Özlem T. Akarken

Özlem T. Akarken

İyi ol iyi yap o zaman saygı görürsün

Edirth Wharton ‘un ’’ Yanlış düşünebilir, yanlış anlayabilir, veya yanlış yapabilirsin; ama yanlış hissedemezsin’’ sözü bugünlerde tam da biz sağlık kurumlarında çalışanları anlatıyor. Ek ödeme yönetmeliği yıllardır çalışanları mağdur ederken pandemiyle beraber düzene girer en azından hak mağduriyetlerinin birkaçı çözüme ulaşır derken her sabah pandoranın kutusunu yeni bir mağduriyetle açıyoruz. İşte bunun için yanlış hissetmiyor her geçen gün daha çok üzülüyoruz.

Son yayınlanan ek ödeme uygulama esaslarına göre katsayılar yine bir kesimi onure ederken bir kesimi ise dışlamıştır. Sağlık Hizmetleri Sınıfına mahsuplaşma kaldırılırken EKOPS sistemiyle aylardır mağduriyet yaşatılan personel grubu olan 926 sayılı personel kanununa tabi personele ait açılan kutu bile bu konu hakkında eğitim verilmeyen mutemetlerin her birinin değişik yorumlamasına neden olmuştur. Aynı işi yapan ve pandemi de en ön safta yer alan Aile Sağlığı Merkezlerindeki personel ek ödeme alamazken ,filyasyon ekibindeki tabiplerin bir kısmı tabip dışı personel ise bu ek ödeme katsayıları yayınlana kadar ya az ödeme almış ya da hiç almamıştır. Hastaneden hastaneye bile ödeme farklılıkları göze çarparken, Covid 19 mücadelesinde doktorundan hemşiresine, teknisyeninden teknikerine, hasta kabul personelinden veri hazırlama kontrol işletmenine, yardımcı hizmetler sınıfına, güvenlik personeline, temizlik personeline kadar herkes görev almış; görev ve sorumluluğunun bilincinde görev yapmış ve yapmaya da devam etmektedir. Ama yıllardır düzenlenemeyen ek ödeme yönetmeliği nedeniyle bu pandemi döneminde bile çözüm üretilen bir çalışma yapılmamıştır.

Hastanelerde çalışan personeller mesailerini tamamladıktan sonra nöbetçi personeller hizmete kesintisiz olarak devam etmektedir. Aynı odada ya da aynı klinikte çalışan Sağlık Hizmetleri Sınıfı personele mahsuplaşma yapılmazken, Genel İdari Hizmetler Sınıfı, Teknik Hizmetler Sınıfı ve Yardımcı Hizmetler Sınıflarına mahsuplaşma ile (puan yüksek olsa da) ek ödeme tekamül etmemiştir. Bu durum maalesef iş barışını olumsuz etkilemiş; moral ve motivasyonu bozmuştur.

Sağlık kurumu çalışanları Covid ile mücadelede hep ön safta oldukları gibi, esnek mesai yapamamalarına rağmen ek ödemelerde mağduriyet yaşamış bulunmaktadır. Bazı hastaneler 669 sayılı KHK ile Sağlık Bakanlığına devrolan sağlık astsubaylarına ek ödeme yaparken bazı hastanelerde ise sağlık astsubaylarının ek ödeme almaya hakkı olmadığı beyan edilmiştir. Oysa ki; pandemi döneminde tavandan ödeme yapılacağı defalarca söylenen ek ödemelerden yararlanmaları gerekirken bugüne kadar yararlandırılmamışlardır. Bu yaşanan durumun ise; sağlık çalışanlarına verilmek istenen moral motivasyon kaynağına yani asli amacına aykırılık sergilediğini ve hukuka aykırılık teşkil ettiği açıktır. Netice itibariyle; Sağlık Bakanlığı bünyesinde görev yapmakta olan personelin ek ödeme hesaplamasının nasıl yapıldığının , ek ödeme kapsamının ve meslek gruplarına göre en yüksek ve en düşük ek ödeme miktarlarının ve ek ödeme almayan sınıflar için esnek mesai uygulamasının getirilmesi gibi çözüm önerilerinin kurumlara bildirilmesine ayrıca 669 sayılı KHK ile geçen astsubayların ek ödeme alıp alamayacağına dair net görüşe ihtiyaç vardır. Uygulamadaki farklılıklar çalışanları yormuştur.

Sorunların bir diğeri de Ramazan Bayramı dolayısıyla kamu çalışanlarına idari izin verilirken, yani kamu çalışanlarının aylık çalışma süreleri 21 saat düşerken 24 saat nöbet usulü çalışan sağlık kurumu çalışanların mesaisinin diğer memurlara göre 21 saat daha fazla olduğunu ve karşılığı olan izin ya da ücretin kendilerine verilmemesi üzücüdür. Diğer kamu kuruluşlarında esnek mesai yaptığı bir dönemde çalışma saatleri 10:00-16:00 olduğu sürelerde bile sağlık kurumu çalışanları normal mesai saatlerinin devam ettiği karşılığında ise ücret ve izin almaması sağlık kurum çalışanlarını yıpratmıştır. Devlet büyüklerimiz tarafından gerekli düzenleme yapılmasını beklenmektedir. Bu pandemi döneminde ne alkış ne de haklarınız ödenmez kelimeleri artık bizler için seçim meydanlarında söylenip yapılmayanların arasına girdi maalesef .

Kıssadan hisse yazımızı büyüklerimizin kulağımıza küpe sözüyle bitirelim isterseniz. Kuş yaşarken karıncaları yer ama kuş ölünce onu yiyen karıncalardır. Zaman ve koşullar her an değişebilir. Bu nedenle etrafınızdaki hiçbir şeyi değersizleştirmeyin. Bugün gücünüz olabilir ama unutmayın .Zaman hepimizden çok daha güçlü! Bilin ki bir ağaç bir milyon kibrit yapar ama bir kibrit milyonlarca ağacı yakmaya yeter. Öyleyse iyi ol! İyi yap! Emek verenin emeğinin karşılığını alabildiği günleri görmek dileğiyle. Sağlıcakla dostça kalın….

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Özlem T. Akarken Arşivi