Başkanların Alpullu inadı

Başkanların Alpullu inadı
Aralarında Büyükçekmece Belediyesi'nin de yer aldığı Trakya Belediyeler Birliği, Türkiye’nin ilk şeker üreten fabrikası olan Alpullu Şeker Fabrikası’nın özelleştirilmesinin hukuki yollarla engellenmesi, engellenemezse Trakya halkı adına fabrikayı birliğin üstlenmesi kararı aldı. Kırklareli'nde yer alan Alpullu Şeker Fabrikası'nın özelleştirilmesine yönelik iddialarla ilgili konuşan Büyükçekmece Belediye Başkanı Hasan Akgün de, “Fabrika Trakya halkınındır. Halkın malı halkta kalmalıdır” dedi

Trakya Belediyeler Birliği, Türkiye Cumhuriyeti’nin ilk şeker üreten fabrikası olan Alpullu Şeker Fabrikası’nın özelleştirilmesinin hukuki yollarla engellenmesi, engellenemezse Trakya halkı adına fabrikayı birliğin üstlenmesi kararı aldı. Trakya Belediyeler Birliği üyesi Büyükçekmece Belediye Başkanı  Hasan Akgün’ün önerisi ve birlik başkanı Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak'ın daveti üzerine bir araya gelen birlik üyeleri bu amaçla 5 belediye başkanından oluşan bir komisyon kurdu. Beş kişilik komisyon Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak, Lüleburgaz Belediye Başkanı Emin Halebak, Hayrabolu Belediye Başkanı Fehmi Altayoğlu, Alpullu Belediye Başkanı Saim Kırcı ve Uzunköprü Belediye Başkanı Enis İşbilen’den oluştu. Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi’nde bir araya gelen Trakya Belediyeler Birliği’ne üye belediye başkanları, Alpullu Şeker Fabrikası'na talip olacaklarını ortak bir deklarasyonla ilan etti. Toplantıya Sosyal Politikalardan Sorumlu CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Tekirdağ Milletvekili Faik Öztrak da katıldı.

Mücadele vurgusu
Konuyla ilgili olarak bilgi veren Büyükçekmece Belediye Başkanı Hasan Akgün toplantı sürecini ve alınan kararları şöyle değerlendirdi: “Alpullu Şeker Fabrikası sadece bir şeker fabrikası değildir. Ulu Önder Atatürk’ün emriyle kurulmuş, Cumhuriyetimizin en önemli ekonomik ve sosyal kalkınma projelerinden birinin ilk adımıdır. Özelleştirilme kararı alınan 14 şeker fabrikası ve özellikle Alpullu’yu yakinen takip ediyorum. Geçende Lüleburgaz Belediye Başkanı Emin Halebak arkadaşım ‘halkın malını halka geri vermek istiyorum ve Alpullu Şeker Fabrikası'nı satıyorlarsa alacağım’ dedi. Bu açıklama beni çok etkiledi. Vahşi kapitalizm, emperyalizm ve onların hizmetindeki özelleştirme karşısında çaresiz olmadığımızı bize gösterdi. Ben de ilk olarak özelleştirmenin hukuki mücadeleyle durdurulmasını savunuyorum.”

Cumhuriyetin değeri yok olmayacak
Asla çaresiz olmadıklarını da kaydeden Hasan Akgün, “Halk sağlığı ve milli ekonomi bunu gerektiriyor. Eğer bunu beceremezsek yine çaresiz değiliz. O zaman halk adına, halkla, üretici ile birlikte biz fabrikayı alalım diye düşündüm. Fikrimi birlik başkanımız Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak ve diğer başkan arkadaşlarımıza açtım. Sağ olsun Albayrak başkanım bu fikri değerlendirmek ve uygulamaya koymak için hemen bizi topladı. Sonuçta özelleştirmeyi engelleyemezsek bile Cumhuriyetin bir değerini yok ettirmeyeceğiz. Halkın malı halkta kalacak. Bu fikre bölgedeki her partiden tüm belediye başkanları katılıyor. Özelleştirme durdurulmazsa Alpullu Şeker fabrikası

Trakya halkı adına Trakya Belediyeler 
Birliği’nindir. Burada üreticiler de bizim gibi söz sahibi olmalı. Komisyon 16 Nisan’a kadar ihale sürecine teknik hazırlık yapacak ve sürecin istediğimiz bir şekilde sonuçlanmasını sağlayacak” ifadelerini kullandı.

Kararlıyız
Almış oldukları kararları uygulamak noktasında inatçı bir tavır sergileyeceklerini de aktaran Akgün, “Fabrikada pancar şekeri üretimine devam edilmesini, ayrıca fabrika kampüsü içinde bulunan tarihi mekânların da açık hava müzesi biçiminde korunması kararlılığındayız. Bu konuda ısrar edeceğiz” diye konuştu.

Alpullu Cumhuriyet’in simgesidir
Toplantıya katılarak deklerasyona imza atan Beylikdüzü Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu siyaseten şeker fabrikalarının özelleşmesine karşı olduklarını belirtti. Bölge halkının da fabrikalarının satılmasını istemediğini dile getiren İmamoğlu, “Alpullu şeker fabrikası Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün emriyle kurulan ilk şeker fabrikası. Bir nevi Cumhuriyet'in simgesi durumunda. Biz öncelikle fabrikanın devlette kalmasından yanayız. Şayet bu gerçekleşmezse fabrikayı birliğe devretsinler. Bunu da yapmazlarsa birlik olarak fabrikayı satın alacağız” açıklamasını yaptı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.