Belediye kasasından beş bin selfie çubuğu

Belediye kasasından beş bin selfie çubuğu
Tuzla Belediye Başkanı Şadi Yazcı'nın ziyaretçilerine, binlerce liralık hediye dağıttığı ortaya çıktı. Belediyenin bütçesinden alınan beş yüz adet saat ve beş bin adet selfie çubuğunu misafirlerine hediye eden Yazıcı, belediye kaynaklarını kötüye kullanmakla suçlandı .

Tuzla Belediye Başkanı Şadi Yazıcı'nın misafirlerine son derece cömert davrandığı, halkın parasıyla  alınan binlerce liralık hediye dağıttığı belirlendi. Özel Kalem Müdürlüğü'nün başkanlık makamını ziyaret eden misafirlere hediye edilmek üzere belediye bütçesinden beş yüz adet saat ve beş bin adet özçekim (selfie) çubuğu aldığı ortaya çıktı. Sayıştay'ın gözünden kaçmayan usulsüz alımın, belediye kaynaklarının kötüye kullanılması olarak değerlendirildi.

Keyfi uygulama
Sayıştay Başkanlığı ilgili raporunda, kamu görevlilerinin kamu kaynaklarını kullanarak hediye veremeyeceğine, resmi gün, tören ve bayramlar dışında çelenk veya çiçek gönderemeyeceğine, görev ve hizmetle ilgisi olmayan kutlama, duyuru ve anma ilanları yayımlayamayacağına dikkat çekti. Belediye başkanlarının temsil ve ağırlama giderleri için ödenek kullanma yetkisi olduğu hatırlatılarak, "Bu durum keyfi uygulamalara dönüşmemelidir" uyarısı yapıldı.

Logolu ürünler
Hediye skandalı hakkında açıklama yapan Tuzla Belediyesi ise mevzuattaki boşluktan yararlandıklarını dile getirdi. Boşluğu yönerge ile aşmaya çalıştıklarını belirten belediye yetkilileri, "Temsil, ağırlama ve tören giderlerinin konu, kapsam ve miktarlarının tayini belediye başkanının takdirine bırakılmıştır. Bahsi geçen harcamaların 5393 sayılı Belediye Kanunu hükmüne dayanılarak yapılan harcamalardan olduğu, bu tür kanun hükmüne dayanılarak yapılan bir harcamanın normlar hiyerarşisine göre yönetmelik hükmüne aykırılığından bahsedilemeyeceği, kanun hükmünün öncelikle uygulanacağının evrensel bir hukuk kuralı olduğu açıktır. Kaldı ki verilen hediyeler resmi ve dini bayramlar vesilesi ile Belediye Başkanına ziyarete gelen öğrenciler ve vatandaşlar, yine resmi tören vesilesiyle Belediye Başkanının katıldığı programlarda belediyemizin logosu ve ismi ile dağıtılan ürünlerdir" açıklamasını yaptı.

Kabul edilebilir değil
Sayıştay Başkanlığı ise belediyenin savunmasında dile getirdiği mevzuattaki boşluk ve bu boşluğun yönerge ile doldurulmasını kabul edilebilir bulmadı. Söz konusu yönergenin dayanak olarak alındığı varsayıldığında bile özçekim çubuğu ya da saat hediye edilmesinin yönergeye aykırı olduğunu belirten Başkanlık, "Bu bakımdan yapılan harcamanın mevzuata uygun olmadığı düşünülmektedir" tespitini yaptı.

Başkan yardımcılarının komisyonda ne işi var?
Sayıştay'ın radarına yakalanan bir başka belediye ise Şile Belediyesi oldu. Şile Belediyesi'nde kanuna aykırı olarak ihale komisyonunda belediye başkan yardımcılarının görevlendirdiği belirlendi. Sayıştay Başkanlığı'nın Şile Belediyesi 2016 Yılı Denetim Raporu'nda Belediye'nin ihale komisyonlarının tespitinde de sistematik hata yaptığı görüldü. Raporda, ihale komisyonunda görev alacak kişilerin konularında uzman olmaları gerektiğine vurgu yapılarak, "Hem ihale komisyonunun, hem de ihale yetkilisinin kararlarını alırken bağımsız ve objektif kriterleri esas alarak hareket etmeleri gerekmektedir. Amir-memur ilişkilerini düzenleyen hükümleri göz önüne alındığında “objektif ve bağımsız” davranabilmesini zorlaştıracağı ortadadır. Bu nedenle söz konusu görevlendirmelerin doğru olmadığı düşünülmektedir" denildi. Şile Belediyesi'nden yapılan açıklamada ise ilgili birim müdürlerinin ihale komisyon üyelerini ve başkanını seçerken “eşit” veya daha “üst” konumda olmasına özen gösterildiğini belirtti. 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.