Barış dedi ceza yedi

Barış dedi ceza yedi
Kan gölüne dönen Ortadoğu ülkelerindeki savaşlara dikkat çekmek, barış için farkındalık yaratmak üzere dernek kurmak isteyen vatandaşın başına gelenler pişmiş tavuğun başına gelmedi.

İstanbul’da yaşayan Sefer Yılmaz adlı bir vatandaşın başkanlığında kurulması planlanan Dünya Ülkeleri Barış ve Yaptırım Derneği, İl Dernekler Müdürlüğü ve İçişleri Bakanlığı’nın engeline takıldı. Dernek Başkanı, kuruluş sürecindeki başvurusundan dolayı 10 ay hapis ve 375 TL adli para cezasına mahkum edildi. Konuyu Anayasa Mahkemesi’ne (AYM) taşıyan Yılmaz’ın bireysel başvurusu ise 2 üyenin karşı oyuna rağmen oy çokluğuyla reddedildi. Damga’ya yaptığı açıklamasında “Halen neden ceza yediğimi anlamış değilim, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne gideceğim” diye konuşan Yılmaz, 2009 yılında aldığı cezanın AYM ayağı birkaç gün önce neticelenince şaşkınlığa uğradığını, insanlık adına barışı istemek için henüz kurma aşamasındaki bir dernekten dolayı hapisle cezalandırıldığını, "Anlamaya çalışıyorum ama anlayamıyorum" şeklindeki sözlerle izah etti.

Cevap vermediler
Ortadoğu’da yaşanan kanlı savaşlardan etkilenen Sefer Yılmaz ve bir grup arkadaşı, savaşların önlenmesi için farkındalık yaratmak istedi. Grup, hazırladıkları tüzükle birlikte dernek kurmak için İstanbul Valiliği İl Dernekler Müdürlüğü’ne müracaat etti. Başvuruyu işleme koyan müdürlük, tüzükteki bazı maddelerin Anayasa’ya ve Dernekler Kanunu’nun 30. maddesine aykırı olduğunu ileri sürerek suç duyurusunda bulundu. Dernek geçici başkanı Sefer Yılmaz, açıklamasında, “Dernekler Masası’na hangi maddeler suç ise söyleyin, değiştireyim dedim ama bana açık açık cevap vermediler” şeklinde savunma yapmasına rağmen Küçükçekmece 7. Asliye Ceza Mahkemesi’ndeki yargılamasında, bilirkişinin düzenlediği rapor doğrultusunda hapis cezası aldı. AYM ise bağlayıcı kararı öncesinde İçişleri Bakanlığı’ndan görüş istedi. Bakanlık, dernek kurmak için başlatılan başvuru sürecinin tüzel kişilik kazanmasına yeterli olduğunun altını çizdi, dernek tüzüğündeki amaçların kanunlara aykırı olduğunda ısrar etti. AYM’nin başvuruyu reddetmesine itiraz eden 2 üye ise başvurucunun örgütlenme hakkı ve ifade özgürlüğü hakkının ihlal edildiğine değinerek, kanunlarda hangi eylemin suç kapsamında olduğunun açıkça belirtilmediğine işaret ederek karşı oy kullandı. CENGİZ ALÇAYIR

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.