Utku Kızıltan

Utku Kızıltan

Koşar adım uçuruma

Askerliğini bile yedek subay öğretmen olarak yapmış, 80'e varan ömrünce hem çalışmış hem eğitimini arttırmış bir insan olarak bu günkü eğitim sistemimizi ve kalitesini yaşadıkça kahrolan bir kişiyim. Bir ülkenin saygın ve mutlu yaşaması için çok önemli iki unsur eğitim ve adalettir. 

Önce eğitim
Eğitime, her 3-5 yılda bir şekil değiştiren sistemler geldi. 4+4+4 oldu. Tüm dersanaler kapatıldı. Askeri Liseler kapatıldı sonra LGS (Liselere Geçiş Sınavı), OKS (Orta Öğretim Kurumlar Sınavı), SBS (Seviye Belirleme Sınavı), TEOG (Orta Eğitime Geçiş Sınavı) geldi, gidiyor. Çocuklar İmam Hatip Okullarına yönlendiriliyor. Eğitim müfredatı değiştiriliyor, Atatürk çıkarılıp din ağırlıklı dersler konuyor. Öyle bir nesil yetiştirilecek ki bilimden uzak abiler, imamlar ne derse sorgulamadan, araştırmadan yapacak. Aynı biz ileri yaştakilerin imamın okuduğu ama bizim hiçbir kelimesini anlamadığımız halde amin dediğimiz gibi. Bu ağırlıkta yetişmiş yöneticileri olan ülkemizde vakıflarda çocuklara tecavüzü, haram yemeyi sanki onlar değil de laik Atatürkçüler yaptı. Halen uygulanan müfredat sistemi gelmeden eğitimimizin dünyadaki yerine bakarsak, "Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü Eğitim Raporu" Türkiye'nin vahim durumunu ortaya koydu. Gençlerimizin %33'ü işsiz, eğitimsiz ve bilgisiz. Bu da 4 milyon genç demektir. Türkiye bu oranla 35 ülke arasında sonuncu sırada yer alıyor. Gelelim Hukuk ve Adalet konusuna. 

Hukuk-adalet
The Word Justike Project (Dünya Hukukunun üstünlüğü Projesi'nin) her yıl dünya çapında yaptığı araştırmalar sonucunda varılan nokta; 2014 yılında 99 ülke içinde 59'uncu sıradayız. 2015 yılında 102 ülke içinde 80'inci sıradayız. 2016 yılında 113 ülke içinde 99'uncu sıradayız. Bakalım 2020'de nerelerde olacağız. Bu sıralamalarda Afganistan, Nikaragua, Etiyopya, Uganda'nın bile gerisindeyiz. Necati Doğru yazmıştı okuyunca çok şaşırmıştım. ABD'de ünlü bir üniversitenin 2 Profesörü, sosyal ve ekonomik adalet, emeğe saygı, sosyal refah, yoksullukla mücadele, hukukun üstünlüğü, insan hakları, azınlık hakları, doğanın korunması gibi İslami değerlerden bir "İslam Endeksi" oluşturmuşlar. Bu endekse göre İslam ilkelerini en iyi uygulayan ülkelerin ilk 10'u Hollanda, İsviçre, Yeni Zelanda, Danimarka, Finlandiya, Norveç, Lüksemburg, Avustralya, Kanada olmuş. İlk yirmide bir tane İslam ülkesi yok. Biz de yıllardır İmam Hatip mezunları artıyor da artıyor. İlahiyat fakülteleri hızla çoğalıyor. Diyanet bütçeleri balon gibi şişiriliyor, Her yerleşkede okuldan çok camiler yapılıyor. 

SONUÇ İŞTE BU TÜRKİYE...
Yazık, günah bu ülke için kan dökmüş, can vermişlere gidişat hiç iyi değil. Sağlıklı kalmanız dileklerimle. 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Utku Kızıltan Arşivi