Dilek Pakalın kimdir? Hayatı, kariyeri ve kitapları

Dilek Pakalın kimdir? Hayatı, kariyeri ve kitapları
Son olarak Mukadder kitabıyla okurlarının karşısına çıkan Dilek Pakalın adından söz ettirmeyi başardı. Eseri ile yine edebiyat severlerin ruhuna dokunan başarılı yazar hakkında bilgi sahibi olmak isteyenler internette araştırmalarda bulunuyor. Peki, Dilek Pakalın kimdir? Hayatı, kariyeri ve kitapları haberimizde yer almaktadır.

Son olarak Mukadder kitabıyla okurlarının karşısına çıkan Dilek Pakalın adından söz ettirmeyi başardı. Eseri ile yine edebiyat severlerin ruhuna dokunan başarılı yazar hakkında bilgi sahibi olmak isteyenler internette araştırmalarda bulunuyor. Peki, Dilek Pakalın kimdir? Hayatı, kariyeri ve kitapları haberimizde yer almaktadır.


 

Dilek Pakalın kimdir?

Yazar F. Dilek Pakalın 29 Mayıs 1955 Pazar günü İstanbul’da, Şişli Pakize Tarzi kliniğinde dünyaya geldi. Bir yaşına kadar Işıkara apt. Şişli’de, üç yaşına kadar Arnavutköy’de yaşadıktan sonra Nişantaşı’na geldi. Çocukluğu Nişantaşı’nda geçti. Nilüfer Hatun İlkokulu, Nişantaşı Kız Lisesi ve Kadir Has Üniversite’sinde eğitim ve öğrenim gördü. Yirmi beş yıllık, sinema oyunculuğu ayrıca televizyon programcılığı deneyimi olan Dilek Pakalın yüksek öğreniminde de sinemayı seçti. 2004 yılında Yıldız Teknik Üniversitesi’ni ve YTÜ’nün Resim ve Sanat Yönetmenliği bölümünün sınavlarını kazanmış olmasına rağmen, 2005 yılında yeniden sınavlara girip Kadir Has Üniversitesi, İletişim Fakültesi Radyo Sinema Televizyon bölümünü kazandı. Aynı yıl, Nişantaş’ın Arka Bahçesi adını verdiği ilk romanı, İnkilap Yayınevi 2005 Roman Ödülü’ne layık görüldü ve 2007 yılında basıldı. Üniversite öğrenciliği sırasında da oyunculuk yapan Dilek Pakalın, yönetmenliğini ve kurgusunu yaptığı “Rastlantı” ve “Asansör” adlı kısa filmlerini de çekti. Dört yıllık fakülte eğitimi süresinde başarıları ve değerli hocalarının takdirleri ile “Valedictorian” ünvan belgesi aldı. “Kadir Has’ın Işıklı Yolu” başlıklı yazısı Kadir Has Kompozisyon Ödülü’ne layık bulundu. Bitirme tezi olarak, Lütfen Biraz Açar mısınız? adlı uzun metraj film senaryosunu yazıp sundu. 2010 yılında üniversiteyi fakülte ikincisi olarak bitirdi. Yeniden sınavlara ve mülakatlara girip Kadir Has Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Sinema ve Televizyon bölümünde iki yıllık Yüksek Lisans eğitimine başladı. Bu yıllarda Dünya ve Avrupa Sineması’nın yanında psikanaliz derslerine ağırlık verip, 2013 yılında “Son Dönem Dünya Sinemasında ‘Anne-Oğul’ ve ‘Anne-Kız’ İlişkilerine Psikanalitik Yaklaşım” başlıklı teziyle mezun oldu. Yüksek Lisans’ını birincilikle tamamlayan Dilek Pakalın ikinci romanı Doruklar’ı yazdı. 2015’de basılan Doruklar’ın ardından 2016 yılında Los Angeles UCLA Extension’da dersler alıp oradaki lisan eğitimini de tamamladı. Öykülerinden bazılarını “Doktor Civanım” adını verdiği kitabında birleştirmiştir. 1997 tarihinde Sabah Gazetesi tarafından makale ödülüne layık görülmüştür.


dilek pakalın


dilek pakalın


Pakalın kendisini şöyle anlatıyor;

Geçmiş yıllarda yağlı boya ve karakalem resim çalışmalarım oldu. İkizler burcunda doğdum. Tarihe, sanata ve psikanalize her zaman ilgi duydum ve bu ilgimi hiç kaybetmedim. İlk romanıma çocukluk yıllarımda başlamıştım ama  o romanım yarım kalmıştı. Sonra Televizyon programı hazırlayıp, köşe yazmaya Başladım. Tiyatro, sinema, televizyon dizisi ve reklam filmi oyunculuğu derken yeniden yazmaya 1999 yılında başladım. Nişantaş’ın Arka Bahçesi’ni yazdığım sıralarda  coşkumu ve yürekliliğimi taçlandıran, takdir eden ışıklar içinde olsun sevgili Vedat Türkali oldu. Yazmak benim için tutkunun da ötesinde. Yazmak için hayatımda yapmam gerektiğini hissettiğim fedakarlıklarımı yapmaya devam ediyorum.

Doğayı, hayvanları, fotoğraf çekmeyi, yogayı çok severim.
Çok ama çok sevdiğim Lyuba adında bir kedim var. 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.