Bayramın adı var: 521 bin çocuk çalıştırılıyor

Bayramın adı var: 521 bin çocuk çalıştırılıyor
23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı'nda Türk Aile Hekimliği Dergisi’nde yayınlanan bir çalışmaya göre her 4 çocuktan 1’inin kilosunun çok düşük olduğu, çocuklarda büyüme ve gelişme sorunları yaşandığı tespit edildi. TÜİK verilerine göre ise 2021 yılında 0-17 çocuk işçi sayısı bir önceki yıla göre artarak 521 bine yükseldi. Çocuk işçilerin 147 bini kız çocuklarından 374 bini ise erkek çocuklarından oluşuyor

23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı'nın coşkusunu gölgeleyen ciddi veriler var. Türk Aile Hekimliği Dergisi'nin yaptığı çalışmaya göre Türkiye'deki çocuklar sağlıksız büyüyor. Her 4 çocuktan 1’inin kilosunun çok düşük olduğu, çocuklarda büyüme ve gelişme sorunları yaşandığı tespit edildi. Ayrıca, çocuklarda kalp hastalığı potansiyelinin yüksek olduğu, kız çocuklarının yüzde 85’inin, erkek çocuklarının ise yüzde 68’inin kansızlıkla mücadele ettiği saptandı. Derin Yoksulluk Ağın'ın Türkiye’de Çocuk Yoksulluğu Raporu’na göre ise derin yoksulluk yaşayan ailelerin yüzde 74’ü bebek maması almakta zorlanıyor. Ailelerin yüzde 21’i ise mamaya ya da beze hiçbir şekilde erişemiyor.


ÇOCUK İŞÇİ SAYISI 521 BİNE YÜKSELDİ

TÜİK verilerine göre de 2021 yılında 0-17 çocuk işçi sayısı bir önceki yıla göre artarak 521 bine yükseldi. Türkiye’de yarım milyondan fazla çocuk devletin resmi verilerine göre çalışmak zorunda kalıyor. Çocuk işçilerin 147 bini kız çocuklarından 374 bini ise erkek çocuklarından oluşuyor. TÜİK verilerinin dışında ise yaklaşık 1 milyon 845 bin çocuk ise çırak ve stajyer adı altında ucuz emek sömürüsüne maruz kalıyor. SGK verilerine göre de Ocak 2022 itibariyle ülkede 353 bin çırak ve 1 milyon 492 bin stajyer öğrenci bulunuyor. İSİG verilerine göre ise Türkiye’de 2021 yılında çalışırken iş kazasına kurban giden çocuk sayısı ise 62. İş cinayetlerinde hayatını kaybeden çocukların 21’i 14 yaş ve altında bulunuyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.