuracak bütçesi yoksa bile, Bakırköy halkı tarafından çözümün mutlaka üretileceğine inanıyorum. Bir tarafta deprem bahane gösterilerek yoksul halkın ekmek kapısının kapatılması söz konusu, diğer taraftan bu karar aşevi binasının ranta yönelik kullanılabileceğine dair endişe doğurmaktadır. Buranın kapatılması karşısında mücadele vereceğimizi belirtir, Bakırköy Belediyesini sosyal belediyecilik çerçevesinde davranmaya davet ediyoruz” çağrısını yaptı. Bakırköy Belediyesi Aşevi, ihtiyaç sahipleri için her gün 3 bin kap sıcak yemek çıkarıyor. Sadece ihtiyaç sahibi yurttaşlar değil kamu kurumları ile 65 yaş üstü yalnız yaşayan vatandaşlara da hizmet eden aşevi hasta, yaşlı, engelli, kimsesizler ile STK ve derneklere de adrese teslim etmek suretiyle günlük 2 öğün 4 çeşit yemek hazırlıyor.

Selvi Sarıtaç

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.