Korona Günlükleri (14)

24 Kasım 1928 Türkiye Cumhuriyeti Devletinin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ün "Millet Mekteplerinin Başöğretmenliğini" kabul ettiği gündür.

23 Ağustos 1928 Mustafa Kemal Atatürk Tekirdağ’da tahtanın başına geçer ilk defa yeni alfabeyi yazar ve o günün öğretmenlerine en kısa zamanda bunu öğrenmelerini ve öğretmelerini ister. Aradaki farkı sorar Latin harflerini daha kolay olduğu cevabını alır.

Mustafa Kemal 15 Eylül 1928 Sinop ta tahtanın başına geçer ve harf devrimini başlatır, bundan böyle sağdan sola değil soldan sağa yazacağız.

Mustafa Kemal Tekirdağ'a geldiğinde demir iskeleden hükümet konağına kadar kırmızı halılar serilir, zamanın Belediye başkan vekili Hamidiye Zırhlısı Süvarilerinden Ziya Şıra.

Paşam sizi bir kişi karşılamaya gelmedi kim o, Hâkim paşam deyince hakim otursun yerinde onun bizi karşılamasını isteseydik onun cüppesine ilik düğme ve cep yapardık otursun yerinde onu biz ziyaret edeceğiz.

Osmanlı Deniz Bakanı Hüseyin Rauf Orbay Mondros Limni adasında itilaf Devletleri ile Osmanlı adına anlaşmayı imzalayan, İstanbul’a dönmeyip Amasya’da Kuvayı Milliye katılan tarihte beş bekar paşa diye anılan.

9 Eylülde Yunanlı İzmir’de karadan denize dökülür fakat Hüseyin Rauf Orbay kaçan Yunan gemilerini takip eder gemiler Yunanistan’ın İtalya’ya bakan tarafında bulunan Şira limanına sığınır.

Hüseyin Rauf Orbay yardımcısı Ziya Paşa’ya komuta sende Ziya Paşa deyince top atışları başlar ve Yunan Donanması batırılır bunu bilen Mustafa Kemal 1934 soyadı kanunu Ziya Paşa senin soyadın Ş İ R A olacak der.

Zamanın Milli Eğitim Bakanı Hamdullah Suphi Tanrıöver Mareşal Fevzi Çakmak’a gider bir öğretmenler kongresi yapmak istiyorum deyince görmüyor musun ortalık toz duman Afyon bozgunu olduğu zamana denk gelmektedir.

Milli Eğitim Bakanı kararlı gider Mustafa Kemal'e paşam bir öğretmenler kongresi yapmak istiyorum Mareşale gittim ileride bakarız dedi ne buyurursunuz.

Tam zamanı düşmanı birilerimiz yenecek önemli olan cehaleti yenmek karar verilir öğretmenlerin erkekleri askerde oldukları için bayan öğretmenler meclise gelir yetkililer bayan öğretmenleri hepsini bir tarafa oturturlar.

Mustafa Kemal Meclise girer bakar hanımlar bir tarafa oturtulmuş efendiler kendinize mi güvenmiyorsunuz hanımların faziletinden endişeniz mi var geleceğimizin kurtarıcı öncüleri öğretmenler hoş geldiniz.

Mustafa Kemal'e paşam 60 bin askerimizin 30 bini silahları ile kaçtı değince Mustafa Kemal utanacak olanlar onlar değil utanacak olanlar bu milleti cahil bırakıp Milli duyguları aşılamayanlardır.

Yaşam boyunca her okuyana akıl gibi mal edep gibi miras iyi huy gibi dost dilerim.

Yaradan aklı en tepeye beynimize yerleştirmiş, aklımızı yenen de aşk imiş aşk akla nerede ise hep galip gelmiş istisnalar yok mu var tatbikî.

Aşk Mustafa Kemal'e galip gelseydi sarayı saray yaşamını biliyordu, saraydan Safiye Sultan da bulunmuştu ancak onun aklına aşk galip gelememişti.

Onun aşkı Yaradan göndermiş bize Muhammet Mustafa’yı Allah’ın kulu olmayı öğretsin diye, göndermiş Kemal Mustafa'yı kula kul olmamayı öğretsin diye Mustafa Kemal ATATÜRK aşkı cumhuriyetti.

Alfabemiz 28 harf iken Trakyalı pek kullanmadığı yirmi dokuzuncu harf girmiş. Trakyalı buğday demez buğday der. Birde hayvan demez ayvan der. Yazarken doğru söylerken çoğunlukla o iki harfi yer.

Hayvan Saray değil Ayvansaray, çünkü orada fildamı varmış adını oradan alır. Eyüp ilçesi sınırları içinde Metrobüs durağı

Alfabede 8 ünlü vardır, tek başına anlam ifadesi yoktur kelime içine girince anlam ifade eder. Bazı kendini ünlülü zannedenler konuşurken tek başına a ve e yâda ı- o kullanmaktadır.

Allahım yalnız senden yardım ister yalnız sana sığınır sana ibadet ederim Allahım ne söylediğimi düşünmemek yalan söylememek için senden yardım dilerim

İlk Üniversite Harran’a yapılır Harran kavşak demektir peygamberler şehri olarak bilinir, Urfa'da Üniversite mezunu % 3 Adalet Kalkınma Partisine çıkan oy % 97 Tunceli'de üniversite mezun oranı % 97 AKP çıkan oy oranı % 3 ?

Yunus Emre derki İlim ilim bilmektir ilim kendin bilmektir sen kendini bilmez isen ya nice okumaktır

Şahsen ben A harfini severim Asaleti temsil ettiği için Z harfini severim hanımlarda olan zarafeti temsil ettiği için birde ortada K vardır kibarlığı temsil etse ’de kökü kibirden gelir bağlarsan beline kibir odununu ne denizde yüzebilir ne havada uçabilirsin.

Mustafa Kemal'e sorarlar Milletvekillerinin maaşı ne kadar olsun öğretmenlerinkinden çok olmasın.

Ünlü Filozof Sokrates idam edilecek 20 günü kalmış son günlerini hoşça geçirsin diye yanına bir bağlamacı gönderirler. Bağlamacı vurunca sazın teline Sokrates dur bunu bana öğret, öğrenip ne yapacaksın senin 20 gün ömrün kaldı değince olsun yine de sen bana bunu öğret, Öğrenmekten ve öğrenmekten vazgeçmediğiniz bir yaşam dilerim.

Bana sen en son ne öğrendin diye sorarsanız, Uşak'ta Yunan Paşası Trikopis i kılıcını teslim alan Yüzbaşı Feridun Dirimtekin olduğunu öğrenmenin keyfini yaşadım.

Bana bir kelime öğretenin kölesi olurum.(HZ.ALİ) İlim Cin’de olsa gidin alım yönelelim ilme bilime Fenne çıkalım aydınlık güne, İlim bilim babamız takva güzel ahlak anamız olsun bizim .(Hz. Muhammet Mustafa)

Öğrenmekten ve öğretmekten asla usanmayan öğretmenlerimin yasal haklarının verildiği bir yaşam diler gününüzü kutlarım.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Celal Bilgen Arşivi