Utku Kızıltan

Utku Kızıltan

Kopenhag sınıfta kaldı

Okullarda çocuklara anlatıyoruz. Köşe yazılarıyla, makalelerle insanlara anlatıyoruz. Küresel Isınmanın ozon tabakasının incelmesi ve delinmesinin getirdiği iklim değişikliğinin dünyamıza fırtınalar, seller, kasırgalar getirdiğini, kutuplarda buzulların hızla eridiğini, bunun da denizlerde yükselme getireceğini söylüyoruz. Eeee! bununla dünya ilgilenmiyor mu? İlgileniyor. 2009 yılı aralık ayında Danimarka’nın Kopenhag şehrinde Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Konferansı 192 ülkenin katılımı ile yapıldı. Toplantı pek renksiz geçti. En çok kirletenler pek ses vermedi. 5-10 gün sonra Obama 26 ülkeyi yeniden topladı geç saatlerde ısınmanın +2 derecede tutulması için çalışmalar yapılmasına karar verildi. Atmosferi en çok kirleten ABD ve Çin haricindeki tüm ülkeler ve çevreciler buna isyan etti. Aradan 4 yıl geçti. Bu gün alınan o karalara göre durum ne?

O GÜN AÇIKLANAN KARAR: Hükümetler yasal bağlayıcılığı olan bu anlaşmaya taraf olarak ekosistemlerin varlığını garanti altına alacak düşük karbona giden adımlar atacak.

NE OLDU: Bu zirvede yasal bağlayıcılığı olan sözleşme imzalanmadı.

SONUÇ: BAŞARISIZ.

AÇIKLANAN KARAR: Emisyon artışı, 2017 ye kadar artması, ancak 2 derecenin üstüne çıkmaması kararlaştırıldı

NE OLDU: Bilimsel otoritelerce emisyon artışında son yıl 2017 yılı yerine “En kısa zamanda denilmeliydi” bu sözleşme kararlılıktan uzak bulundu.

SONUÇ: BAŞARISIZ.

GELİŞMİŞ ÜLKELERİN TAAHÜDÜ: Sera gazı emisyonlarını, 2020 yılında 1990 seviyesinden yüzde 40 azaltılması kararlaştırıldı.

NE OLDU: Ulusal ve toplu taahhütlerin sonuçları açıklanmadı.

SONUÇ: BAŞARISIZ.

GELİŞMEKTE OLAN ÜLKELERDE: Sera gazı emisyonlarının 2020 yılında işlerin aynı şekilde sürdürülmesi durumunda en az yüzde 30 azaltılması için faaliyete geçilmesi gerekiyordu.

NE OLDU: Gelişmekte olan ülkeler “karbon yoğun ekonomiye” azalma olmadı.

SONUÇ: BAŞARISIZ.

ORMANLARIN YIKIMI KONUSU: Yeryüzündeki orman tahribatının 2050 yılına kadar yüzde 75 azaltılması kararlaştırıldı.

NE OLDU: Orman tahribatından kaynaklanan emisyonlarla ilgili mekanizma kuruldu, ancak herhangi bir hedef, finansman konmadı.

SONUÇ: BAŞARISIZ.

EKOSİSTEME SİGORTA: Acilen uyum-eylem planının oluşturulması, hassas ülkeler ve ekosistemler için sigorta ikame edilmesi kararlaştırıldı.

NE OLDU: Konuyla ilgili herhangi bir mekanizma ya da tazminat düzenlenmedi. Gerekli sorumluluk yüklenilmedi.

SONUÇ: BAŞARISIZ.

TEKNOLOJİ İŞ BİRLİĞİ: Araştırma, kalkınma ve düşük karbon ekonomisine ve iklime dayanıklı teknolojilerin geliştirilmesi için mekanizmaların oluşturulması gerekiyordu.

NE OLDU: Zirvede teknoloji iş birliği ile ilgili hiçbir amaç vurgulanmadı.

SONUÇ: BAŞARISIZ.

İKLİM KOORDİNASYONU: Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi (UNFCCC) bünyesinde yeni kurumsal alt yapı oluşturularak koordinasyon, uygulama, teşvik ve fon uygulamasının şeffaf demokratik bir şekilde uygulanacaktı.

SONUÇ: GERÇEKLEŞMEDİ.

İşte 192 ülke ile yapılan Kopenhag Protokolu ve sonuçları. Gelişmiş ülkeler bana ne iklim değişikliğinden ben paraya bakarım anlayışından sapmadı. Aynı birileri gibi. Sağlıklı kalmanız dileklerimle.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Utku Kızıltan Arşivi