Aleviler statüye sıcak bakmadı

Aleviler statüye sıcak bakmadı
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın cemevlerine hukuki statü tanınacağını açıklaması, Aleviler tarafından ihtiyatlı karşılandı. Birçok Alevi ve Alevi derneği açıklamanın seçime yönelik olduğunu belirtirken, Cem Vakfı'ndan yapılan açıklamada cemevlerinin, AİHM kararıyla çok önceden hukuki statü kazandığı belirtildi

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın seçim beyannamesinde, ‘Cemevlerine yasal statü vereceğiz’ vaadine Alevi inanç önderleri ve çeşitli siyasi çevrelerden tepki geldi. Erdoğan'ın samimi olmadığını ve 16 yıllık AK Parti iktidarı süresince bu konuda hiçbir adım atılmadığını anımsatan Aleviler, “Erdoğan, yaklaşan seçimleri hesap ederek hareket ediyor” yorumunda bulundu. Konuyla ilgili yazılı bir açıklama yapan Cem Vakfı da Cumhurbaşkanı Erdoğan'a, AİHM'nin “Cemevleri ibadethanedir” kararını anımsattı. Açıklamada, “AK Parti'nin bir müjde gibi kamuoyuna takdim ettiği hukuki statü şeklindeki beyanı yeni bir hukuki gelişmeyi ifade etmiyor. Çünkü anayasamızın emredici hükümlerinin dahi üstünde yer alan Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi uyarınca yargılama yapan AİHM'nin 26 Nisan 2016 tarihli kararıyla cemevlerinin hukuki statüsü kesinleşmiş ve ibadethane olduğu onaylanmıştır. Dolayısıyla Cumhurbaşkanı Erdoğan yeni bir şey söylememekte, ihmal ettiği uluslararası mükellefiyetlerini yeni bir söylemle dile getirmektedir” denildi.

Kanayan bir yara
Erdoğan’ın seçim vaadi olarak 24 Haziran sonrası cemevlerine hukuki statü tanıyacakları sözlerine tepki gösteren bir isim de Alevi Bektaşi Federasyonu (ABF) Genel Başkanı Muhittin Yıldız oldu. Yıldız, “Geçmişte de Alevi çalıştayı yaptılar, kendi Alevilerini oluşturmak adına fakat bunu bir türlü başaramadılar. Alevilerin sadece cemevlerinin yasal statüsü ile ilgili aldıkları hak yeterli değil, eşit yurttaşlık konusu, din dersleri ve buna benzer haklarımız var. Sadece kendi haklarımız için de değil bu. Toplumda kanayan yaralar var. Bu toplumda dilinden, dininden, inancından dolayı ötekileştirilmiş, inancından, dilinden dolayı horlanmış, ikinci sınıf vatandaş olarak gözükmüş kişiler hak ve hukuklarını alamadığı müddetçe Aleviler hiçbir zaman hakkını ve hukukunu almış sayılmayacak” dedi.

muhittin yıldız

Mavi boncuk dağıtıyorlar
AK Parti ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Alevilere mavi boncuk dağıtarak seçim çalışması yürütüğünü de ifade eden Yıldız, açıklamasının devamında şu ifadelere yer verdi; “Alevilere yasal statüsü verilecek açıklamasını geçmişte de yapmışlardı. Bugünde aynı şekilde bir seçim taktiği olarak Alevilere mavi boncuk takmak istiyorlar. Buradan yola çıktığımızda dediğimiz gibi, Alevilerin cemevleriyle ilgili yasal statüde sorunu yok zaten. Bizi cemevlerinin yasal statüsü ile ilgili sorunumuzu çıkardık. Alevilerin ibadet yeri cemevleridir, ibadet yeri cemdir.”

mazlum köse

16 yıldır neredeydiniz?
Konuyla ilgili açıklama yapan Pir Sultan Abdal Kültür Derneği (PSAKD) Şube Başkanı Mazlum Köse de, AK Parti'nin hiçbir şekilde samimi olmadığını belirtti. Köse, “Siz 16 yıldır iktidardasınız, tek başınıza hükümetsiniz. Bu süre içerisinde Aleviler ile ilgili 7 tane çalıştay yaptınız. Bu Çalıştay’da alınan kararlar var idi ama bunların hiç birine uymadınız. Siz, inançların eşit olması noktasında sözlerinizi tutmadınız ve güven vermiyorsunuz. AİHM kararlarına uymamakla Alevi canlara güven vermiyorsunuz. Sizin elinizi tutan ne oldu, 16 yıl içerisinde zorunlu din derslerini kaldırmadınız da, cemevlerine yasal statü vermediniz? Bugün neden böyle bir açıklama yapma gereği duydunuz. Aleviler artık bunlara inanmıyor. Yapmış olduğunuz bu açıklamayı tamamen oy devşirmeye yönelik olarak görüyoruz ve sizi samimi bulmuyoruz. Bizler daha çok ezilenden yana, yoksuldan yana, emekçiden yana olan insanlara oy vereceğiz” ifadelerini kullandı.

murat kantekin

Allah sağlık sıhhat versin!
CHP Sultanbeyli İlçe Başkanı Murat Kantekin de, Erdoğan'ın açıklamalarını değerlendiren isimler arasında yer aldı. AK Parti'nin, yasakçı bir zihniyet taşıdığını iddia eden Kantekin, “AKP Genel Başkanı seçim vaadi olarak cemevlerine hukuki statü vereceğiz, yasakçı zihniyetle mücadele edeceğiz, dedi. Beyefendiyi birileri uyarsın; 16 yıldır tek başına iktidar olan, cemevlerini tanımayan, kanun tekliflerini reddeden, yasakçı zihniyetin bizzat göbeği olan bizzat kendileri.Prof. Dr. İzzettin Doğan’ın açtığı davalar sonucu uluslararası hukuk ‘cemevleri resmen kabul edilmelidir’ dediği için, yapmak zorunda kaldıkları şeyi sanki lütufmuş gibi anlatıyor. Allah sağlık sıhhat versin” eleştirisinde bulundu.

ali kılıç maltepe

Dilerim gerekli adımlar atılır
Konuyla ilgili Alevi dernek ve vakıflarının yöneticileri gibi çeşitli siyasi çevrelerden de eleştiriler geldi. Maltepe Belediye Başkanı Ali Kılıç, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamayla geçmişi anımsattı. Maltepe'de, belediye meclisinden çıkan kararla birlikte cemevlerine statü verdiklerini anımsatan Kılıç, şu ifadeleri kullandı; “4 sene önce Türkiye'de ilk kez, Maltepe'de cemevlerine meclis kararıyla statü tanıdık. O dönemde bu yüzden dava edildik. İşte bugün geldiğimiz noktada ne kadar doğru bir harekette bulunduğumuzu görüyoruz. Dilerim bundan sonra inanç özgürlüğü için gerekli adımlar atılır.” ANIL BODUÇ

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.