Barıştan gelen para dönüşüme harcanacak

Barıştan gelen para dönüşüme harcanacak
Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, Bakanlar Kurulu’nda kabul edilen 'imar barışı' düzenlemesiyle ilgili detayları açıkladı. Bakan Özhaseki, "Gelir elde edeceğiz. Bu bedel, kentsel dönüşüm için kullanılacak. Belediyelere 3 yıl ödemesiz, sıfır faizle kredi kullandıracağız" açıklamasını yaptı.

Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, bakanlık binasında basın toplantısı düzenleyerek, 'imar barışı' düzenlemesiyle ilgili bilgiler verdi. Özhaseki, 'Vergi ve Diğer Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına İlişkin Kanun Tasarısı'nda yer alan 'imar barışı'na göre, ruhsatsız ve kaçak yapıların kayıt altına alınacağını söyledi.

Büyük bir gelir elde edeceğiz
'İmar barışı'ndan yararlanmak isteyenlerin başvurularıyla elde edilecek gelirin, kentsel dönüşüm için kullanılacağını belirten Özhaseki, "Belediye başkanlarının kanuna karşı yapmış oldukları ihale listeleri bitmiş oluyor. Sosyal faydası bunlar; vatandaş, devletle helalleşiyor. Ekonomik faydası; hazine arazisi, vatandaşa en uygun modelle hazine kazanmış oluyor. Vatandaşın evi ve iş yeri yasallaşıyor. Ekonomik olarak da kullanabiliyor. Bunun karşılığında kredi alıyor. İkinci fayda; konut üzerinden, iş yeri üzerinden vergiler alınabilecek. Toplamda bir gelir elde edeceğiz. Öngörülerimiz var ama; müracaatla birlikte ortaya çıkacak. Bu bedel, kentsel dönüşüm için kullanılacak. Buradan elde ettiğimiz geliri belediyelere 3 yıl ödemesiz, sıfır faizle kredi kullandıracağız. Şehirleri dönüştürüyoruz. En az 150 milyar civarında piyasaya para gelmesini bekliyoruz. Müteahhit inşaatını denetleyen, kişiyi satın almış oluyor. 'Beni denetle' diye para veriyorsunuz, seçenekleriniz var. Sizi hakkıyla denetlemesini bekleyebilir misiniz? Dürüstçe yapanlar da var şaibelerin, sıkıntıların olduğu yerler de var. Elektronik olarak sıralı yerler olsun. Yapı sahibinin karşısına kim çıkıyorsa o denetlesin, açık pazarlıkla firma aramasın. Fiyatı sabitliyoruz. Bakanlık olarak pazarlık ettik, en uygun fiyata alıyoruz. Bakanlığa yatırılan para, daha sonra ilgili firmaya veriliyor. Denetim ile yapan arasındaki bağı kesiyoruz. Okulunu okuyan teknikerlerimiz, mahkemelik oluyorlardı; onları da gidereceğiz" ifadelerini kullandı. 

Esas olan yerinde dönüşüm
Bakan Özhaseki, 'imar barışı'ndan sonra depreme dayanıklı olmayan yapıların yasal hale getirileceği yönündeki iddialara ilişkin ise "Stokların durumunu anlamaya çalışıyoruz. Kimseye avantaj sağlamıyor. Depremsellik ayrı bir konu. 80'li yıllarda iskanını almış bazı binaların, depremde tam dayanıksız olduğunu biliyoruz. Ruhsattan sonra iskan almamış sağlam olduğunu da biliyorum. Daha sonra yaptığımız bir çalışma var. Bundan 1 sene önce başladık, 'Şehircilik Şurası' adı altında. Kentsel dönüşüm çalıştık, akademisyen- özel sektör bir araya geldik. Ondan sonra kentsel dönüşümün esaslarını belirlediler. Vatandaşı olduğu yerde dönüştürmek esastır. Bunu getiriyoruz. Belediyeleri artık vatandaşla muhatap edeceğiz. Belediyeler vasıtasıyla iş yaptırmaya çalışacağız. Vatandaşla sıkıntı olan Fikirtepe gibi örneklerin önüne geçmeye çalışacağız. Mahallenin bir merkezin olduğu birtakım mahalleler ortaya çıkacak. Belediyelere yüzde sıfır kredi verirken, malzemeler yerli ve milli olursa vereceğiz" açıklamasını yaptı. dha

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.