Ahmed Arif şiirleriyle anıldı

Ahmed Arif şiirleriyle anıldı
Usta şair ve gazeteci Ahmed Arif ölüm yıl dönümünde unutulmadı. Şiirlerinde her kitleye hitap eden usta şair aşkı, ayrılığı, dostluğu bizlere anlatıyor. Peki kimdir Ahmed Arif?

Usta şair ve gazeteci Ahmed Arif ölüm yıl dönümünde unutulmadı. Şiirlerinde her kitleye hitap eden usta şair aşkı, ayrılığı, dostluğu bizlere anlatıyor. Peki Ahmed Arif kimdir? Detaytlar haberimizde yer alıyor.

Ahmed  Arif kimdir?

Ahmed Arif'in babası Türk annesi ise Kürt'tür. Arif, 23 Nisan 1923'de Diyarbakır'ın Hançepek semtindeki Yağcı sokak 7 no'lu evde dünyaya geldi. Asıl adı Ahmet Hamdi Önal'dır. Diyarbakır Lisesi’nden mezun oldu. Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi Felsefe Bölümünde okudu. 1940-1955 yılları arasında değişik dergilerde yayınladığı şiirlerinde kullandığı kendine has lirizmi ve hayal gücüyle Türk edebiyatındaki yerini aldı.

ahmed arif

 

Şiirlerinin dayandığı toplumcu gerçekçilik akımına uyumlu olarak komünist görüşleri savunmuş ve uzun dönem TKP Ankara İl komitesi içinde çalıştı.

Şiirlerinin toplandığı tek kitabı Hasretinden Prangalar Eskittim 1968'de yayımlandı. Türkiye'de en çok basılan kitaplar listesindedir. Ahmed Arif'in şiirlerini çoklukla yazarak değil, kafasında kurguladığı ve hafızasında tuttuğu bilinmektedir. Genellikle şiirlerini yazmaz; kitap basımı için okuyarak dikte ettirir. Ölümünden kısa süre önce yakınlarına, ikinci bir kitap basımı için şiirlerinin hazır olduğunu, İstanbul'a giderek dikte ettireceğini ve yeni kitabının basılacağını söylediği bilinir. Fakat bu gerçekleşememiştir. Ahmet Kaya, Cem Karaca gibi sanatçılarca birçok şiiri bestelendi. Ankara'da yalnız yaşadığı evinde 2 Haziran 1991 tarihinde geçirdiği kalp krizi sonucu yaşamını yitirdi. Şiirlerini Hasretinden Prangalar Eskittim kitabında toplamıştır. İşte şiirlerinden bazıları; Akşam Erken İner Mahpushaneye, Anadolu, Ay Karanlık, Bu Zindan Bu Kırgın Bu Can Pazarı, Leylim Leylim.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.