Ali kıran beş kesen: Çiftçiyi DEDAŞ çarptı!

Ali kıran beş kesen: Çiftçiyi DEDAŞ çarptı!
DEDAŞ, 20 bine yakın çiftçiye ortalam 250 bin TL tutarında kaçak elektrik cezası kesti. Kafasına göre ceza kesen DEDAŞ, çiftçilerin bankaya yatan destek ödemelerine bu kapsamda el koydu. Mağdur olan çiftçilerin bir kısmı son çare olarak mahkemeye gitti. Yapılan incelemenin ardından ceza kesilen çiftçilerden birçoğunun DEDAŞ abonesi olmadığı ortaya çıktı

Dicle Elektrik Dağıtım AŞ (DEDAŞ) Mardin'in Derik ilçesinde 2014 yılında yaklaşık 20 bin çiftçiye kaçak elektrik cezası kesti. Kişi başı ortalama 250 bin TL ceza kesen DEDAŞ, daha sonra çiftçilerle masaya oturdu. Ürünlere göre ayrı ayrı fiyatlandırma yapan kurum, çiftçilerden yıllık 10-15 bin TL para istedi. Bu durumu mahkemeye taşıyan Avukat Şeyhmus Çelik, Damga'ya yaptığı açıklamada kaçak ceza kesilen vatandaşların çoğunluğunun DEDAŞ abonesi olmadığını söyledi.


Destek paralarına çöktü

12 çiftçinin avukatlığını yaptığını belirten Çelik, “1 davamız İstinaf'ta kesinleşti, kazandık. 3 davamız ise şu anda İstinaf mahkemesinde. 2 davamız da yerel mahkemede kazanıldı. Diğerleri devam ediyor” bilgisini verdi. Bilirkişi raporlarını mahkemeye sunduklarını dile getiren Avukat Çelik, “DEDAŞ, abonesi olmayan çiftçilere kestiği kaçak elektrik cezasının tahakkukunu, Ziraat Bankası'na yatan çiftçi desteklerine el koyarak gerçekleştiriyor. Hiçbir mahkeme kararı yokken Bakanlığın destek paralarına çöküyor. Bunu da daha önce alınmış bir Bakanlar Kurulu kararına dayanarak yapıyorlar. Ayrıca Danıştay'ın bu konuda iptal kararı olmasına rağmen” açıklamasını yaptı.




Tebligat yapılmadı

Yapılan bu haksızlık karşısında çok sayıda kişinin çiftçiliği bıraktığını dile getiren Şeyhmuz Çelik, “Bu büyük bir sorun. DEDAŞ'ın bu uygulaması yüzünden bölge halkı mağdur durumda” dedi. DEDAŞ'ın herhangi bir abonelik sözleşmesi olmadan dağıtım sistemine müdahale ettiğini ifade eden Çelik, “Tarlalarında elektrik enerjisi ile çalışan sulama ekipmanı ya da motor bulunmayan çok sayıda kişiye Çiftçi Kayıt Sistemi'ne kayıtlı olmaları ve hava fotoğrafları gerekçe gösterilerek usulsüz kullanım yaptıkları iddiasıyla kaçak elektrik kullanım cezası kesildi. Kesilen ceza çiftçilere yazılı olarak bildirilmeksizin, bu çiftçilerin banka hesaplarına yatırılan tarımsal destekleme ücretleri DEDAŞ hesaplarına aktarıldı” diye konuştu.


Çok sayıda dava açıldı

“Paralarına el konulan mağdurlara yönetmelikte öngörüldüğü şekilde herhangi bir kesme bildirimi yapılmadığı gibi kaçak elektrik kullanım faturası da kesilmedi” diyen Avukat Çelik, “Mağdurlar banka hesaplarındaki paranın eksilmesi sonucu durumu öğrendi. Bu durum üzerine mağdurlar tarafından haksız yere ve usulsüzce alıkonulan bu paraların iadesi için peşi sıra çok sayıda dava açıldı. Mahkeme tarafından istenen bilirkişi raporlarında da kaçak kullanım olmadığı tespit edildi. Ayrıca enerji hattı tespit edilmeyen çiftçiye ceza kesmenin mümkün olmadığı belirtildi. Bunun sonucunda hem yerel mahkeme hem de İstinaf Mahkemesi'nden çiftçilerin lehinde karar çıktı” ifadelerini kullandı.


Şeyhmus Çelik


ÇİFTÇİNİN SIRTINDA KAMBUR

Bölge insanının devlet eli ile korkutularak hak arayışlarının kısıtlandığını savuna Çelik, “Bu durumu protesto etmek isteyen bölge çiftçisine DEDAŞ yetkilileri kolluk gücü ile müdahale etti. Bundan dolayı bölgede bulunan bazı çiftçiler, çiftçiliği bıraktı ya da yok pahasına tarlalarını sattı. Devletin gücünü arkasına alan DEDAŞ, her türlü haksız kazanç ile bölgede çiftçinin sırtında bir kambur olarak duruyor” açıklamasında bulundu.


ÖZEL HABER/EKREM HACIHASANOĞLU

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.