Korona Günlükleri (4)

14 Mayıs 1946 Uluslararası Tarım Üreticileri Federasyonu kuruluş tarihidir. Bu kuruluşun kısa adı İFAB'tır.
      Ülkemizde ilk defa İstanbul’da l984 yılında Valilik bu görevi Bakırköy ilçesine verir. Kaymakam da bu görevi üstlenir ve kutlama mekânı Firuzköy .
      Mayıs ayı ülkemizde hiçbir ürünün hasat zamanı olmadığı için tarım kelimelerle ifade edilmeye çalışıldığına ben şahidim.
      Tarım deyince ticarette stok devri en az olan üretim gelir bir tarladan yılda bir defa ürün alınabilir.
       İki ürün alındığı yerler yöreler ve ürünler yok mudur tabi vardır, mesela ekim ayında ektiğin yem bitkilerini mayıs sonu biçer eğer sulama imkânın varsa silajlık mısır ekebilir kırağı vurmadan kasım ayına bırakmadan biçebilirsen istifade edebilirsin.
       Devleti yöneten hükümetlerimizde çiftçi kayıt sistemine bildirirsen ürün başı o yıl tespit edilen desteyi alabilirsin. 2019 yılı arpa  ve buğday 30 Silajlık mısır 100 TL.
       Buğday, Arpa, Yulaf, Çavdar ekim ayında ekilen bitkiler yağ bitkilerinden de kanola ekim ayında hatta don başlamadan yerini doldurması gerektiğinden kış ürünlerinin nerede ise en erken ekilmesi gerekenlerin başında gelir.
       Yulaf dedim de aklıma geldi Korona işsizliği baş gösterince görsel basına yansıdı, satın alma gücü olmayan bir bayan eline yazmış askıdan dört ekmek, sözlü söyleyemiyor utancından. Ekonomik gücü iyi olanlar diyelim iki çay içti gönlünden ne koparsa daha fazla ödeme yapar askıya yaz dermiş parası olmayanlarda garsona bana askıdan çay ver derlermiş. Fırıncıya da Osmanlı zamanında, ağalar göğsünü gere gere fırıncıdan beyaz ekmek talep ederler, fakir olanlar sessizce bana çift bıçak ver derlermiş.
        Çift bıçak çavdardan yapılan ekmeğin o günkü adı, neden çift bıçak deniliyor yeteri kadar pişmiyor ekmek keserken bıçağa yapışıyor, bir başka bıçakla bıçak temizleniyor, şimdi yüksek sesle fırıncıya bana çavdar ver diyoruz.
         Desteği kilo başı verilen kanola ürününden yağ mazot elde ediliyor, asidi zeytinyağı ile ayni derecede olduğu biliniyor birde mazot elde ediliyor.
         Dünyanın en uzun ırmakları arasında bilinen Nil üzerinde yüzdürülen bütün araçlar yer altı mineralleri ile değil kanoladan elde edilen yakıtla yüzdürüyor.
         Karadenizli lokantaya gider garsona bana bir kuru fasulye bir pilav birde cola getir der, garson getirir müşterinin kulağına eğilir İngilizce c ler ke okunur bunun adı cola değil koladır deyince Karadenizli çıkarır silahını koyar masaya benim adım Cevat oku bakayım deyince garson okuyamaz.
          Kadının biri fırıncıya gider bana ekmek ver der, fırıncıda ekmek yok deyince neden? Ekmek ağaçlarını kesmişlerde ondan deyince ekmek ağaçlarını kesenlerin gözü kör olsun der.
           Devletimize onu yönetenler teşekkürler, ne dedik Avrupa Birliği'ne girmek istiyoruz nasıl olacak uyum yasaları, nedir adam asmayacaksınız asmayız alın size Apoyu, atın imzayı başka çok tarıma destek vereceksiniz ne kadar genel bütçenin yüzde 1.
         Ben kanolayı 2018 ektim, süreriz ekeriz ekerken besmeleyi bismillah çeker kurda kuşa misafire hırsıza geri kalanı da bana diye duamızı ederiz. 2019 biçtim sattım parasını da aldım ilgili yerlere ne kadar ürettiğimi de bildirdim.
         2020 de üreteceğimiz kış ürünleri ekildi yaz ürünleri ekildi yağ bitkilerinin henüz destekleri gelmedi.
          2019 da ekilen birinci temel gıda maddemiz Buğday üç defa gübre atılıyor ilaç önce geniş yaprak yabani ot ilacı sonra kök sorun yok gel gelelim sırada bu günlerde atılan pas var bir iki haftaya kadarda süne ilacı atılacak.
          Buğdaylar dizi geçince başaklar taneyi doldurunca pas ve süne atılacak, ne kadarı ezilecek an az yüzde 10 ortalama Trakya’da hektar başı ürün 400 kg. geçen sene buğdayın kilo fiyatı neydi bir lira ne kadarını çiğnedik yüzde 10 nu ne eder 40 kilo ne destek veriliyor mazot 28 lira kilo başı ürün bedeli 10 kuruş kilo başı etti 38 kuruş. Atın bize pas ve süne ilacını havadan ağıza gelmiş malımızı çiğnetip sonrada destek verdik demeyin.   
        Şimdi geldik 14 Mayıs 2020 çiftçiler bayramı benim üretimim olan yağ bitkisi ürünümün bırakın desteğini henüz ne kadar alacağımın askısı bile çıkmadı, bayram neşe demektir sevinç demektir, hükümetten C 19 hastalığından dolayı her kurum destek bekliyor ben destek istemiyorum hak ettiğim yağ bitkileri desteğini istiyorum.
        Bir atasözü var elden gelen öğün olmaz o da zamanında gelmez bu sözde yerine oturdu.
         Simit denize düştüğümüzde sarıldığımız, atın arabasını doğru sürmesi için başına taktığımız, karnımız acıktığında yediğimiz ürünün yâda aletin adıdır.
       Ham maddesi Buğday ne kadar zamanda üretiliyor 9 ayda bir yılda dokuz ay var ancak buğday iki yıla denk gelen 9 ayda üretilir yani ekim ayında eker yörelere göre haziran yâda temmuzda hasat edersiniz.
       Peki, simit ne kadar zamanda üretiliyor, hamuru hazırlar fırını yakar hamur kabarınca fırına atar mamul duruma getirisin süre en çok iki saat
       Ham maddesi buğday ne kadar zamanda üretiliyor 9 ayda, bir simidin ağırlığı 90 gram bir kilo buğdaydan yüzde 70 randımanla 700 gram un elde edersin ondan da 10 simit elde edersin.
       Ana ürünün bir kilosu bir lira ondan elde edilen ek ürünün 90 gramı en ucuz satıldığı yer bir buçuk lira.
       Dokuz ayda üretilen alın teri, hak ediş, milli hasılaya katkı, üretim olmuyor 2 saate üretilen ürününü ürünü her neyse oluyor.
       Bir çocuk 9 ay 10 günde dünyaya gelir hanıma 2 kocada bulsanız da çocuk dört buçuk ayda doğmaz buğdayda iki yıla denk gelen 9 aydan önce olmaz.
       Peygamber efendimiz diyor ki hak edileni alın teri kurumadan veriniz çiftçiler günümüz kutlu olsun.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Celal Bilgen Arşivi