Phaselis Antik Kenti’ne bilirkişi heyeti

Phaselis Antik Kenti’ne bilirkişi heyeti
Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafında Phaselis’te yapılmak istenen halk plajı projesi için durdurma kararı verilmişti. Yapılmak istenen projeye için İzmir Dokuz Eylül Üniversitesi’nden bilirkişi atandı. Peki sonuç ne olacak?

Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından Phaselis Antik Kenti’ne yapılması planlanan Alacasu ve Bostanlık koylarını kapsayacak günübirlik tesis ve plaj projesi için verilen yürütmeyi durdurma kararının ardından bilirkişi keşif tarihi bekleniyordu. Beklenen bilirkişi Dokuz Eylül Üniversitesi’nden atandı. Karar gazetesi haberine göre, Arkeologlar Derneği Antalya şubesi başkanı Sevgi Temiz "Buradan çıkacak karar önemli. Sonuç, mahkeme kararını etkileyecek, yönlendirecek" dedi. Bakanlığın ‘Phaselis Antik Kenti Ören Yeri ve Bütünleyici Kıyı Alanı Çevre Düzenlemesi’ projesine karşı Ankara 3’üncü İdare Mahkemesi’nde açılan dava kapsamında 28 Temmuz’da keşif yapılacak. Görevli akademisyen planlanan projenin tarihi alanın kültürel ve doğa yapısına etkilerini inceleyecek ve değerlendirecek. Duvar'da yer alan habere göre, keşif esnasında Arkeologlar Derneği Antalya Şubesi, Antalya Kültürel Miras Derneği (ANKA) ve çevre örgütleri de Phaselis’te olacaklarını açıkladı.

BİZ PHASELİS’İN TARAFINDAYIZ

Phaselis Antik Kenti ve bölgede inşaatı başlayan projenin etkilerine yer veren raporda “Bilimsel saha tahrip oluyor.” uyarısında bulunan Sevgi Temiz bilirkişi keşfine 10 gün kala şöyle konuştu:

“Dokuz Eylül Üniversitesi’nden gelecek keşif başkanı ve heyetin yapacağı incelemeler neticesinde bir rapor hazırlanacak. Buradan çıkacak karar önemli. Sonuç, mahkeme kararını etkileyecek, yönlendirecek. Ama yine de bilirkişi raporu nihai karar olmak zorunda değil. Raporda yanlışlar, eksikler varsa itiraz edilir.”

Bilirkişi keşfi için belirlenen 28 Temmuz’da sivil toplum örgütleriyle birlikte Phaselis’te olmayı planladıklarını belirten Temiz, “Biz Arkeologlar Derneği olarak o gün orada olmak istiyoruz tabii ki. Her ne kadar davacı taraf olmasak da Phaselis’in tarafında olan gruptayız. Phaselis’in korunması için ortaya konulan çabaya desteğimiz tamdır. Biz her zaman bu konudaki desteğimizi ve tavrımızı açık bir şekilde dile getirdik. Keşif yapılırken bizim orada hukuki açıdan bir pozisyonumuz olmayacak ama yine biz orada bulunmayı isteriz” diye konuştu.

BİLİRKİŞİ RAPORU ÖNEMLİ

Antalya Kültürel Miras Derneği (ANKA) Yönetim Kurulu Üyesi Avukat Saadet Öztürk Phaselis’te gözlemci olarak bulunacaklarını açıklıyor. Raporun öneminden bahseden Öztürk “Çevre davalarında yüzde 90 bilirkişi raporuna göre hareket ediliyor. Bölgede daha tarafsız bir bilirkişi keşfi için Dokuz Eylül Üniversitesi tercihi yapılmış olabilir. Önemli bir dava. Bu keşiften çıkacak rapor da son derece önemli.” dedi.

PHASELİS’TE NELER OLMUŞTU?

Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından, Antalya'nın Kemer ilçesindeki 1'inci derece arkeolojik sit alanı Phaselis Antik Kenti'ne bitişik Bostanlık Koyu ile kuzeydoğusundaki Cennet Koyu'nda halk plajı ve günübirlik tesisler kurulması işi, özel şirkete ihale verildi. Toplam 85 bin metrekarelik alanda günübirlik tesisler, kafeterya ve otoparklardan oluşan yapıların inşası için planlanan projede, iş makinelerinin çalışmaya başlamasıyla, çevreciler ve bölge halkı tepki gösterdi. Ateş yakmak ve çadır kurmanın yasak olduğu ormana dozerlerin girip tahribat yaptığını öne süren çevreciler, 'Phaselis'e Dokunma Hareketi' adlı kampanya başlattı. Antalya Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’na ve ihale kararına karşı Ankara 3’üncü İdare Mahkemesi’nde dava açılmıştı. Mimarlar Odası'nın açtığı davada yürütmeyi durdurma kararı veren mahkeme, daha önce bilirkişi keşfi yapılan alanda yeniden keşif yapılmasını, birden fazla kişiden oluşacak bilirkişi heyetiyle bölgenin bir kez daha incelenmesini istedi. Kararın gerekçesinde şu ifadeler yer aldı: “30 Ocak tarihinde ihale kararı alınan projenin uygulanması halinde telafisi güç veya imkânsız zararlar doğurabilecek nitelikte bulunması sebebiyle alanda keşif ve bilirkişi incelemesi yaptırıldıktan sonra bu konuda yeniden bir karar verilinceye kadar teminat alınmaksızın yürütmenin durdurulmasına oy birliğiyle karar verildi."

İlgili Haberler

Kaynak:Cansev Temuçin

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.