Zam istediler işten atıldılar

Zam istediler işten atıldılar
Ek zam talebiyle yılın başında iş durdurarak 2 bin 500 lira zam alan İstanbul’daki Alpin Çorap’ta 30 işçi işten atıldı. Büyük bir haksızlığa uğradıklarını anlatan işçiler, “Bizi zam istediğimiz için ve bu hakkı elde ettiğimiz için işten attılar” dedi

Ayda ortalama 17 bin çift çorap üreten Avrupa’nın önde gelen çorap tedarikçilerinden Alpin Çorap iki fabrikası bulunan Çankırı’da üçüncü fabrikayı açmaya hazırlanıyor. Decathlon, Lacoste, Marks&Spencer gibi markalara üretim yapan Alpin Çorap’ın Beylikdüzü’de bulunan fabrikasında işçiler sene başında düşük zamma karşı iş bırakarak 2 bin 500 lira zam elde etmişti. Buradaki eylemin diğer çorap fabrikalarına yayılmasıyla 18 çorap fabrikasında işçiler DERİTEKS’in çağrısıyla eyleme başlarken, 34 fabrikada ise hiçbir sendikanın çağrısı olmadan irili ufaklı ek zam eylemleri yapıldı, eylem yapılan fabrikalarda ücretler iyileştirildi.

İşçileri hedef almışlar
Patronların ocak ayında patlayan hareketi işten atmalarla sindirmeye çalıştığını belirten DERİTEKS Avrupa Yakası Temsilcisi Veysel Arslan, “Sadece Alpin’de 30 işçi işten atıldı. İlk atılan işçilerin tamamı DERİTEKS üyesi işçiler. İş bırakıp sendikanın eylemlerine katılan, alkışlayan, bildiri dağıtımları sırasında sendikacı arkadaşlarımızla sohbet eden, yaptığımız etkinliklerinde fotoğrafı olan herkesi atmayı hedefliyorlar. İşçilerin söylediğine göre yaklaşık 100 kişilik liste var. Ustabaşılar, ‘Elimizde görüntüler var bunları inceleyeceğiz, ona göre işten çıkaracağız’ diye konuşuyorlar” dedi. Alpin Çorap patronunun bir yandan küçülme gerekçesini öne sürerken öte yandan işçi alımı yaptığını dile getiren Arslan, “İşten atmaların esas nedeni yılbaşında çorap işçilerini etkileyen eylemlerin Alpin’de başlayıp kazanımla sonuçlanmasıydı” diye konuştu.

Her türlü eylemi yaparız
Başka fabrikalarda da üyelerinin işten atıldığını dile getiren Arslan, “Altıncı aydan sonra hem işten atma hem de baskı ve mobbing arttı. Özellikle Alpin’de daha önce ‘Sigara, tuvalet yasağı ya da işbaşı zili çalınca geç kaldın’ gibi gerekçeler olmazdı, şimdi arttı. Çıkaracakları işçi için bahane arıyorlar. İnsanlar işten atılma korkusuyla çalışıyor” dedi. Çorap patronlarının kendi arasında örgütlü olduğunu ifade eden Arslan, “Berr, Şimşek ve Erdal Çorap’ta işten atılan işçiler çorap sektöründe iş bulamadı sendikalı olduğu için. Önümüzdeki dönemde çorap sektöründe işten atmaların artacağını biliyoruz. Güçlü olduğumuz yerlerde işten atmalar olursa üretimi durdurmak dahil her türlü eylemi yaparız” diye konuştu.

Sendikalılardan çekiniyorlar
Bakım Onarım Ustası Onur Sarı, Alpin Çorap’ta ilk atılan sendika üyelerinden. Ücret bordrosunu almaya gittiğinde işten atıldığını öğrendiğini belirten Sarı, “Küçülmeye gidiyoruz denilerek işten atıldım. Asıl sebep sendika üyesi olmam. Bakım onarım ustasıyım, sürekli bölümleri geziyordum, bütün işçilerle muhatap oluyorum. Sendikalı olduğum için bundan çekindiler” dedi. 1 Ocak’ta DERİTEKS’in işçilerle yaptığı toplantıya katıldığını söyleyen Sarı, “Ertesi gün işe geldim, müdür toplantıda çekilen fotoğrafımı göstererek, ‘Ne işin var burada’ diye sordu. Mesai saatleri dışında nerede olduğumun onları ilgilendirmeyeceğini söyledim. Aradan zaman geçti, iş bıraktık 2 bin 500 lira civarında zam aldık. Patron iş bırakmayla alakalı kimseyi işten çıkarmayacağına dair söz vermişti ama 5 ay sonra beni işten attılar. Küçülmeye gidiyoruz diyorlar, küçülmeye giden fabrikada ilk gözden çıkarılacak kişi ben değilim. Ben bakım onarım ustasıyım, makine çalışmazsa benim tamir etmem lazım” diye konuştu. Eşinin de başka bir fabrikada çorap işçisi olduğunu söyleyen Sarı, “Benim sendikadan dolayı atılmam orada bile konuşuluyor. İşten atmalar devam ediyor. İtiraz eden, hakkını arayan, sendikaya üye olan işçiyi işiyle tehdit ediyorlar. İşçiler sendikaya üye olmasın diye işçileri sindiriyorlar, baskı yapıyorlar. İşten atılırsanız başka yerde iş bulamazsınız diyorlar. En ufak hata aranıyor, tutanak tutup tazminatsız işten atıyorlar” dedi.

Zam istemek suç mu!

Zam istedikleri için işten atıldıklarını anlatan diğer işçiler ise “İnsanların hakkını araması yanlış mı? Enflasyon ortada. Bizleri üç kuruş paraya çalıştırmak istediler. Biz köle değiliz. Hakkımızı aradık, zam istedik ve aldık. Ama o günden bu güne bu zammı aldığımız için ve eylemler başlattığımız için bizi fişlemişler. Şimdi de işten attılar. Bu hukuksuzluğa karşı sonuna kadar mücadele edeceğiz” ifadelerini kullandı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.