İttifaklar yerel seçimde işlemez

2019 Mart ayında yapılması muhtemel yerel seçim öncesi yapılan tartışmalardan birisi de ittifaklar.
Son genel seçimlerde AK Parti ve MHP 'Cumhur İttifakı' yaparak CHP, İyi Parti ve SP'de 'Millet İttifakı' yaparak seçimlerde boy göstermişlerdi.
HDP ise ittifakların dışında kalmıştı.
Bildiğiniz gibi ülke genelinde Cumhur İttifakı % 53,66 Millet İttifakı % 33,95 HDP ise yüzde 11.70 oranında oy almışlardı.
Şimdilerde ise bu ittifakları yerel seçimlere taşıma telaşları var.

MHP ittifakı yerelde tutmaz
MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli geçtiğimiz gün bir açıklamada bulunarak yerel seçimlerde de AK Parti ile ittifak yapacaklarını ve böylece kim nerede güçlü ise orada o partinin adayının destekleneceğini söyledi.
Bu ittifakı özellikle İstanbul Ankara gibi kritik illerde ve bu illerin bazı ilçelerinde uygulayacaklarını açıklayan Bahçeli bir şeyi gözden kaçırıyor.
Bu ilçelerde seçmenler siyasi partilere değil adaylara oy veriyorlar.
Dolayısıyla bu ittifaklarda 2 artı 2 her zaman dört etmeye bilir.

MHP'nin gerçek oy oranı yüzde 4, CHP ile HDP ittifak yapmayacak
24 Haziran seçimlerinin sonuçlarını değerlendirerek bir açıklamada bulunan Cumhuriyet Halk Partisi MYK'sı MHP'nin aldığı 11.10 oy oranının en az yüzde 7'sinin AK Parti'den gittiğini vurgularken, MHP'nin oy oranının yüzde 4 olduğunu açıkladı.
CHP aynı zamanda kendilerinden yüzde 3 oranında İyi Parti'ye yüzde 1 oranında da HDP'ye oy gittiğini açıkladı.
Bu açıklama şayet doğru ise MHP ile AK Parti'nin yereldeki ittifakından AK Parti'ye çok fazla oy kaymayacağını söyleyebiliriz.
Bir başka değişle yerelde MHP seçmeninin AK Parti'den daha çok CHP'li adaylara sıcak baktığını da söyleyebiliriz.
Bu söylediğimizin ciddiyetini CHP'de görmüş olacak ki dün yaptığı açıklamada CHP'nin HDP ile ittifak yapmayacağını ifade etti ve şu açıklamada da bulundu:
“Bu seçimlere tabanda mutabakatı sağlayacak, bundan önceki seçimlerde AKP’ye, MHP’ye oy vermiş seçmenin de oyunu alabilecek, en yüksek oyu alacak milleti yapacağı hizmetlerin en üst seviyede olacak halkın belediye başkanları ile çıkacağız. Gündemimizde ittifak yok. Ben bunu söylüyorum diyorlar ki yarım ağızla söyledi. O zaman yarım ağızla söylediğimi düşünenler dudaklarımı okusun, gündemimizde kesinlikle ittifak yok. Bugün şununla, bunula ittifak yapacak lafının hepsi yerel yönetimlerde yaklaşan CHP iktidarının korkusuna kapılmış olan seslerdir” dedi.

HDP seçmeni ikiye bölünecek
Herhangi bir ittifak olmasa da İstanbul ilçelerinde HDP seçmeni her zamanki gibi ikiye bölünecektir.
Muhafazakar kesim AK Parti adaylarını sosyalist kesim ise CHP adaylarını destekleyecektir.
Bir başka değişle istanbul ilçelerinde, bölgemiz ilçelerde CHP ve AK Parti adaylarını belirlerken çok hassas davranmalılar.
Aday hem parti kriterlerine uyacak.
Hem etik şartlara uyacak.
İster CHP adayı olsun, ister AK Parti adayı olsun, bir taraftan MHP ve İyi Parti gibi sağ/ülkücü seçmenlerin sempatisini kazanacak, diğer taraftan HDP seçmeninin çok fazla tepkisini çeken aday olmayacak.
Bunu partiler nasıl becerecek, adaylar nasıl hassas davranacak bilmiyorum ama ortada böyle ciddi bir durum söz konusu     olacak.
Aksi halde bölgemiz ilçelerinde kritik görünen, Silivri, Büyükçekmece, Avcılar, Esenyurt, Küçükçekmece, Beylikdüzü, Çatalca gibi yerlerde her an her şey olabilir...

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Mehmet Mert Arşivi