7.2 şiddetinde bir deprem olabilir!

7.2 şiddetinde bir deprem olabilir!
Jeofizik uzmanı Dr. Oğuz Gündoğdu, İstanbul’da 28 Eylül’de meydana gelen 5.8 büyüklüğündeki depremin geçen süre içerisinde henüz çözümlenemediğini söyledi. Dr. Gündoğdu, “Silivri; biraz daha elinizi çabuk tutun diyen bir deprem. Fay hattı, her yıl 2.5 santim Yunanistan'a doğru hareket ediyor. Matematik hesabına göre olası Marmara Depremi’nin 7 üzerinde olacağı kesin” dedi

JEOFİZİK uzmanı Dr. Oğuz Gündoğdu, İstanbul’da 28 Eylül’de meydana gelen 5.8 büyüklüğündeki depremin geçen süre içerisinde henüz çözümlenemediğini söyledi. Dr. Gündoğdu, bu depremin 7’nin üzerinde beklediği olası Marmara Depremi’ne neden olacak fayın çok yakınında meydana geldiğini hatırlatırken, “Bu depremin ‘Doğru atımlı’ yerine neden ters atımlı olduğu açıklanamadı” dedi. Dünyanın en büyük 3’üncü sivil toplum kuruluşu olarak bilinen JCI (Junior Chamber International- Uluslararası Genç Liderler ve Girişimciler Federasyonu) İstanbul Şubesi tarafından dün akşam ‘Afete Dirençli Toplum Projesi’ kapsamında on-line panel düzenlendi. Toplam 128 ülkede 5 bin şube ve 200 bini aşkın üyesi bulunan JCI’nin İstanbul 2020 Sosyal Sorumluluk Direktörü ve Afete Dirençli Toplum Proje Direktörü İlknur Doruker’in yönettiği panelde konuşan Oğuz Gündoğdu, Doğu Anadolu’da son dönemde görülen depremlerin bölgedeki fayın aktif olduğunu gösterdiğini hatırlattı. Gündoğdu, bir soru üzerine Marmara Bölgesi'nde yerleştirilen 100'e yakın istasyonda yer hareket ve sinyallerini izlediklerini olağanüstü bir gelişme halinde bunu AFAD'a bildireceklerini söyledi.

7.2'nin üzerinde olabilir
Gündoğdu, 28 Eylül 2019’da meydana gelen Silivri depremine değinirken, şöyle dedi: “Silivri depremi, beklenen depremin meydana geleceği fayın çok yakınında oldu.  Silivri’deki deprem ters faylanma sonucu oldu. Bu hala çözümlenebilmiş bir deprem değil. Bu depremin neden doğru atımlı yerine ters atımlı olduğu açıklanamadı. Bundan kısa süre önce bir daha küçük deprem olmuştu. 5.8 büyüklüğündeki depremde oldukça hasar oldu. Okullardan bazıları yenilendi, yıkıldı. Silivri; biraz daha elinizi çabuk tutun diyen bir deprem. Fay hattı, her yıl 2.5 santim Yunanistan'a doğru hareket ediyor. Matematik hesabına göre olası Marmara Depremi’nin 7 üzerinde olacağı kesin. Benim tahminim 7.2’nin üzerinde olacağı. İstanbul; müdafaası çok zayıf bir kent. Kendi haline yıkılan binalar var.

Manisa depremini de açıkladı
Gündoğdu, Manisa’da meydana gelen ve İstanbul’da da hissedilen depremin ‘Düşey salınımlı" olduğu için bu kadar geniş alanda hissedildiğini söyledi. Manisa’da meydana gelen ve çevre illerin yanı sıra, Bursa ve İstanbul’a kadar geniş bir alanda hissedilen depremin neden bu kadar etkili olduğuna ilişkin soruyu İstanbul Üniversitesi’nden emekli öğretim üyesi Dr. Gündoğdu yanıtladı. Gündoğdu, DHA muhabirine, bir süre önce Doğu Anadolu’da meydana gelen benzer depremin de ‘Düşük salınımlı’ olduğu için çok büyük alanda hissedildiğini hatırlattı. Dr. Gündoğdu, şöyle konuştu: “Depremle, yatay veya düşey salınımlı olabilir. Manisa’da 5’in üzerinde meydana gelen deprem düşey salınımlı. Yani fayın yerin alt tabakasına doğru kırılmasının sonucu oluşan bir yer sarsıntısı. Dolayısı ile hissedildiği alan geniş oluyor. Yatay salınımlı yani fayların yatay hareket ettiği depremler bu kadar geniş alanda hissedilmez.”

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.