15'likler düğümü çözdü

15'likler düğümü çözdü
İYİ Parti'nin 24 Haziran'daki seçimlere katılması için destek CHP'den geldi. CHP'li 15 milletvekili istifa ederek İYİ Parti'ye katıldı. Vekil sayısı 20'ye çıkan İYİ Parti'nin önünde bir engel kalmadı. Birkaç saat sonra açıklama yapan YSK, aralarında İYİ Parti'nin de olduğu seçime katılabilecek 10 partiyi açıkladı.

24 Haziran'da erken seçim kararının verilmesinin ardından İYİ Parti'nin seçime girip giremeyeceği tartışmaları başlamıştı. Bu tartışmalara dün son nokta kondu. 15 CHP'li milletvekili Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu'nun talimatıyla partilerinden istifa ederek İYİ Parti'ye katıldı. Halihazırda 5 milletvekili olan İYİ Parti, 20'ye çıkan vekil sayısı ile TBMM'de grup kurma ve seçimlere katılma hakkını elde etti. YSK da bu gelişmenin ardından 24 Haziran'daki seçime katılabilecek partileri açıkladı. YSK'dan yapılan açıklamada İYİ Parti dahil 10 partinin 24 Haziran seçimlerine katılabileceğini; bu partilerin AK Parti, BTP, BBP, CHP, DP, HDP, MHP, Saadet Partisi ve Vatan Partisi olduğu belirtildi.

Kumpasa zırh oldular
CHP'li 15 milletvekilinin istifa edip İYİ Parti'ye geçmesiyle ilgili dün Meclis'te bir basın toplantısı düzenlendi. CHP Grup Başkanvekili Engin Altay, "Demokrasinin kazanması için yargının bu siyasi tasarrufunun ortadan kaldırılması için siyasi değil ama demokratik bir tasarruf ile CHP'ye mensup 15 sayın milletvekili bugün partimizden istifa ettiler İYİ Parti'ye katıldılar. Arkadaşlarımız, demokrasiye yönelik, gaspa, kumpasa zırh olmuşlardır. Bu İYİ Parti'ye geçişin tek cümlelik açıklaması budur" dedi.
Altay, “Türkiye yönetilemez hale geldi. Erdoğan'ın artık Türkiye'yi yönetemez ve taşıyamaz olduğu gerçeği gün gibi ortada. Erdoğan, bulunduğu bu sıkışık halden kurtarmak için anayasası kanunları çiğnemek konusunda en ufak bir tereddüt göstermiyor. YSK başta olmak üzere Türkiye'nin bütün kurumlarını tek dilden yönetmeyi, ayar vermeyi bir alışkanlık haline getirdi. Türkiye'nin bu demokrasi ayıbından kurtulması lazım. 24 Haziran'da yapılacak seçimlere, katılabilecek olan partilerin standartları mevzuat, kanun ile bellidir. Geldiğimiz noktada biz artık demokrasimizin daha fazla tahrip edilmesini doğru bulmuyoruz. Buna direneceğiz. Toplumun artık daha fazla kutuplaşmasına imkan ve fırsat vermeyeceğiz. Yok edilen adaleti inşa edeceğiz" diye konuştu.

Herkes için demokrasi
Yüksek Seçim Kurulu'nu da (YSK) eleştiren Altay, "YSK'nın Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı'ndan hangi siyasi partilerin seçimlere katılabileceği ile ilgili istediği görüş İYİ Parti bakımından müspet ve lehte bir görüş olmasına rağmen yapılan toplantıda İYİ Parti'nin seçimlere katılma ehliyetine sahip olduğuna dair bir kararın alınamamış olması hukuki değil siyasi bir tasarruftur. Seçimleri yönetecek olan organın siyasi kararlar tasarruflarda bulunması kabul edilemez. CHP olarak demokrasi ayıbına karşı demokrasi arayışımızı sürdüreceğiz. 15 milletvekilimiz bugün CHP'den istifa edip İYİ Parti'ye katıldılar. YSK'nın bir demokrasi ayıbına zorlanması, bir demokrasi ayıbına imza atmaması ve atamamasına da fırsat ve imkan sağlamak istiyoruz. YSK'nın değerli üyelerinin de OHAL ve iktidar baskısına maruz kalmamalarını istiyoruz. Türkiye'de bir rahatlamaya ve herkesin bütün kamu vicdanının şimdi oldu, seçime katılan herkes seçime girebiliyor görüş ve algısının toplumda oluşmasını istiyoruz. Demokrasi herkes için. Demokrasinin kazanması için yargının bu siyasi tasarrufunun ortadan kaldırılması için siyasi değil ama demokratik bir tasarruf ile CHP'ye mensup 15 sayın milletvekili bugün partimizden bugün istifa ettiler İYİ Parti'ye katıldılar" ifadelerini kullandı.

Tarih kahramanlar olarak yazacak
CHP Sözcüsü Bülent Tezcan, CHP'den istifa ederek İYİ Parti'ye geçen 15 milletvekilinin CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun talimatı ile gerçekleştiğini vurgulayarak, "15 Milletvekilimiz Genel Başkanımızın talimatıyla bir parti görevini yerine getirmek üzere CHP'den istifa ederek İYİ Parti'ye geçmişlerdir. Bu tarihi bir sorumluluk, görevdir. Tarih bu arkadaşlarımızı demokrasiyi ve demokratik yarışını kurtaran kahramanlar olarak yazacaktır. Bu kolay bir iş değildir zor bir görevdir. Kendilerine Genel Başkanımız, ben ve parti örgütümüz, millet teşekkür ediyor. 15 arkadaşımız fedakar görev için kolları sıvadılar. Genel başkanımızın talimatı ile bir parti görevi olarak parti kararıyla seçimlerin YSK kazasına uğramaması için İYİ Parti'ye geçme kararı almışlardır. Bu Türkiye'yi, demokrasiye taşıma kararıdır. Demokrasi önündeki tuzakları ortadan kaldırma kararıdır" dedi.

iYi Parti’ye geçenler
Afyonkarahisar Milletvekili Burcu Köksal, Amasya Milletvekili Mustafa Tuncer, Ankara Milletvekili Nihat Yeşil, Aydın Milletvekili Hüseyin Yıldız, Balıkesir Milletvekili Ahmet Akın, Burdur Milletvekili Mehmet Göker, Bursa Milletvekili Nurhayat Altaca Kayışoğlu, Bursa Milletvekili Erkan Aydın, Çorum Milletvekili Tufan Köse, Edirne Milletvekili Okan Gaytancıoğlu, İzmir Milletvekili Tacettin Bayır, Kayseri Milletvekili Çetin Arık, Kocaeli Milletvekili Fatma Kaplan Hürriyet, Niğde Milletvekili Ömer Fethi Güler ve Zonguldak Milletvekili Ünal Demirtaş

Akşener’den CHP’ye teşekkür
İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, "CHP ve değerli Genel     Başkanı Sayın Kemal Kılıçdaroğlu'nun ortaya koyduğu tavır her türlü takdirin üzerindedir" dedi. 15 milletvekilinin İYİ Parti'ye geçmesi sonrasında CHP'li heyet İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener'ı ziyaret etti. Ziyaret sonrası yazılı bir açıklama yapan Akşener, "İYİ Parti'yi seçimlere sokmama teşebbüsü, demokrasiye saldırıdır. Ülkeyi korkutarak yönetmeye çalışanlar, bir büyük tuzak hazırlığı içerisine girdiler. Hileler tasarlayarak, bu güzel ülkemiz ve güzel insanlarımızın iradesini çarpıtmaya çalıştılar. Hukukun ve millet iradesinin önünde konan bu engelin aşılmasında, CHP ve değerli Genel Başkanı Sayın Kemal Kılıçdaroğlu'nun ortaya koyduğu tavır her türlü takdirin üzerindedir. Tarihi bir demokratik tavırdır. Siyasi demokrasi tarihimizde övgüyle yerini alacaktır” ifadesini kullandı.

Karşılığını sandıkta görecekler
MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, 15 CHP’li milletvekilinin İYİ Parti’ye katılmasını değerlendirdi. 23 Nisan mesajı yayınlayan Bahçeli, “Demokrasi nutku atanların, ilkeli ittifaktan bahsedenlerin ayak ve siyasi oyunlara heves etmeleri tam bir çatırdama, tam bir siyasi çürüme halidir” dedi.
Bahçeli konuyla ilgili şu ifadeleri kullandı; “Demokrasi nutku atanlar ayak ve siyasi oyuna heves ediyor. Ancak Gazi Meclis’in hür iradesini, 98 yıllık izzetini, ikbal arayışlarıyla, dahası hülle ve hile yoluyla karalamaya, karartmaya çalışan siyasi düşükler milletimizin demokratik kazanımlarına kast etmenin cezai karşılığını da kuşkusuz sandıkta göreceklerdir. Demokrasi nutku atanların, ilkeli ittifaktan bahsedenlerin ayak ve siyasi oyunlara heves etmeleri tam bir çatırdama, tam bir siyasi çürüme halidir.”

Güneş Moteli hatırlatması
CHP'lilerin İYİ Parti'ye geçmesiyle ilgili AK Parti'den ilk yorum Grup Başkanvekili Bülent Turan'dan geldi. Turan, CHP'nin, Mustafa Kemal Atatürk'ün 95 yıllık partisini "okeye dördüncü arayan" bir parti haline getirdiğini belirterek, "Makul hiçbir CHP'li bu filme rıza göstermeyecek, bu ahlak dışı iş birlikleri de milletin vicdanında mahkum olacaktır” dedi.

CHP'nin geçmişteki muvazaalı hiçbir işinden ders almadığının anlaşıldığını söyleyen Turan, "1978'in başında kurduğu 'Güneş Moteli', CHPnin sonunu getirmişti. Yeni bir 'Güneş Motel' olayıyla karşı karşıyayız" dedi. 

Cumhur ittifakı kazanacak
Turan, İYİ Parti sözcüsünün dün yaptığı açıklama ile seçime girme konusunda bir sıkıntılarının olmadığını dile getirdiğini, CHP'nin ise bugün ortada bir problem varmış gibi milletvekillerini İYİ Parti'ye pazarladığını ifade etti. Bunun, siyasi ahlaka sığmayan, utanç verici bir durum olduğunu söyleyen Turan, “Türk siyasi tarihi, millete rağmen sahneye konan hiçbir senaryonun hayat bulmadığını bizlere göstermiştir. Ne yaparlarsa yapsınlar, Cumhur İttifakı ve Tayyip Erdoğan, seçimleri çok yüksek bir oy oranıyla kazanacak ve yeni Türkiye'yi inşa edecektir. Mustafa Kemal'in 95 yıllık partisini 'okeye dördüncü arayan' bir parti haline getirdiler. Makul hiçbir CHP'li bu filme rıza göstermeyecek, bu ahlak dışı iş birlikleri de milletin vicdanında mahkum olacaktır” açıklamasını yaptı. 

Vekilleri ipe gönderdi
AK Parti Sözcüsü Mahir Ünal ise CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'na yüklendi. “İlke ittifakından bahseden Kılıçdaroğlu, siyasi bir onursuzluğa imza atmıştır" diyen Ünal, “İradesi rehin alınmış olan Kılıçdaroğlu, seçmeninin 1 Kasım Ge-nel Seçimleri’ndeki tercihini hiçe sa-
yarak 15 milletvekilini emrinde olduğu iradenin talimatı ile başka bir partiye göndermiş, sözde demokrasi adına demokrasiyi ve o milletvekillerini seçen millet iradesini yok saymıştır. Kılıçdaroğlu ve CHP’si kendini inkar etme pahasına 15 milletvekilini 'ip'e göndermiştir. Üstelik ittifakların yasal olarak önü açılmışken gizli kapaklı görüşmeler, kulisler ve siyasi bir hülle ile bunu yapmıştır” dedi. AA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.