Kurban Allah’a Yakınlaşmak Ve Paylaşmaktır

“Kurban” kelimesi Arapça’da “yaklaşmak”, “yakın olmak”, “Allah’a yakın olmak için takdim edilen şey” anlamındadır. Kur’ân-ı Kerîm’de de Hz. Âdem’in iki oğlu arasında geçen bir olay anlatılırken bu manada kullanılır: “Âdem’in iki oğlunun haberini gerçek şekliyle anlat: Hani onlar bir kurban takdim etmişlerdi de birininki kabul edilmiş, diğerininki kabul edilmemişti…”

Kurban, Allah yolunda samimiyetin, fedakârlığın, cömertliğin ve teslimiyetin ifadesidir. Mü’minler kurban kesmekle, Hz. İbrahim ve Hz. İsmail’in hatıralarını tazelemekte ve gerektiğinde kendilerinin de aynı teslimiyet ve fedakârlığa hazır olduklarını göstermektedir.

Kurban, et ihtiyacı nedeniyle hayvan kesimi değil, aksine “Allah’a onların ne etleri, ne de kanları ulaşır; fakat sizden Allah’a ulaşan yalnızca takvanızdır.” ilahî hitabı gereği Allah rızası ve kurbiyyeti gözetilerek bir ibadetin yerine getirilmesidir.

Kurban, dünyevileşmeye karşı ilahi bir uyarıdır aynı zamanda. Modern hayatın bireyciliğe ve ben merkezli anlayışa mahkûm ettiği insanı, "İnsan insanın cennetidir" inancına götüren bir ibadettir. 

Ve kurban, Rahmet Peygamberinin tesis ettiği sevgi medeniyetinin çocukları olan bizlerin,

“Ben gelmedim kavga içün
Benim işim sevi içün
Dostun evi gönüllerdir
Gönüller yapmaya geldim ”

dizeleriyle; hiçbir etnik, siyasi ve mezhepsel fark gözetmeden, kardeşçe yaşamamız için gönüller inşa etmeyi tavsiye eden bir ibadettir.

Kurban bayramı günü, yakınlaşma günü… “Allah’ım sen ne emredersen emrine âmâdeyim!” diyebilme günüdür …

Kurban günü kimsesizlerin kimsesi olma günüdür !
Vatanı için babasını kaybeden şehidimizin yetimine  baba olma günüdür !
Eşine  kardeş, anne babasına evlat olma günüdür !
Garibana , ihtiyaç sahibine el uzatma günüdür !
Kurban ,Yüce Allah’ın bizlere vermiş olduğu sayısız nimetlere karşı şükrünü eda etme günüdür!
Huzurevlerinde ve sosyal hizmet kurumlarında gözleri kapılarda olan mahzun gönüllere evlat olma,hayır dua alma günüdür!


Kurban, toplumsal dayanışma ve kardeşliğin en önemli yapı taşlarından biridir. Kurban, insanı kişisel çıkarlardan, ihtirastan, cimrilikten ve maddecilikten uzaklaştırır. Kişiye paylaşmanın ve din kardeşini hatırlamanın mutluluğunu tattırır.

Kurban insanlar arasındaki dayanışmayı sağlar. Kurban ibadeti, toplumsal bilincin canlanmasına, toplumda dostluk ve kardeşlik ilişkilerinin gelişmesine katkıda bulunur.

Bu vesileyle idrak edeceğimiz Kurban bayramının birlik, beraberlik ve kardeşliğimize vesile olmasını temenni ediyorum. Şu an kutsal topraklarda "Lebbeyk" nidalarıyla ilahi rahmete mazhar olan kardeşlerimizin haclarının mebrur olmasını da Yüce Mevlâ'dan niyaz ediyorum.

Ömrünüz kurban, ahiretiniz bayram olsun.!

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Onur Karakoç Arşivi