70 milyon lira çöpe gitmeyecek

70 milyon lira çöpe gitmeyecek
Silivri Belediye Başkanı Volkan Yılmaz’ın başlattığı tasarruf tedbirleri kapsamında çöp toplama hizmeti belediye imkanlarıyla yapılıyor. İstanbul’da çöpünü kendi toplayan tek belediye ünvanını taşıyan Silivri Belediyesi 2019 yılında yaklaşık 10 milyon TL tasarruf yaptı. Belediye Başkanı Volkan Yılmaz, "2020 yılında 15 milyon TL tasarruf edeceğiz. Önümüzdeki 4 yılda toplam 70 milyon TL kasamızda kalmış olacak, bu para çöpe gitmemiş olacak" dedi

İstanbul’da MHP'nin yönettiği tek belediye olan Silivri Belediyesi’nin uygulamaya koyduğu tasarruf politikası diğer belediyelere ilham kaynağı oldu. Özellikle çöp toplama işini ihale etmeyip belediye imkanlarıyla toplayan Silivri Belediyesi’nin bu uygulamasını örnek alan bazı belediyeler, çöp ihalesini ya iptal ediyor ya da tasarrufa yöneliyor. Belediye Başkanı Volkan Yılmaz’ın göreve gelir gelmez başlattığı tasarruf tedbirleri sayesinde giderler kısılırken, gelir artırıcı yöntemler ile büyük bir harcamanın önüne geçmiş oldu. MHP’li Başkan Yılmaz’ın seçimleri kazanmasının ardından başlatılan çalışmalarda belediye imkanları kullanılırken, 2020 yılını kapsayan çöp toplama hizmetleri ise ihale edilmedi.

10 milyon kasada kaldı
Yıllık 18 milyon TL, aylık ise 1 milyon 500 bin TL’ye fatura edilen çöp toplama hizmetini hibe yöntemiyle alınan araçlarla birlikte kendisi yapan Silivri Belediyesi, bu maliyeti aylık 350 bin TL’ye kadar düşürdü. Aylık yaklaşık 1 milyon 200 bin TL tasarruf etmeye başlanırken, 2019 yılının son 8 ayında 8 buçuk milyon TL kasada kaldı. Belediyenin mali yapısını düzeltmek adına tasarruf politikasını uygulamaya koyduklarını söyleyen Belediye Başkanı Volkan Yılmaz, ilk olarak çöp toplama işinden başladıklarını ifade ederek büyük bir giderin önüne geçtiklerini vurguladı.

Diğer belediyeler takip ediyor
5 yılın sonunda 70 milyon TL’nin kasada kalacağını ve hizmete döneceğini belirten Başkan Yılmaz, “Geçmiş dönemde yıllık 18 milyon TL bedelle müteahhit firmaya ihale edilen çöp toplama işini kendimiz yapmaya başladık. Hibe yöntemiyle bedelsiz şartsız araçlar aldık. Firmaya aylık 1 buçuk milyon TL ödemek yerine ortalama 350 bin TL maliyetle kendimiz topluyoruz. Haziran ayından bugüne kadar yaklaşık 10 milyon tasarruf ettik. 2020 yılında 15 milyon TL tasarruf edeceğiz. Yani geçen yıl ile birlikte önümüzdeki 4 yılda toplam 70 milyon TL kasamızda kalmış olacak, bu para çöpe gitmemiş olacak ve Silivri’ye hizmet olarak dönecek. Hibe olarak aldığımız arabalar da belediyenin envanterine geçiyor. Bizim bu çalışmalarımızın diğer belediyeler tarafından takip edilip olumlu anlamda tartışılıyor olması memnuniyet verici. Biz öncü olduk, uyguladık ve güzel sonuçlar aldık” diye konuştu.

19 milyon TL borç ödendi
Hem tasarruf edip hem de borç ödediklerini açıklayan Başkan Yılmaz, özellikle geçmiş dönemin işçilere ödemediği borçları da kapattıklarının altını çizerek, "Ben belediyeyi 248 milyon lira borç ile devraldım. Göreve geldiğimden beri yani 9 ayda 18 milyon 700 bin lira borç ödedim. İşçi diyoruz, hak diyoruz, emek diyoruz, alın teri diyoruz ama işçilerin alacaklarını ödemiyoruz. Göreve geldiğimde 16 tane emekli olan işçi kardeşimizin alın teri, kıdem tazminatı, ihbar tazminatı toplamda 1 milyon 104 bin lira olarak duruyordu, hepsini ödedim kapattım. 9 aylık süre içinde ödedim. Memurun, işçinin ikramiyeleri, denge tazminatları borcumuz toplam 3 milyon 442 bin liraymış. Yani yaklaşık 8 ay işçimize ikramiye ödememişiz. 10 aydır görev yapıyorum, tamamında işçimizin ikramiyesini, denge tazminatını kuruşu kuruşuna ödedim. Bir önceki yönetimden de geriye dönük 330 Bin lira ödeme yaptım. Bu 3 milyon 442 nin lirayı da inşallah 1 yıl içerisinde kapatacağım" açıklamasında bulundu.

Belediyelerin gündeminde
Hizmet alım yöntemiyle ihale edilen çöp toplama işini müteahhide vermeyen Silivri Belediyesi’nden sonra birçok belediye konuyu gündemine aldı. Avcılar Belediyesi çöp konusundaki gider kalemlerini kısarak geçmiş dönemlerde yapılan aylık 3 milyon maliyeti 1.5 milyona indirdiklerini açıkladı. Büyükçekmece Belediyesi de kiraladığı temizlik araçlarını satın alarak ilçedeki çöp toplamalarını kendi bünyesine taşıma kararı aldı. Son olarak Çatalca Belediyesi de çöp işini ihale etmeyecek belediyeler arasına dahil oldu. 2020 yılında belediyelerin çöp hizmetlerini kendi bünyesine almasıyla birlikte büyük bir maliyetin önüne geçilmesi ön görülürken, hizmet olarak vatandaşa dönmesi sağlanacak. Taylan Daşdöğen

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.