Korona Günlükleri – 3

     Bu korona günlerinde yönetenleri ve yöneltilenleri sabırlı olmaya davet ediyorum.

      Dünya ve ahiret akıllı ve sabırlı insanlara aitmiş. Yaşam boyunca tüm okuyucularıma akıl gibi mal, iyi huy gibi dost, edep gibi miras bilgi gibi şeref dilerim.

     Mizah dolu yaşamın temsilcisi Bektaşi’ye sormuşlar bu kadar yıl yaşadın ne öğrendin: Kışın hoşaf kaynattım soğudu yazın çamaşır yıkadım kurudu başka ne bilirsin haddimi bilirim.

      Ey Celal Bilgen sen ne bilirsin diye ben kendime soruyorum, kaşığımdaki sıcak çorbayı nefesimle soğutmayı, kartopu yapınca üşüyen elimi nefesimle ısıtmayı, nefesi alıp yaşamı sürdürmeyi, nefesi söyleyip semahı dönmeyi yolumdan ve sözümden dönmemeyi bilirim.

      Sözle her sorunun üstesinden gelmeyi değil efendimizden selam almak için üretmeyi seçmemizi ye edinenlerden olalım.           .

            Her edinimiz nerede ise dolara bağlı onu yüksek sesle birilerine hitap ederek düşüremeyiz en iyisini en kalitelisini en çoğunu güzel ahlakla üreterek aşağıya çekebiliriz.

         Köy enstitülerini kuran zamanın Milli Eğitim Bakanı Ertuğrul Firkateyninin Kaptanın Ali Rıza ile Nehire’nin oğlu Hasan Ali Yücel kürsüde konuşurken kendisine uygunsuz sözlerle laf atan toprak ağası Milletvekillerine: cevabı, Yaşamak yaşatmak bizim işimiz asla haram lokma kesmez bizim dişimiz her yerde bulunmaz bizim eşimiz biz yeni yaşamın erenleriyiz

      1932 Yılında Konya’da Almanca Edebiyat öğretmeni bir baloda bir şiir okur şiirin sonu şöyle biter koca teres bu İsmet hala kodese girmeyecek mi, yargılanır Sinop ceza evi.

        Yıl 1933 Cumhuriyetin onuncu yılı genel af çıkar, bu öğretmen aftan yararlanıp çıkar zamanın Mili Eğitim bakanına gider görev istiyorum der.

         Milli Eğitim Bakanı gider Mustafa Kemal e paşam size şiirle hakaret eden öğretmen genel aftan yararlanıp çıktı, görev istiyor ne buyurursunuz. Sakıncası var mı atanmasında, yok paşam o zaman niye bana soruyorsun, paşam size hakaret etmiş tide ondan, sen beni o kadar egoist mi sandın derhal atayın o çocuğu takip edeceğim. Zamanı Milli Eğitim bakanı andımızı yazan Dr. Reşit Galip, Genel aftan yararlanan öğretmen, kurşun ata ata biter diyen Sebahattin Ali ruhları şad olsun.

           Köylünün biri Atamızda Cumhuriyete de küfür eder bundan atamızın haberi olur adamın ne derdi var bizi tanıyor mu neden küfür etmiş diye sorar.

           Paşam sigara saracak kâğıt bulamamış desenize adamın derdi ne benimle ne Cumhuriyetle siz hiç mısır koçanının kavuzu ile sigara sardınız mı ne meret bir şeydir ben bilirim adamın boğazını incitir, verin adamın kâğıdını gitsin köyüne yapsın üretimini.

       Bir tarihte hariciye sınavı yapılır zamanın Cumhur Başkanı Mustafa İsmet İnönü, sınav değerlendirilir, sınavda birinci gelenin üstü çizilir. Sonuçlar İsmet Paşanın önüne gider birincinin üstü çizilmiş sorar neden.

         Paşam o İngiliz Kemal in oğlu ben paşamdan öğrendim devletler kin ve nefretle büyütülemez çizer üzerini uygundur der o çocuk şimdiki İngiltere Başbakanı Boris Johnson amcası Zeki Rıza Konuralp.

        Kovan Milliler işgal kuvvetlerinden daha tehlikelidir görüldüğü yerde linç edilmelidir dediği için İzmit te trenden ihtiyaç için inince halk tarafından linç edilir.

       İngiltere dış işler bakanı olan bu İngiliz Kemal in torunu Ankara ya gelir anıt kabri ziyaret eder anı defterine Atalarımın topraklarına dönmek, modern, özgür ve demokratik Türkiye'nin kurucusuna saygılarımı sunmak ve Türkiye'nin dünyanın büyük ulusları arasında yer almasıyla onun vizyonunun nasıl gerçekleştirildiğini görmek büyük bir ayrıcalık." Atalarımın topraklarına dönmek, modern, özgür ve demokratik Türkiye'nin kurucusuna saygılarımı sunmak ve Türkiye'nin dünyanın büyük ulusları arasında yer almasıyla onun vizyonunun nasıl gerçekleştirildiğini görmek büyük bir ayrıcalık." Atalarımın topraklarına dönmek, modern, özgür ve demokratik Türkiye'nin kurucusuna saygılarımı sunmak ve Türkiye'nin dünyanın büyük ulusları arasında yer almasıyla onun vizyonunun nasıl gerçekleştirildiğini görmek büyük bir ayrıcalık."     

      Mala Gemisi ile Malta adasına gitmek için 1 Kasım 1922 Padişahınız ülkemizden ayrıldığı hilafetin kaldırıldığı tek kurşun atmadan Trakya’nın ve Silivri’nin düşman işgalinden kurtulduğu gündür.

       Malta adasında sürgünde olanlar bir gün aralarında sohbet sırasında konu zamparalıktan açılınca orada bulunanlar hepsi Enver Paşanın babasına bakınca bana bakmayın ben ömrümde harama uçkur çözmedim deyince.

       Diyarbakırlı devlet adamı yazar şair Mehmet Akif’in kabir arkadaşı Süleyman Nazif atılır, paşam keşke helalde çözmeseydiniz Enver Paşa olmaz bizde buraya sürülmezdik .(herkes yaptığını helalden sayıyor hangi terazide tarttı)

      Mehmet Akif Paşanın ricası ile Kuranı Kerimi Türkçe anlaşılır yaz der. Yazar ulama beğenmez Mehmet Akif beğenmeyenlere Garp’ ı bilmez Şark’ı bilmez görgüde yok payesi bir çift kızarmış göz bir utanmaz yüz bütün sermayeleri.

        Her kim ki kazanamaz ekmek parası dostunun yüzünün karası düşmanın maskarası der,  Mısır Üniversitesinde kendine iş bulur, gitme kal sen burada da kazanırsın ekmek parası.

       Mehmet Akif İslam’ın dünyada en güzel yaşanacağı ülke Mustafa Kemal Atatürk’ün ülkesidir.

        Hayal ile yoktur benim işim hayatta her ne yapmışsam bilerek severek yapmışım hayatta en sevdiğim işim odun olsun gerçek olsun tek der.(söğütten odun olmaz sipsi olur ekmek teknesi arı sandığı olur barut olur odun olmaz)      

        Köyümde bir arazi satın aldım harita mühendisine sınırlarını tespit ettirdim sınırlar kaydı akrabam olan komşu toplum içinde bana sınırları bozarsan seni o sınıra gömerim deyince benden gelen cevap ben kuzenimi elli iki çizi yer için katil yapmam.

       Hacı Osman’da Metro çıkış asansöründe yukarı çıkmak için asansör önünde 5 hanım asansörün gelmesini bekliyordu bende onlara katıldım 6 olduk derken bir bey daha geldi o bey oradan geçen bir başka hanıma Yıldız Hanım diye seslendi hanım geldi hoş beş ederken, ben o hanıma hanımefendi sizin adınız ne diye sordum.

        Yıldız deyince biz sizi yukarda biliyoruz, ben aşağının yıldızıyım bende merak ettim buraları kim bu kadar aydınlattı deyince onu tanıyan bey bana dikkatli konuşun ben 85 yılı 75 kilo Avrupa boks şampiyonuyum benim adım Muzaffer Horasan

        Ben horasanın çimentodan daha sağlam olduğunu bilirim zira horasan çimentodan daha kaliteli olmasaydı surlar köprüler camiler bu kadar yıl ayakta kalır mıydı? Ben boksörüm diyorum sen ne diyorsun deyince ben boksörden korkmam ben cahilden korkarım deyince orada bulunan hanımlar asansörde beni alkışladılar.

     Bir hafta sonra Metro’da yolculuk yaparken iki hanım bana yer verdiler ben kabul etmem bana yaşlısın dediniz deyince ondan değil geçen gün asansörde sizi alkışlayan bizdik ben doktorum.

       Ana başa taç imiş her derde ilaç imiş bir evlat pirde olsa anaya muhtaç imiş Peygamber efendimiz cennet ayağı altındadır eğer cenneti görmek isterseniz analarınızı önünüzde götürünüz zira arkada gözünüz yok analar üzgün değil Özgür evlatlar görmek ister analar gününüz kutlu olsun. 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Celal Bilgen Arşivi