Konut Mağdurları ve Esenyurt. 1030 yetmez 1800 ver... Bulut İnşaat, Hayat Park 4, Kadıoğlu, Alatepe ve Bozkurt...

Devlet yetkililerini göreve çağırıyorum. Yeni konut mağdurlarının önüne geçmek için mutlaka Çevre ve Şehircilik Bakanlığı devreye girmeli, TOKİ devreye sokulmalı ve bu sorun kökünden çözülmeledir. Bu sorun özel  girişimciler sayesinde çözülemez aksine sorun daha kangren bir hale döner. Bizden söylemesi. Düşünün, inşaatın yüzde 60 tamamlandığı,  21 katından 17 katının yapıldığı 1030 konutluk projenin ruhsatı iptal ediliyor, 1800 konutluk ruhsat veriliyor. Gelsin yeni mağdurlar...Olacak bir depremde tam felaketin yaşanacağı bir ruhsat hikayesi...

Konut mağdurları deyince ilk akla gelen ilçe Esenyurt. Konut ve arsa üzerinden en çok rantın döndüğü merkezlerin başında olan Esenyurt.
15 yıl önce siyaseten ve ekonomik olarak yok denilemeyecek kadar varlığı olanların, bugün var denilen servetlerinin sınırları bile bilenemeyen Esenyurt.
Binlerce konut mağduru...
En büyük sorumlusu ise, proje halinde satılırken seyreden devlet ve 15 yıl kenti yöneten siyasi ve bürokratik kadrolar.
****
El konulan arsalar...
Birleştirilen ve sonra kendi tanıdık müteaihhitlerine verilen arsalar...
İmara yoğunluğu sağlanan yandaş müteahitler...
Yüzde 17 ve yüzde 21 ile verilen arsalar...
****
Konut ve nufüs yoğunluğü deyince İstanbul'da son 15 yılda ilk akla gelen ilçe Esenyurt.
Suriyeli göçmenlerin yoğunluğu ile anılan ilçe Esenyurt.
İstanbul'da ve Türkiye'de adı söylenince en çok bilinenler arasında olan Esenyurt.
Evet, tartışmasız Esenyurt 15 yılda çok zenginleşti.
Evet, tartışmasız çok kent yatırımı yapılan Esenyurt. 
Evet, tartışmasız en çok suistimalin döndüğü ilçe de Esenyurt.
Vahşi bir gelişme ve vahşi bir bölüşmenin yaşandığı Esenyurt.


Mağduriyet üzerinden 
zenginleşenlerin kenti

Bulut İnşaat...
Esenyurt'ta konut mağdurları denilince, ilk akla gelen inşaat şirketlerinden biri. Yaklaşık 2000 bin konut mağduru var. 
Evviva Rezidansy, Gümüş City, Gold, Gümüş Tower, Evviva Home ve Yaşam Merkezi projelerine başlamış. 
İnşaat şirketinin sahibi Temel Bulut, yapılan şikayetlerden dolayı yaklaşık 1 yıldır cezaevinde.
Hakkında açılmış 180 dava var. Çoğundan beraat etmiş. Ağır cezada yargılanıyor.
Cezaevine girmeden, girdikten sonra mafyanın üzerine çökmeye çalıştığı, sorunu çözmek için herkesin devreye girdiği projeler...
İnanın konut mağdurlarının sorunlarının çözülmesi için uğraşılıyor gözüksede birileri alacağı komisyonların peşinde.
Birileri mağdurlar üzerinden zenginleşme peşinde.

Yaşam Merkezi hikayesi... 
Arsa sahibi sonradan artaya çıkmış!

Anlatacağım hikaye Yaşam Merkezi projesi...
26 dönüm üzerine kat karşılığı 2010 yılında 1030 konut olarak başlanmış.
Bir yıl sonra yerin sahibi olduğunu söyleyen Amerika'da yaşayan Ayşenur Contel isimli bir kadın ortaya çıkmış.
Yerin kendisinin olduğunu söylemiş.
Kat karşılığı anlaşması yapılan yerin sahibi olduğunu iddia eden mesleği avukat olan İhsan Yemişçi, evrak üzerinde oynayarak yeri üzerine geçirdiği süren davalar sonucunda ortaya çıkmış.
Ve mağduriyetin yaşanmasının ilk işaret fişeği atılmış.
****
14 yıl belediye başkanlığı yapan ve Cumhurbaşkanı Recep Erdoğan'ın isteği üzerine metal yorgunluğu nedeniyle istifa eden Necmi Kadıoğlu ve 15 yıl boyunca belediyenin iki numarası olan Mustafa Akboğa devrey girmiş. 
Yerin sahibi olduğunu iddia eden Ayşenur Contel 2 milyon lira para istemiş. Yeri kendi üzerine geçiren Yemişçi, "bir kuruş vermem" diyerek işin kilitlenmesine neden olmuş. Yerin kime ait olduğu tespit davaları başlayınca inşaat yavaşlatılmış.
Ve yerin sahibinin açtığı davalar sonrasında inşaat durdurulmuş. Yaşam Merkezi'nde konut almış 480 kişinin parası geri ödenmiş. Diğer satılan konutların parası ödenememiş.
Yerin sahibi olduğu ortaya çıkan Contel'in avukatı Hikmet Bozcalı, konut mağdurlarına dernek kurdurtmuş. Anlayacağınız arka planda büyük bir mücadele başlatılmış. Dernek haricin birde kooperatif kurdurulmuş, içersinde ilçede üst düzey emniyet ve asker kökenli isimler var. Amaç trilyonluk bir komisyon kavgası. 
Bulut inşaat, gelişmeler üzerine ihtarname çekiyor ve anlaşma fesh ediliyor. 
Ardından Esenyurt Belediyesi Bulut İnşaat'ın Babil projesini iptal ediyor. 

1030 konutluk ruhsat iptal edildi, 
1800 konutluk ruhsat verildi

Necmi Kadıoğlu'nun yerine gelen 1 yıl belediye başkanlığı yapan Ali Murat Alatepe yönetimi, Yaşam ve Evvia projelerinin ruhsatlarını iptal ediyor. İddia edilen rakamlar bol sıfırlı trilyonlar... Aracı olduğu iddia edilen ismi geçen kişi ise Adem Önemli.
Bulut İnşaat'ın yüzde 70'lerde tamamladığı projenin ruhsatı iptal ediliyor ve yerin gerçek sahibinin anlaşma yaptığı işadamı Medet Anlı, Hayat Park 4 diye ruhtasını aldığı yeni bir proje başlatıyor.
21 kat olan binanın bugüne kadar 17 katı yapılmış. 1030 konut 16 dükkan bulunan projenin ruhsatı iptal edildikten sonra, yeni ruhsatta 1800 daireye çıkarılıyor.
Temel aynı, statik aynı... Bir kalemde konut sayısı, tabi ki yük 1800 konuta yükseliyor. Temele binecek yeni yükün 8 bin ton olduğu iddia ediliyor. Nasıl yapılacak derseniz çok basit. Konut mağduru olan insanlar anlaşmaya çağrılıyor. Hem eski borçlarını ödeyecekler hem 30 bin lira civarında yeni para ödeyecekler. Ve 100 ve 120 m2'lik dairelerinden vazgeçtiklerini ve 80 m2'yi kabul ettiklerini beyan eden anlaşmayı imzalayacaklar. Yetmez tapularının da iptali gerçekleşme şartı anlaşmaya eklenecek.

Aynı işlemin yapıldığı ve yeni 
mağdurların yaratıldığı Gümüş Projesi

Hem yeni konut ve dükkan alanların mağdur olabileceği hem de Bulut İnşaat'ın hak edişlerinden dolayı başlayacak yeni hukuki süreçle yeniden kilitlenecek bir süreç. Komisyon alanlar aldıklarıyla kalacak. Ya da komisyon hayali kuranların hayal kırıklıkları... Kağıt üzerinde herkesin konutu ve dükkanları olacak. Eski konut mağdurları yetmiyormuş gibi yeni konut mağdurlarının basın toplantılarında ve mahkeme kapılarında koşacağı yeni süreç.
Neden mi? Aynı devir uygulaması Gümüş Projesi'nde yapılmış. 720 mağdur hak sahibi sözleşmelerini yeni şirkete devretmişler. 2017 yılında bitirilme sözü verilmiş. Yıl 2019... Yeni mağdurlar ortada duruyor. 

Yerin yeni değeri 28 milyon 
dolar tespit edilmiş!

Arsa sahibi olduğu ortaya çıkan Ayşenur Contel'in arsadan talebi 28 milyon dolarmış. Bulut İnşaat'ın inşaatın yüzde 60'ı için harcadığım dediği para 135 milyon. Faizleri ile beraber yaklaşık 175 milyon.
Rakamları üst üste toplayınca içinden çıkılmaz bir durum. Eski sahibi olduğunu iddia eden kişinin de açtığı başka davalar.
Esenyurt, Esenyurt...
Konut mağdurlarını, arsa mağdurları yaratan, arsalara el koyan, imar artışı sağlamak için belediyeye bağışlanan ve sosyal donatı alanı yapılması gereken arsaların satışları... Son 15 yılda rüyalarında bile görseler inanamayacağı paralar kazanan siyasetçi ve bürokratlar, tabi ki komisyoncular...

Bir yıl görev yapan Ali Murat 
Alatepe'ye soruyorum

1000 konutluk bir projeyi neye dayanarak, 1800'e çıkarttınız? Bunun karşılığında belediyenin kasasına ne kadar para girdi. Kamuoyunda iddia edilen komisyon rakamları doğru mu?
Yarın burada ortaya çıkacak mağduruyitler olursa vicdanınız rahatsız olacak mı?
****
31 Mart'ta seçilen Kemal Deniz Bozkurt yönetimine çağrı çıkarıyorum. Yeni verilen ruhsatı inceletin. İnsaların mağduruyitlerini ortadan kaldırabilmek için umutlarını bağlayacakları yeni proje ile yeniden mağdur olacaklarsa sorumluluğu eski yönetimlere atarak siz rahat olur musunuz?
Ve en önemlisi Başkan Bozkurt, konut mağdurları ile ilçe başkanlığı yaparken konuya vakıf olduğunu biliyorum. Bu konunun takipçisi olmuş bir siyasetçidir. Mutlaka bu konuyu yakından inceleyeceğini düşünüyorum. Ya da düşünmek istiyorum.

Son söz: Konut mağdurlarının düşünün. Hayalleri 100 m2'lik bir daire sahibi olmak. Çocuklarıyla namerte muhtaç olmadan yaşamak. Ama namertlere muhtaç olmuşlar. Kamuyounu yeni mağdurlar olmaması için duyarlı olmaya çağırıyorum. 
Ve bu sorun yerel bir yönetimin çözebileceği sorun olmaktan çıkmıştır. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı devreye girmeli, buna benzer konut mağdurlarının bulunduğu projeleri bizzat devlet üstlenerek sorunu çözmelidir. Devletin görevi mağdur vatanşları yeni mağdurlar yaratacak adamların önüne atmak değildir. Devlet sorun çözmek için vardır, sorun üretmek için değil... 

Not: Hem yeni projenin lansmanını ve projeyi itaraz eden konut mağdurlarının haberlerini yaptık. Yeniden okuyabilirsiniz. https://www.gazetedamga.com.tr/yerel-haberler/kimse-magdur-olmayacak-herkes-ev-sahibi-olacak-h20929.html https://www.gazetedamga.com.tr/yerel-haberler/yeni-magduriyet-ortaya-cikmasin-h21400.html

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Ali Tarakçı Arşivi