5 bin liradan vazgeçmedi

5 bin liradan vazgeçmedi
Arnavutköy Belediyesi iştiraki ARAŞ'ın, belediyeden aldığı ihaleleri gündeme getiren MHP'li Muharrem Yaman, şirketin yönetim kadrosuna dikkat çekti. Kadronun tamamının belediyede üst düzey görev yaptığını belirten Yaman, “Belediyede ihale verme ve onaylama gibi yetkisi olan kişiler ARAŞ adına ihale nasıl alır?” diye sordu.

Arnavutköy Belediyesi nisan ayı ilk toplantısında belediye iştiraki ARAŞ'ın aldığı ihaleler gündeme geldi. Geçtiğimiz günlerde Gazete Damga'nın gündeme getirdiği ihaleleri soru önergesi haline getiren MHP Meclis Üyesi Muharrem Yaman, "ARAŞ son 1 yıl içerisinde belediyedek kaç liralık ihale almıştır?" sorusunu yöneltti. Toplantıda tartışma çıkaran önerge oy çokluğu ile Başkanlık Makamı'na havale edildi.
 

İBB Meclisi'ne taşıyacağız


Mecliste gündem dışı söz alan ve ARAŞ hakkındaki iddiaları gündeme getiren Muharrem Yaman "Bu konunun peşini bırakmayacağız. Aynı zamanda İBB Meclis'inin gündemine de taşıyacağız" dedi. Seçmenlerinin kendisine verdiği bu hakkı kimsenin elinden alamayacağını ifade eden Yaman, kendisini susturmaya çalışanlara meydan okudu. Yaman soru önergesinde, "Arnavutköy Belediyesi'ne ait bir şirketin Türk Ticaret Kanuna göre faaliyet göstermesi ile Belediye Kanununa göre faaliyet göstermesi arasında ne fark vardır" diye sordu.

Belediyede yetkili durumdalar


ARAŞ şirketinin yapmış olduğu hizmet, mal alımı, personel alımı, bütün faaliyetlerini özel  bir şirketin faaliyeti gibi serbestçe yapabileceğini belirten Yaman, "İstanbul Ticaret Odası'nın resmi internet sitesine bakıldığında bu şirketin 14.03.2018 tarihine kadar Yönetim Kurulu Başkanı'nın A.Haşim Baltacı olarak görülüyor. Tüm belediye başkan yardımcıları da bu şirkette yönetim kurulu üyesi. Şirkette başkan yardımcısı Turgut Baran, Yönetim Kurulu üyeleri de Osman Akkaya, Yavuz Fırat, Mehmet Hakan Şişman, Kemal Aygenli, Zekeriya Koç'tur. Son yapılan genel kurulda irket genel müdürlüğüne Sinan Kadı getirilmiştir. Şirket genel müdür yardımcılığına da Mehmet Dursun Koç atanmıştır. Yöneticilere bakıldığında belediyenin asli yöneticileri oldukları aşikardır. İhale verme, onaylama, kurumun bilgilerine hakim olma gibi birçok yetkiyi kullandıkları kesindir" açıklamasını yaptı.

Rekabet ortadan kalkıyor


Gazetemizin 26 Aralık 2017 tarihli sayısında yayımlanan, "Bir eli yağda bir eli balda" başlıklı haberine atıfta bulunan Yaman, "Arnavutköy Belediyesi'nin personel alım hizmet ihalesi, yemek temini, araç kiralama, organizasyon etkinliği gibi değişik kategorilerdeki 117 milyon TL tutarındaki 103 ihalesinin yaklaşık maliyeti ihale öncesinden bilen Baltacı ve ekibinin yönettiği ARAŞ'a verildiği görülüyor. Baltacı ve ekibinin ihale öncesinden maliyeti ve teklifleri bildiği için ihaleye katılacak diğer firmaların ARAŞ ile rekabet etme şansı yoktur. ARAŞ'ta 14.03.2018 tarihinde yönetim kurulu başkanı, yetkili ve meşgale değişikliği yapıldığı görülüyor. Belediye Başkanı Baltacı yönetim kurulu başkanlığını Kemal Aygenli'ye devretmiş" dedi.

Yöneticiler ne kadar para alıyor?


ARAŞ'ın bugüne kadar Arnavutköy Belediyesi'nden hangi ihaleleri aldığını soran Yaman, "Bu ihaleler hangi konularda yapılmıştır ve her birini mali değeri ne kadardır? ARAŞ'ın aldığı bu ihalelere hangi firmalar iştirak etmiştir? Araş Arnavutköy Belediyesi'nden almış olduğu bu ihalelere ilişkin belediyeye ihale konularını temin ederken kendisi de bu malzeme temini, mal alımı, personel alımı vs gibi konularda ihale yapmakta mıdır yoksa bunları doğrudan anlaşma yoluyla mı vermekte yapmaktadır? Yani Araş kendi satın almalarını ihale ile mi yapmaktadır ? ARAŞ'ın ortağı var mıdır? Varsa kim ya da kimlerdir ve payı ne kadardır? Araş neden hemen her yıl zarar etmekte ve yüksek karlara geçememektedir? Buna ilişkin olarak bu güne kadar bir araştıma yapılmış mıdır? ARAŞ yönetim kurulu üyeleri aylık ne kadar gelir (ücret) elde etmektedir" sorularına cevap istedi.

ARAŞ’ın bütün işleri yasaldır


Muharrem Yaman’ın soru önergesinin ardından açıklama yapan Arnavutköy Belediyesi Meclis Başkanvekili Ebubekir Taşyürek ARAŞ'ın Arnavutköy Belediyesi'ne ait ticari bir kuruluş olduğunu belirterek, yaptığı her türlü mal alım ve satımının yasal olduğunu vurguladı. Öte yandan Başkan Yardımcısı Turgut Baran, Yaman’a verdiği cevapta, haberin asılsız olduğunu iddia etti. Damga Gazetesine dava açıldığını belirten Baran, "Gazeteye yayınlaması için tekzip metni gönderdik. Ama bu metin yayımlanmadı" diye konuştu. Bu arada 17 Mart’ta yapılan kongrede AK Parti Arnavutköy İlçe Başkanlığı görevini devralan Mustafa Candaroğlu ve yönetim kurulu üyeleri de ilk kez meclis oturumunu takip etti.  

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.