Ayasofya 86 yıl sonra ibadete açıldı

Ayasofya 86 yıl sonra ibadete açıldı
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Danıştay'ın Ayasofya kararının ardından Twitter hesabından açıklamada bulundu. Ayasofya'yı ibadete açan kararı imzalayan Erdoğan, "Hayırlı olsun" ifadelerini kullandı. Karara Hristiyan dünyasından çeşitli tepkiler gelirken, Türkiye'de binlerce memnuniyet mesajı yayımlandı

Ayasofya’nın müze statüsü kaldırıldı ve ibadet yolu açıldı. Danıştay 10. Dairesi, Ayasofya'yı müze yapan 1934 tarihli Bakanlar Kurulu kararını iptal etti. Danıştay’ın karar gerekçesinde, Ayasofya’nın Fatih Sultan Mehmet Han Vakfı mülkiyetinde olduğu ve cami olarak toplumun hizmetine sunulduğu kaydedildi. Karar gerekçesinde "Ayasofya’nın, vakfedenin iradesi gereği sürekli şekilde cami olarak kullanılması için toplumun hizmetine sunulduğu, bedelsiz olarak kamunun istifadesine terk edilmesi yönüyle hayrat taşınmaz niteliği taşıdığı, tapu belgesinde de cami vasfı ile tescilli bulunduğu" vurgulandı. Kararın ardından binlerce kişi kutlama mesajı paylaştı.

ERDOĞAN'DAN İLK MESAJ: HAYIRLI OLSUN
Yargıtay kararının ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan ilk açıklama geldi. Ayasofya’nın, Diyanet İşleri Başkanlığı’na devriyle ilgili kararnameyi paylaşan Erdoğan, “Hayırlı olsun” ifadelerini kullandı. Ayasofya’nın, Diyanet İşleri Başkanlığı’na devrini öngören Cumhurbaşkanlığı kararı TBMM Genel Kurulu’nda okundu. Kararla birlikte tepkiler de gelmeye başladı. Yunan Kültür Bakanı Lina Mendoni, kararı politik ve provokatif olarak adlandırdı. Rus Ortodoks Kilisesi’nin yetkilisi Vladimir Legoyda da "Rus Ortodoks Kilisesi ile diğer Ortodoks kiliselerinin endişelerine kulak verilmemiş olması çok üzücü" dedi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.