Mahmut Tanal'a medya etiği dersleri

Önceki gün CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal'ın yazılı soru önergesini gazetemizin manşetine taşıdık. Sultanbeyli Belediyesi'nin Aydos Sosyal Tesisleri'ne 8 milyon liralık tadilat harcaması yaptığını iddia eden Tanal, konuya ilişkin Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum'a bir takım sorular yöneltmiş ve açıklamalarda bulunmuştu. Nereden bakarsanız bakın düpedüz haber niteliği taşıyan bu önergeyi manşet yapmamız ise ne hikmettir ki Mahmut Tanal'ın hoşuna gitmedi!

Tanal, Twitter hesabı üzerinden gazetemizi ve haberimizi hedef alarak; “Sultanbeyli Aydos Sosyal Tesisleri’nin tadilat harcamasıyla ilgili soru önergesi vermiştim. Önergedeki detaylar, sorular, basında haber olarak yer aldı. Ancak bu gazete, hiç demeç vermediğim halde, benim ağzımdan bazı bilgilerle konuyu manşete taşımış.Bu medya etiğine aykırıdır” ifadelerine yer verdi.

Şimdi Sayın Tanal, bizi medya etiği ile itham ederken kendisine biraz medya etiği dersi vermek şart oldu. Tanal'ın haberde geçen soru ve ifadeleri bize göndermiş olduğu basın metninde aynen yer alıyor.

Sayın Tanal, bir gazetenin sizin yazılı metninizdeki ifadeleri haber yapması için sizinle birebir konuşması gerekmiyor. Biz haberde “Damga'ya konuşan” Tanal demiş olsak veyahut ortada bu yönde hiçbir iddianız ve yazılı bir metniniz olmamasına rağmen biz kalkıp bu haberi yapmış olsak o zaman “yalan” söylemiş olur ve sizden medya etiği dersi almayı hak etmiş olurduk...

Ama!

Biz olmayan bir şeyi haberleştirmemişiz. Yolladığınız basın metninin girişi aynen şu şekilde;

AKP'Lİ BELEDİYE TADİLATA 8 MİLYON TL HARCADI

AKP’Lİ BELEDİYENİN SORU İŞARETİ UYANDIRAN İŞLERİ

AKP’li Sultanbeyli Belediyesi’nin kamu imkanlarıyla inşa ettiği Aydos Sosyal Tesisleri’yle önemli bir iddia ortaya atıldı.

AKP’li belediyelerde skandalların ardı arkası kesilmiyor. Sultanbeyli Belediyesi tarafından 2011 yılında Aydos Ormanları’nın eteğinde inşa edilen Aydos Sosyal Tesisleri’nin işletme hakkının 2017 yılına kadar parti üyesi şahıslara kiraya verildiği, tesislerin işletme hakkının belediyeye geçtiği tarihte ise 8 milyon TL gibi astronomik bir tadilat harcaması yapıldığı ve bu paranın belediyenin kasasından çıktığı iddia edildi.

Sultanbeyli Belediyesi’nin 2011 yılında inşa edilen Aydos Sosyal Tesisleri’nin Temmuz 2018 tarihinde açılmış gibi açılış töreni düzenlemesi kafa karıştırırken, CHP İstanbul Milletvekili Av. Mahmut Tanal, konuyu Meclis gündemine taşıdı.”

Bu ifadelerin hemen altında da Çevre Şehircilik Bakanı Murat Kurum'un cevaplaması istemiyle yazılmış 10 adet sorunuz mevcut. Söz konusu haberimizde bu ifadeler dışında ve sorduğunuz sorular dışında yanlış ve hatalı olan nedir?

Milletin parasının çarçur edildiğini söyleyen Tanal” veya “sorulara yanıt verilmesini bekliyorum diyen Tanal” şeklindeki ifadeler yanlış veya yalan olarak itham ediliyorsa ise benzer ifadelere yer veren gazete ve haber internet sitelerine de medya etiği dersi verecek misiniz? Haberde geçen ifadelerle söyledikleriniz arasında ne tür bir uyumsuzluk söz konusudur?

İlk defa iddiasını yalanlayan bir milletvekili gördüm

Bu hadise sonrası yaşadığım bir ilki de anlatmak isterim.

Gazetecilik hayatımda ilk defa kendi gönderdiği yazılı soru önergesini, ifadelerini ve açıklamalarını “demeç vermedim” diye sosyal medyada dillendiren ve kendi iddialarını yalanlayan bir milletvekili görmüş oldum!

Demek ki Sultanbeyli Belediyesi'nin konuya dair cevabı ve açıklamaları (bunlara da gazetemizin internet sitesinde yer vermiş bulunmaktayız) doğru! Tanal'ın manşet olmaktan bu denli rahatsızlık duyduğu konunun demek ki bir geçerliliği yok. Demek ki CHP'li Tanal, kendisinin dahi inanmadığı ve emin olmadığı iddialarla yola çıkmış...

Oturup biraz da siyaset etiğine çalışın

Sayın Tanal içinse sonsöz olsun;

Gazetecilere medya etiği dersi vermeye çalışmak yerine hiçbir güce yaslanmadan özgür, bağımsız ve tarafsız gazetecilik yapmaya çalışan gazete ve gazetecileri hedef almak yerine oturun biraz da siyaset etiğine çalışın.

Siyasi ahlak, dün “iddia” dediğinizi bugün “inkar etmeyi” kabul eden bir alan değildir. Lakin görüyoruz ki siz bu konudaki dersinizi pek iyi çalışamamışsınız.

Ben size medya etiğinden de söz edeyim. Medya kuruluşlarında doğruluk ilkesi yaşamsal bir öneme sahiptir. Etiğe ilişkin düzenlemelerde ilk sırada yer alır. Doğruluk; gerçeği olduğu gibi yansıtmaktır. Haber üretiminde bazı unsurların eksik bırakılması ve yönlendirilmesi etik kuralların ihlali anlamına gelir...

Bizim etik dışı gördüğünüz ve diğer medya kaynaklarında da kullanılan 1-2 ifadeniz üzerinden topyekun haberimizi ve gazetemizi hedef alan tavrınız, siyasi etik kurallarının ihlali anlamına gelmektedir.

İyisi mi biraz daha çalışın...

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Anıl Boduç Arşivi