Kemal Kılıçdaroğlu'nun B planı Akif Hamzaçebi

Türkiye; ekonomik kriz, enflasyon, geçim sıkıntısı, gerginlikler, terör, deprem, eğitimdeki sorunlar, pandemi ile mücadele ve sağlık sorunları tartışmaları eşiğinde genel seçimlere her geçen gün bir adım daha yaklaşmakta.

Kafalardaki sorular;

Adalet ve Kalkınma Partisi iktidarını sürdürebilecek mi?

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan yeniden Cumhurbaşkanı adayı olacak mı?

Erdoğan şayet aday olursa kazanacak mı?

Milliyetçi Hareket Partisi Genel Başkanı Devlet Bahçeli koşulsuz olarak yine Erdoğan'ı destekleyecek mi?

Cumhuriyet Halk Partisi ve İyi Parti öncülüğündeki 'Millet İttifakı' ne yapacak?

Diğer siyasi partiler hangi ittifakı destekleyecek?

HDP yine 2019 yerel seçimlerindeki gibi mi hareket edecek yoksa başka tavır mı alacak?

Ve tabi Millet İttifakı'nın cumhurbaşkanı adayı kim olacak?


 

Seneryolar çoğalıyor...


 

Bu tartışmalar devam ederken Cumhur İttifakı adayı olacak kişiler arasında Erdoğan'ın alternatifi olarak Hulisi Akar adı son günlerde ortaya atılmaya başladı.

Millet İttifakı adayı olmak için adaha önce CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu adaylığını dolaylı yollardan açıklasa da ittifakın diğer ortağı Meral Akşener 'Ben başbakan adayıyım, cumhurbaşkanı adayımız herkesin kabulleneceği bir aday olmalı' diyerek bir anlamda Kılıçdaroğlu'na da olumsuz cevap vermiş oldu.

Kılıçdaroğlu'nun, “Büyükşehir belediye başkanlarımızın başarılı olmasını isteriz. Bence ikinci dönem de devam etmelidirler” açıklamasına rağmen Akşener bu açıklamaya da ters düşecek olan “İmamoğlu ve Yavaş'ın adaylığına nasıl bakarsınız?” şeklindeki soruya 'olumlu bakarım' cevabını verdi.

Bu arada Habertürk yazarı Fatih Altaylı, "Senaryo ve film" başlıklı yazısında Ankara'daki ‘Parlamenter Sisteme Dönüş’ kulislerini yazdı. Muhalefetin, anayasa değişikliğinin ardından Anayasa Mahkemesi'ne yaptığı "Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemi iptal edilsin" başvurularının daha kapağı bile açılmadan durduğunu hatırlatan Fatih Altaylı, Anayasa Mahkemesi'nin ani bir kararla muhalefetin başvurularını karara bağlayıp Cumhurbaşkanlığı sistemini iptal edeceği şeklindeki kulisi paylaştı.

Hal böyle olunca başkanlık sisteminden vazgeçmeyeceğini defalarca ilan etmiş olan iktidar partisi “Hay Allah, bak şu olana. Tam biz Türkiye’nin önünü açacaktık ama Anayasa Mahkemesi engelledi. Ne yapalım. Hukuk karşısında boynumuz kıldan ince” diyerek yeniden parlamenter sisteme dönebilir.

Erdoğan, Cumhurbaşkanı olarak kalacak ve hemen seçime gidilecek. AK Parti tek başına iktidar olmaya yetmeyen bir oranla bile olsa 1. parti çıkacak. Sistem parlamenter olduğu için de içinde İYİ Parti’nin de olabileceği bir koalisyon ihtimali ile AK Parti iktidarın parçası olacak.

Altaylı bu yazdığının bir senaryo olduğunu da ekledi..

akif hamzaçebi


 

Akif Hamzaçebi de potaya girer artık


 

CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu aslında cumhurbaşkanı adayı olmak istemiyor ama çevresi zorla onu aday yapmaya çalışıyor.

Kimdir çevresi; İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu gibi isimlerin aday olmasını istemeyen CHP yöneticileri.

Kılıçdaroğlu da tüm bu gelişmeleri inceden inceye süzerek bir taraftan B ve C planları oluşturmaya çalışıyor.

Edindiğim kulis bilgilerine göre Kılıçdaroğlu, 'olur da ben aday olamaz isem bari istdeğim aday olsun' diyerek daha önce partide 'Genel Sekreterlik' de yapan CHP İstanbul Milletvekli Mehmet Akif Hamzaçebi'yi yedekte tutuyor.

Aslında Akif Hamzaçebi 2019 yerel seçimlerde İBB aday adaylarından birisiydi ve güçlü bir aday adayıydı.

İmamoğlu ismi hiç ortalarda yokken 'Çebi' ailesi 2018 yılında CHP'den İBB aday adayı çalışmaları yapan Akif Hamzaçebi için Beylikdüzü'nde bir yemek verdi.

O yemekte tek gazeteci bendim.

Yemek sonrası 25.03.2018'de 'CHP’nin adayı benim diyen Hamzaçebi’ye anket şoku!' başlıklı yazımda özetle şunlara yer vermiştim:

Konsensus anketi ‘Sizden CHP için tek bir İBB adayı seçmeniz istense hangisini seçersiniz?’ başlıklı bir anket yaptı. Ankette bu sonuçlar çıktı:

Gürsel Tekin: Yüzde 41.4,

Engin Altay: Yüzde 14.8

Ekrem İmamoğlu: Yüzde 12.7

Mehmet Akif Hamzaçebi: Yüzde 12.4

Cemal Canpolat: Yüzde 10.8

Canan Kaftancıoğlu: Yüzde 7.9

İMAMOĞLU HAMZAÇEBİ’DEN YÜKSEK ÇIKTI

Ankete katılanlar Karadenizlileri temsilen Hamzaçebi’den çok Beylikdüzü Belediye Başkanı ve Topbaş’ın istifası ile meclis üyelerinin seçimiyle gerçekleşen seçimde CHP’nin adayı olan Ekrem İmamoğlu’nu tercih etmiş oldu...

Yazının linki burada:

https://www.gazetedamga.com.tr/chpnin-adayi-benim-diyen-hamzacebiye-anket-soku-makale,478.html


 

Hamzaçebi bana sitem etmişti


 

Bu yazı sonrası arayarak 'Mehmet bey bir tek sizi davet ettik basın mensubu olarak sizin yazdığınız oldu mu şimdi?' dediğinde kendisine 'Sayın Hamzaçebi, biz düzenlenen yemeği haber yaptık, sizin konuşmanıza olduğu gibi yer verdik ama bu yazı benim yorumum. Haber kutsal yorum hürdür, ben elimdeki bilgilere dayanarak yorum yaptım.' demiştim.

Bu gün ise diyorum ki belki dün Mehmet Akif Hamzaçebi İBB adaylığını Ekrem İmamoğlu'na kaptırdı ancak rövanşta ondan cumhurbaşkanlığı adaylığını alma ihtimali doğabilir.

***

Peki şayet CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu'nun kafasında Mehmet Akif Hamzaçebi varsa bu ismi önce Millet İttifakı'nın önüne, sonra kamuoyuna nasıl sunacak?

Hatırlarsanız Ekrem İmamoğlu ismi de ilk ortaya atıldığında 'Kim bu adam? Nerden çıktı? Tanınmıyor? Binali Yıldırım karşısında hiç şansı olmaz.' deniliyordu.

Sonuç ortada.

Akif Hamzaçebi Karadenizli.

Eğitimli.

Cumhuriyet Halk Partili.

Milli Emlak Genel Müdürlüğü ve Gelirler Genel Müdürlüğü görevini yürütmüş.

Temiz, şaibesiz, hakkında en ufak söylenti olmayan biri.

İki dönem Trabzon, 3 dönem İstanbul milletvekilliğini başarı ile yapmış.

Cumhuriyet Halk Partisi Grup Başkanvekili, CHP Genel Sekreterliği, Genel Başkan Başdanışmanlığı, Türkiye Büyük Millet Meclisinde TBMM Başkanvekiliği görevlerini sürdürmüş.

CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu bu özellikleri öne çıkararak iki gün televizyonlarda konuşsun görün bakalım neler oluyor...


 

İmamoğlu da fazla itiraz etmeyebilir


 

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu her ne kadar ben cumhurbaşkanı adayı değilim diyerek yurt gezilerine devam etse de, İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener ile birlikte iyi bir ekip görüntüsü verse de kamuoyunda ciddi anlamda destek görse de.

Akif Hamzaçebi isminden ötürü ve İBB'yi Ak Parti'ye kaptırmamak için cumhurbaşkanlığı adaylığını bir dönem erteleyebilir...

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Mehmet Mert Arşivi