Rahsa Pınar Çetinkaya

Rahsa Pınar Çetinkaya

Keşke

Bazen bütün koşullarını zorlarsın, kıvranırsın, mücadelenin en uç kısmını da yaparsın yine de olmaz.
İlişkin su alan gemi gibi gömülmeye başlar, gözün görür ama yüreğindeki göz görmek istemez, sonra bakarsın emeğine boşunaymış dersin. Daha önce neden vazgeçmedim, neden bu kadar dibe battım dersin. Kendini kahredersin. Kolun kanadın kırılmıştır, güvenin, hayallerin, enerjin bitmiştir. Çünkü, zihninin duyguların ile raksı bitmiştir. Sen dibe vurduğunda, gerçekler gün yüzüne çıkmıştır. Keşke daha önce görseydim gerçekleri dersin. 
***
Üniversite sınavlarına çok iyi hazırlanırsın. İstediğin üniversite ve bölümün hayalini seçmişsindir. Gece gündüz hazırlanırsın hayallerine kürek çekerken. Sonuçlar gelir. Puanın yetersiz olur. İstediğin bölüm değil başka bir bölüm seçmek zorunda hissedersin. Zaman kaybetmemek istersin puanına göre bir üniversite ve bölüme girersin. Sevmezsin ama başka çare yok deyip okursun. Diplomayı alır iş aramaya başlarsın. Sevmediğin bölümü belki severim diye okuyup, iş ararsın. İşi sevmezsin. Mutlu iş olmaz, kazanç kapısı vardır diyip çalışırsın. Yıllar geçer mutsuzluğunu başka sebeplerde ararsın. Ama adım attığın her çıkış kapısı yıllar sonra yüzünü gösterir. Keşke bir yıl daha hazırlansaydım dersin. İş işten geçmiştir. 
***
Aşık olursun. Kaşı, gözü, bakışı, sözü bir başka gelir sana. Evlenirsin. Çoluk çocuğa karışırsın. Aşk biter monoton tekdüze yaşam boy gösterir. Hayattaki en önemli görevin evine bakmaktır. Yaşam maratonu sadece ay sonunu getirmektir. Gün gelir sıkıcı olur başka yaşamlara özenir, kıskanırsın. Tartışmalar başlar. Daha iyi hayatım olabilirdi dersin. Keşke diye iç geçireceğin televizyondaki ve çevrendeki hayatlar aklını çeker. Olduğun durumdaki mutlulukları bulmak yerine hedef şaşırırsın. Geçmiş yıllarına üzülürsün. Gözünün gördüğünü mantığın görmez hata yaparsın. Mutsuz olursun. 
***
Uzun zamandır aradığın işi bulursun. Yıllarca özveriyle, başarıyla çalışırsın. Mutlusundur başarından. Gururla yaptığın işi anlatırsın herkese. Başka bir iş teklifi gelir ayrılmak istersin. Yapamazsın içerde birikmiş tazminatının esiri olduğunu anlarsın. Eleştirmeye başlarken görmediğin gerçekler ortaya çıkar. Beynindeki başarı duvarları yıkılmaya başlar, yılların sana kazandırmadıklarını düşünürsün, üzülürsün. Keşke daha önce iş değiştirseydim dersin. Eski sen olmazsın.
***
Bazen de daha küçük, önemsiz gibi görünen seçimler yaparken de benzerlerini yaşarsın. Sevdiğinin doğum günüdür. O gün işlerin yoğundur sadece mesaj çekersin. Problem olmaz sanırsın. Sana kırıldığını sonradan anlarsın. Keşke dersin ama çoktan kırılan kalp kırılmıştır.
Çok istediğin çantayı en sonunda almışsındır. Beğenerek zevkle kullanırsın. Çanta hatalı çıkar, değişime götürürsün. İndirime girdiğini görünce keşke acele etmeseydim dersin.
Her hayırda bir şer ve her şerde de bir hayır vardır. Görmek istediğin göz ve duymak istediğin kulak ile alakalıdır. Pozitif bakmaya, kör ve sağır olunmadığı sürece hayatın anlatmak istediklerini fark edersin. Bu kaderine razı olmak anlamına gelmez.
Hayatın iyi ve kötü sürprizleri her zaman ödül değildir. Belki hatalarına kendi aynandan bakman içindir. Belki de çok daha güzel bir geleceği görmen içindir. Keşke dediklerin bunları görmene engel olabilir. Zorladığın koşulların iyi yada kötü sonuçlar doğurabilir.
Hayallerine kavuşmak istiyorsan, çalış, çabala, mücadele et ama bir türlü gerçekleşmiyorsa da zorlama, oluruna bırak. Olmuyorsa olmuyordur. Pişman asla olma, en azından denedim dersin ve yapabileceklerinin tadını çıkartmaya bak. Hayat, hayaller ve gerçeklerden ibarettir. Geçmiş için yapabileceğin bir şey yok ama geçmişi bilerek gelecek ile ilgili hayal kurabilirsin ve elinde olan tek zaman dilimi şu yaşadığın andır. Tadını çıkar. Keşke yerine tecrübe oldu demeliyiz. Olduğu gibi yaşamın tadına bak, sen keşkelerle boğuşurken zaman akıp gidiyor...

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Rahsa Pınar Çetinkaya Arşivi