Azam şehit mi terörist mi!

Azam şehit mi terörist mi!
Ümraniye Abdullah Azam Caddesi'nin ismi İBB Meclisi'nde tartışmalara neden oldu. CHP'liler Azam'ın El Kaide'nin fikir babası olduğunu iddia ederken AK Partililer ise şehit olduğunu söyledi. Ümraniye Belediyesi'nin caddenin adının 'Şehitler ve Gaziler' olarak değiştirilmesi yönündeki teklifi ise AK Partililer tarafından kabul edilmedi.

Ümraniye Dudullu'da bulunan 'Abdullah Azam Caddesi'nin ismi iki yıldır gündemden düşmüyor.  Ümraniye Belediye Meclisi’nin 28 Eylül 2017 tarihinde aldığı, 'Abdullah Azam Caddesi'nin isminin 'Şehit ve Gaziler Caddesi' olarak değiştirilmesi ile ilgili teklif karar dosyası geçtiğimiz ay İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Meclisi’nden son anda geri çekilmişti. Söz konusu teklif karar İBB Meclisi'nin dünkü oturumunda da gündeme geldi. Harita Komisyonu ile Kültür ve Sanat Komisyonu'nun coğrafi bilgi sistemi ve adrese dayalı kayıtlı sistemi bozduğu gerekçesiyle uygun görmediği değişiklik meclis oturumunda tartışmalara neden oldu. 

Kurtuluş Savaşı'nı yok sayıyor
Konuyla ilgili söz alan CHP'li Doğan Subaşı, Abdullah Azam'ın 'İslamcı terörizm' denilen kavramın fikir babası olduğunu belirterek “Ben 'Şehitler ve Gaziler' isminin reddedilecek kadar önemli mi diye baktım. İncelediğimde gördüm ki Kayıp Minare diye bir kitabı var. Burada Türk  Kurtuluş Savaşı'nın gerçek olmadığını, bunun tamamen bir propagandadan ibaret olduğunu söylüyor. Hadi bu tür karalamalara, hakaretlere alıştık diye biraz daha araştırdım. Gördüm ki bizim kabul etmediğimiz İslami terörizmin fikir babası kabul edilen bir adam. Teorisini yazmış birisi, El Kaide'nin Afganistan'da kurucusu. Hatta örgütün başına Usame bin Ladin getirilsin diye CIA tarafından öldürüldüğü de söyleniyor. “Elinde tüfek olmadan Allah'a kavuşan Müslüman günahkardır diyor. Cihatsız, savaşsız, kansız İslam'ın muzaffer olacağını düşünen kimseler bu dinin tabiatını tanımıyorlar diyor. Ey İslam yavruları bombaların nameleri, topların gürültüleri, tank sesleri eğitiminizde kullanılacak şeylerdir diyor. Şimdi bu ismi değiştirmeyelim diyorsunuz, ne karşılığında şehitler ve gaziler ismini vermeyelim. Bu meclis böyle bir ismi şehit ve gaziler ismi verecek mi vermeyecek mi? AK Parti Grup Başkanvekilinden konuyla ilgili açıklama bekliyorum” diye konuştu.

Bir mahsur görmedik
Subaşı'nın ardından söz alan Harita Komisyonu Başkanı Mustafa Demir ise Doğan Subaşı'nın söylediği bilgilerin kendilerine ulaşmadığını ifade ederek, “İnternetten, gazetelerden alınan bilgilerle burada konuşmayı şiddetle kınıyorum. Biz şehitlerin isimlerine karşı değiliz. Belediyelere dedik ki, FETÖ'yle ilgili ahlaka aykırı isimler varsa bildirin. Burada araştırıyoruz, mükerrer ise koymuyoruz. AK Parti Grubu için şehit ve gazilere karşıdır demek abesle iştigaldir. İsimsiz bir yer varsa seve seve koyarız. Ama Abdullah Azam'ın bir mahsurunu görmedik. Komisyon bu konuda gereken araştırmayı yaptı. Yok efendim El Kaide'nin kurucusu... Var mı öyle bir şey, nereden biliyorsun? İnternet bilgileriyle bu meclisi töhmet altında bırakmayı esefle kınıyorum” dedi.

Komisyona geri çekilsin
CHP'li Yunus Can da “Abdullah Azam hakkında bizim elimizdeki bilgiler bu çerçevede. Komisyon başkanı söz konusu kişi hakkında, geçmişi hakkında, hangi temele bağlı olarak o ismin caddeye verildiğini söylemedi. Sadece teessüf etti. Bizim tespitlerimizle komisyon başkanının tespitleri arasında ciddi fark var. Doğan Subaşı elindeki bilgileri açıkladı. Harita komisyonu başkanı da açıklasın. Bizim tespitlerimizle komisyon başkanının tespitleri arasında ciddi fark var” diye konuştu. CHP Grup Sözcüsü Coşkun Tanış da tekrar görüşülmek üzere komisyona çekilmesini teklif etti.

Esas El Kaide öldürdü
AK Parti Meclis Üyesi Salih Akverdi de Abdullah Azam'ın bir şehit olduğunu söyledi. Akverdi şunları söyledi, “Şehit edildiğinde El Kaide diye bir teşkilat da yoktu. Afganistan'daki yerleri El Kaidecilere bırakmadığı için şehit edilmişti. Amerika'nın da o zamanlar hoşuna gitmediği için, aynı zamanda Pakistan İslamabad'ta bir üniversitede öğretim görevlisi olduğu için çocuklarıyla beraber cuma namazına giderken şehit edildi. Bu 1980'lerde olduğu için bugünkü başkanımız da ismini bir caddeye vermiş. Uzaktan ya da yakından El Kaide ile bir ilişkisi yok, aksine onlar katletti. Arkadaşlar bize teessüf edeceklerine kim olduğunu, neden durup dururken bir Filistinli bir öğretim üyesinin isminin verildiğini araştırsalardı” dedi. Daha sonra söz alan AK Parti Grup Başkanvekili Temel Başalan ise komisyonun aldığı kararın yerinde olduğunu belirterek, “Salih abinin açıklamaları doğrudur. Geldiği gibi oylansın” açıklamasını yaptı. Söz konusu karar CHP'nin ret oyuna karşın AK Partili üyelerin oyu ile kabul edildi. Caddenin ismi Abdullah Azam olarak kaldı. EMEK KARAKAŞ

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.