Korona günlükleri (2)

Korona günleri ne demek evde kal demek, bu bela geldi çattı 11 ayın sultanı Ramazana.

      Ramazan ne demek;  yanma yenilenme arınma keskinlenmek demek,  bu evde kalıp yanalım yenilenelim arınalım keskinleşelim, nasıl gerçekleştireceğiz

      ilk emir neydi oku, oku rabbimin adıyla oku. O bizi asılı duran bir kan pıhtısından yarattı odur bize kalemle yazmayı öğretti, odur bize hem okumayı hem yazmayı öğretti, gördünüz mü şu kuluna söz söyleyeni ya o doğruluk üzerine ise ya o dosdoğru namazını kılıyorsa, o zaman çağırın yandaşlarınızı bizde çağıracağız zebanileri tutacağız perçeminden sürteceğiz yere ta ki Allaha yakarana kadar.

     Bu surenin adı alak  asılı demek bence bu ilk geleni yerine getirsek inanç konusunda eksiklerimizi önemli ölçüde yerine getirmiş oluruz diye düşünüyorum.   

      Okuyarak öğrenip öğretebiliriz efendimiz ne diyor ya öğrenen yâda öğrenip öğretmenin keyfini yaşayanlardan olunuz.

       Bu korona günlerini fırsat bilerek bazı tarihe mal olmuş olayları paylaşmak istedim.

        6 Mayıs 1889 Eiffel kulesi ziyaretçilere açılır, dünyanın yedi harikası içinde yerini alır. Öğretmen öğrencilerine dünyanın yedi harikasını sorar öğrencilerden biri gecikir, öğretmen yazamadın eksik not alma yardım edelim deyince, öğrenci hayır öğretmenim yazdım istersen okuyayım der.

        Öğrenci 7 harika içinde ne Kızıl denizi ne Mısır piramitlerini ne Amerika’daki kalyonları saymaz öğretmenim dünyanın yedi harikası. Görmek, duymak, tatmak, hissetmek, koklamak gülmek ve sevmektir. 7 Harikayı kusursuz taşıyanlara ne mutlu.

       6 Mayıs 1927 Tarihinde İstanbul radyosu Sirkeci’de yayına başlar Sirkeci deyince tren gar ile Büyük postanesini  bilmeyen nerede ise yoktur. Eminönü Hazar Yahudi Türklerini gümrük işi yaptıkları yerdir işte o malı ve parayı koruyan komutanın adı Sirkeci.

            Nereden nereye geldik o zaman radyoda türküler icra edilince yaşlı kadın kocasına Osman kapat radyoyu çocuklar gelince açalım onlarda dinlesinler türküleri.

     

           6 Mayıs 1994 Yılında Fransa ile İngiltere 50.5 Km uzunluğunda olan iki ülkenin deniz altından yolunu açtı. 1976 Yılında Anadol marka  arabamla  gitmek kısmet oldu  Fransa’da bir bayana yol sordum Cala , Dover Fransızca İngilizce biliyor musun no deyince bana iki kısa bir uzun ıslık çaldı ve elinle işaret etti kısa çaldım kısa uzun çaldım uzun gideceksin .

           6 Mayıs 1536 İngiltere Kralı Henry ülkelerde bütün kiliselerde İngilizce İncil bulundurulmasını emreder. Bizim camilerde anlaşılır kuran bulundurma emri ne zaman verilecek varda ben mi bilmiyorum.

           6 Mayıs 1972 benim inancı o dur ki o gün bu gün işimiz ileri gitmiyor diye düşünürüm çünkü biz o gün mahallenin delikanlılarını astık.

           Birinci suçları Karaköy rıhtımında Altıncı filodan inen coniler yüksek kaldırımı sorunca siz bizim fahişimizle bile ilişki kuramazsınız diye denize atmaları olmuştur.  Biz mahallenin delikanlılarını astık nasıl işimiz ileri gidecek

           Deniz Gezmiş Yusuf Aslan Hüseyin İnan

          Kasımpaşa’da sabahın erken saatlerinde duvarlara yazı yazarlarken bir bakarlar arkalarında bir Romen sen bizim arkamızda ne dolanıyorsun boşalan boya kutularını topluyorum, ne yapacaksın onları darbuka.

          Deniz gezmiş bakır deri kaplı bir darbuka alır caminin imamına o bizim ardımızda dolanan Romen var ya bu darbukayı ona ver o roman benim ilk darbukam Deniz Gezmişten canım feda olsun diyen şimdi iki yüzlüğü kendine yakıştıran ve yapıştıran balık Ayhan.

          Deniz Gezmiş Sokrates okuyan anlayan biri olmasaydı Sokrates ölümüne 20 gün kalınca zamanını hoşça geçirsin diye bir bağlamacı gönderirler, bağlamacı tezenesini bağlamanın teline dokundurunca dur bunu bana öğret senin ömrün 20 gün kaldı ne yapacaksın yine de sen bunu bana öğret.

          Deniz Gezmişte öğretmen olan dadaş babasına idamına 5 gün kala baba bana suç ve cezanın 2 cildini getir der. Deniz Gezmiş, kitaplarını ve güzel ahlakını abisi Bora Gezmişe miras olarak bırakır.

         6 Mayıs denince Hızır’ın toprağa İlyas’ın suya can verdiğine inanılır, orta Asya’dan günümüze intikal eden inançlar vardır o gün Cuma gününe denk gelirse Perşembe günü yaş kesilmez toprak karıştırılmaz temizlik yapılır evlerin kapı camları yeşillikler süslenir.

       Gül ağacının dalına ev isteyenler ev maketi iş isteyenler,  eş isteyenler onu ifade eden eşyalarını çağrışım yapacak eşyalarını asarlar

        Bir kova içine dilek dileyenler özel eşyalarını koyarlar ertesi gün 7 yaşından küçük bir çocuğa, manilerle çektirirler. Manici başı, bülbül gül ile ediyor sekiş aşkın iğnesi ile dikilen dikiş kıyamete kadar sökülmez imiş okudu mu kimin eşyası çıktı ise bir yıl boyunca üzülen değil özgür olan olurmuş.

        5 Mayıs akşamı ateşler yakılır ve üzerinden üç defa atlanır atlarken ağrım acım dağa taşa diye dilek tutulur. Bu sene Hızır İlyas ramazana ve korona günlerine denk geldi inşallah ateşten atlar kötülüklerden ve korona zilletinden bu günlerini hatırına kurtulanlardan olalım.

          Bu hastalık bize Çin’den geldiği ve yarasadan bulaştığı söyleniyor yarasalar uçan memeli ne zaman uçuyor gece, neden gece? Yarasa bir kavgada uçanların yanında bir kavgada memelilerin yanında yer alır sonunda ona karalık köşeler kalır, siz siz olun kimin yanında yer alacağınızı bilin ona göre karar verin, yoksa size de karalık köşeler kalır.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Celal Bilgen Arşivi