İyi insan olmadan, iyi müslüman olamayız!

Gün geçtikçe iyi insanlara olan özlemimiz artıyor. Ne zaman kötü bir olay duysak veya görsek aah o eski insanlar nerede diye uzun uzun dalarız maziye ...Evet dünya değişip dönüşürken maalesef bizlerde hızla değişip dönüşüyoruz.
Adabı muaşeretten uzaklaşıyoruz. Ahlâk ve görgü kurallarını hiçe sayıyoruz. Eskiden adabı muaşeret kurallarına uymayan insanlar toplum tarafından sevilmez, kıymet verilmezdi. Gel gör ki bugün adapsız ve muaşeret sizler tepemize çıktılar! Niye ? Çünkü paraları var ! Çünkü makamları var ! Çünkü malları, mülkleri var! Çünkü lüks arabaları, lüks yaşamları var ! Hani nerde o eski İstanbul beyefendileri ? Kibar ,naif , kültürlü ve bilgili insanlar..Artık yetişen nesil bilim adamına, ilim adamına , öğretmene , doktora ,mühendise, avukata , yazara çizere karşı ilgi alaka göstermiyor. Son zamanlarda sık sık gündeme gelen sosyal medya birçoğumuzun hayatının merkezi haline gelmiştir. Fakat önemli olan sosyal medyayı nasıl ve niçin kullandığımızdır ?Gündemi takip etmek , dünya da olan bitenlerden haberdar olmak , bilgi amaçlı kullanmayı bir tarafa bırakın tamamen gösteriş ve egoları tatmin etmek için kullanılıyor. Yediği yemekten tutun, giydiği kıyafetine, bindiği arabasından tutun evindeki küvetinde bile çektiği fotoğrafları paylaşıyorlar. Ve yetişen nesil bunu moda veya popülerlik diye yapmaya çalışıyor. Bir bilim adamının, ilim adamının sosyal medyadaki takipçilerine bakın, birde adabı muaşeretten uzak popüler kişilerin takipçilerine bakın! Farkı göreceksiniz.Bilimde, teknolojide ilerleyememizin en büyük sebeplerinden biride isteklerimizin, hayallerimizin değişmesidir. Çünkü insan hayal eder sonra hayallerini gerçekleştirmek için durmadan çalışır, çabalar ve neticesinde hayalini gerçekleştirir. Birileri gençliğimizin hayallerini çalıyor, yerine kısa yoldan popüler ol sonra hiç çalışmadan çok para kazan diye bir hayat vadediyor. Ve kısa yoldan, çok para kazanamayan gençler hem ümitlerini, hem özgüvenlerini ve en kötüsü de inançlarını kaybediyorlar. 
Kimse kimseyi kandırmaya kalkmasın çünkü "Biz kırk kişiyiz birbirimizi biliriz "İyi bir insan olmayan yada olamayan nasıl iyi bir Müslüman olur ? Önce insani olarak görevini, sorumluluklarını yerine getirmeyenlerden iyi bir Müslüman olmaz, olamaz ve olmamalıdır...Hiç düşünmeden, devlet malı deniz yemeyen keriz zihniyeti ile yetimin, garibin , işçinin, emeklinin , çocukların haklarını kılıfına uydurarak yiyenler haindir ! Sadece mal biriktirmek için makamları işgal edenlere yazıklar olsun ! Allah bütün günahlarınızı affedebilirim fakat kul hakkını asla affetmem diyor.Kul hakkına girenler bu halk ile nasıl helalleşeceksiniz? Kimi bulup kimden hak helalliği isteyeceksiniz ? Bütün inançların ve dinlerin temelinde insanca yaşamak vardır. Özgürlük vardır. Adaleti sağlamak ve zalime karşı boyun eğmemek vardır.İyi bir Müslüman denilince aklınıza neler geliyor? “İyi bir Müslüman denilince genelde aklımıza namaz kılan, oruç tutan, zekat veren, hacca giden, dua eden, kur’an okuyan insan geliyor” cevabını alıyorum . Bu cevapları aldıktan sonra ikinci soruyu soruyorum? İyi insan denilince aklınıza ne geliyor? Bu soruya verilen cevaplar genelde şöyle oluyor. İyi insan yalan söylemez, hırsızlık yapmaz, ikiyüzlülük yapmaz, dürüst olur, ahlaklı olur, küfür etmez, kavga etmez…
Bu cevapları yan yana koyduktan sonra diyorum ki ; İyi bir insan olmadan, iyi bir Müslüman olamazsınız!
Bu soru – cevap faslı bize , dindar nesil yetiştirmek için uğraşırken yaptığımız hataları yeniden gösteriyor. Aslında iyi Müslüman olmak adına saydığımız ibadetlerin amacı, iyi insan olabilmektir. Namaz bir amaç değil, araçtır. Oruç bir amaç değil, araçtır. Tüm ibadetler, iyi insan kalabilmek için bir araçtır. İbadetleri amaçlarından bağımsız anlatmaya devam edersek, namazını Allah ile kılıp ticaretini şeytanca yapan Müslüman tipi yetiştirmeye devam edeceğiz.
Bugün her şeyden çok, iyi insanlara ihtiyacımız var. Bu iyi insanların toplumun her alanında olmalarına ihtiyacımız var.İyi insanların dimdik eğrilmeden duruşlarına, her daim hakkı haykırmalarına ihtiyacımız var. Bu iyi insanların samimi tebessümlerine, içten muhabbetlerine ihtiyacımız var. Velhasıl kelam neredesiniz iyi insanlar çıkın yuvanızdan topluma girin çünkü size bugün çok ihtiyacımız var ..

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Onur Karakoç Arşivi