Astsubayları er yapacaklar!

Astsubayları er yapacaklar!
15 Temmuz hain darbe girişimi sonrası, TSK bünyesindeki Astsubay Hazırlama Okulu’ndan ve Sivil Sağlık Meslek Lisesi’nden 2005 yılından önce mezun olan yaklaşık bin sağlık astsubayı KHK ile Sağlık Bakanlığı bünyesine geçirildi. Uzun süre TSK bünyesinde hizmet veren astsubayların askerlikten muaf tutulmadığı ortaya çıktı

15 Temmuz hain darbe girişimi sonrası, Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) bünyesindeki Astsubay Hazırlama Okulu ve Sivil Sağlık Meslek Lisesi’nden 2005 yılından önce mezun olan yaklaşık bin sağlık astsubayı OHAL KHK’si ile Sağlık Bakanlığı’nda görevlendirildi. Devir sonrası yaklaşık elli sağlık astsubayı kendi rızalarıyla ‘Toplum Sağlığı Memuru’ branşına geçerek Sağlık Bakanlığı bünyesinde çalışmaya devam etti. Laboratuvar, röntgen, anestezi, cerrahi müdahaleler gibi farklı branşlarda özel kurslara katılıp başarılı olarak Sağlık Bakanlığı onaylı sertifikalar kazanan diğer sağlık astsubayları ise branşları da belirtilmek üzere ‘Sağlık Teknikeri’ olarak görevlerini sürdürdü. ‘Sağlık Teknikeri’ olarak çalışan sertifikalı sağlık astsubaylarının branşlarının, Sağlık Bakanlığı Personel Bilgi Sistemi’nde ‘Toplum Sağlığı’ olarak değiştirildiği ortaya çıktı.

Tesadüfen öğrenildi
Bir personelin tesadüfen fark etmesiyle ortaya çıkan Personel Bilgi Sistemi’ndeki değişikliğin hangi hukuki dayanağa göre yapıldığı bilinmezken, yaklaşık 600 kişiyi ilgilendiren durum birçok soru işaretini de beraberinde getirdi. Değişiklik; branş sertifikalı ve askeri eğitimli sağlıkçıların, idarenin inisiyatifinde Sağlık Bakanlığı bünyesinde her işi yapabilecek pozisyona getirilmesine neden oldu.

Haklar gasp edildi
Yaşanan gelişmeler sonrası sağlık astsubaylarının haklarının gasp edildiğinden söz eden ve Damga'ya özel değerlendirmede bulunan CHP İzmir Milletvekili Murat Bakan, “OHAL KHK’si ile kadroları ve unvanlarıyla birlikte TSK bünyesinden Sağlık Bakanlığı’na devredilen bu insanların önce üniformaları ellerinden alındı, şimdi ise kazandıkları sertifikalar hiçe sayılarak hakları bir kez daha gasp ediliyor. 4 yıllık Astsubay Hazırlama Okulu’ndan veya 4 yıllık Sivil Sağlık Meslek Lisesi’nden mezun olan, üzerine ek mesleki eğitim için bir yıl da sınıf okulu okuyarak ‘Sağlık Astsubayı’ olma hakkı kazanıp kışla ve karargahlara atanan ardından sicil sıralaması ve sınavla kazandıkları özel eğitimi alarak sertifika alan insanlar, statülerinin değiştirildiğini Sağlık Bakanlığı Personel Bilgi Sistemi’nde rastgele fark ediyorlar” dedi.

astsubayları er yapacaklar
Sağlık Astsubayları, bakanlığın sitesindeki iş durumlarını kontrol ettiğinde askerlik ibaresinin karşısında “yapılmadı” notunu gördü.

Derhal düzeltilmeli
Söz konusu durumun kabul edilemez olduğunu belirten Bakan, “Ortada, haber verilmeksizin Personel Bilgi Sistemi’nde yapılan değişiklik var. OHAL KHK’si Sağlık Bakanlığı bünyesine geçirilen bu insanların önce üniformaları ellerinden alındı, şimdi ise kazandıkları sertifikalar hiçe sayılarak hakları bir kez daha gasp ediliyor! Sağlık astsubaylarının unvanlarında yapılan, rastgele görülen ve hukuki dayanağı olmayan bu anlamsız değişikliği bir hata olarak kabul ediyor ve bu hatanın derhal düzeltilmesini bekliyoruz” ifadelerini kullandı.

Askerlik durumu da sıkıntıya girdi
Yaşanan değişiklik sonrası sağlık astsubaylarının askerlik dahi yapmamış göründüğünü kaydeden Bakan, “Savaşta ve barışta TSK’nın tüm operasyonlarına katılan, sahada askerlere ilk müdahaleyi yaparak hayat kurtaran ve/veya hastaneye gelen yaralı askerleri tedavi eden sağlık astsubaylarının, Sağlık Bakanlığı’na devrinin ardından ve Personel Bilgi Sistemi’nde yapılan son değişiklik sonrasında askerlik durumu ‘yapmadı’ olarak görülüyor” bilgisini verdi. ANIL BODUÇ

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.