Anadolu'ya marş marş!

Anadolu'ya marş marş!
Kısa bir zaman önce İstanbul Üniversitesi'nde çok sayıda öğretim üyesinin hiçbir derse girmediği halde maaş ve harcırah aldığının ortaya çıkmasının ardından, akademisyenlere zorunlu şark görevi getirildiği iddia edildi. Anadolu'daki öğretim görevlisi açığı büyükşehirlerdeki fazlalıktan kapatılacak.

Yükseköğretim Kurulu (YÖK)'nun Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatıyla yardımcı doçentlik unvanının kaldırılmasına yönelik çalışmanın ardından devrim niteliğinde bir projenin hazırlığına başladığı belirtildi. İddiaya göre büyükşehirlerdeki üniversitelerde görev yapan akademisyenlere tıpkı doktorlar gibi mecburi hizmet gelecek. ODTÜ, Boğaziçi, İTÜ ve Marmara gibi üniversitelerde doktorasını tamamlayan akademisyenlerin yüzde 80'i en az 2 yıla kadar Anadolu üniversitelerinde görev yapacak. Görev sürelerini tamamlayan akademisyenler doktorasını aldıkları üniversiteye geri dönebilecek.

Üniversitede saltanat
Sayıştay kısa bir zaman önce İstanbul Üniversitesi'nde yaşanan bir skandalı ortaya çıkarmış, onlarca öğretim üyesinin hiçbir derse girmediği halde maaş ve harcırah aldığı belirlenmişti. Sayıştay, üniversite bünyesinde yer alan fakülte, yüksekokul, meslek yüksekokulu ile enstitülerin hemen tamamında maaş karşılığı hiç ders vermemiş çok sayıda öğretim üyesinin mevcut olduğunu açıklayarak, “Anadolu'da birçok üniversite öğretim üyesi bulunmazken burada hiç derse girmeden maaş alıyorlar” tespitini yapmıştı. Üniversiteden yapılan açıklamada ise öğretim görevlilerinin yurtiçi ve yurt dışında görevlendirildiği belirtilmişti.

Üstün başarı koşulu
Yeni gelecek sistemle birlikte mecburi hizmet, ilgili üniversitedeki doktor ünvanlı akademisyenlerin yüzde 80'ini kapsayacak. Doktorasını verdiği üniversitede kalacak akademisyenler için ise bilimsel araştırma ve keşif şartı aranacak. Özellikle ODTÜ ve Boğaziçi gibi üniversitelerde öğretim üyesi olarak kalmaya devam etmek için üstün başarı koşulu getirilecek. YÖK, bu koşulla üniversitelerdeki rekabet ortamının artırılmasını hedefliyor. Anadolu ve Güneydoğu'daki üniversitelere atanacak akademisyenlerle de hem o ilin bölgesel gelişimine katkı sağlanması hem de bu öğretim üyelerinin birikimlerini Anadolu gençlerine aktarması planlanıyor.

Mecburi hizmet olmayacak
Yapılan çalışmanın hayata geçirilmesi için YÖK iki alternatif üzerinde durduğu bu çalışmanın ya Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ya da akademisyenlere sağlanacak yeni teşviklerle yasallaşacağı dile getirildi. Ancak her iki durumda da akademisyenlerin özlük haklarında çeşitli iyileştirmeler yapılacak. Devrim niteliğindeki kararın çeşitli basın yayın organlarında yayımlanmasının ardından Yükseköğretim Kurulu (YÖK), 'akademisyenlere mecburi hizmet' haberinin gerçekleri yansıtmadığını duyurdu. uygulamasının yapılamayacağını açıkladı. YÖK'ten yapılan açıklamada, "Üretim Reform Paketi kapsamında geçen yıl Temmuz ayında yayınlanan ve 2547 sayılı kanuna eklenen maddeye göre, bir üniversitede doktorasını bitirenlerin en fazla yüzde 20'si, aynı üniversitenin yardımcı doçent kadrolarına atanabilecek, geriye kalan yüzde 80'i ise doğu ya da batı illeri gözetilmeksizin farklı bir üniversitede bir eğitim öğretim yılı boyunca çalışmak koşuluyla doktorasını bitirdikleri üniversitede yardımcı doçent olabilecek" denildi.  

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.