Belediyenin malı nerede belli değil

Belediyenin malı nerede belli değil
Esenyurt Belediye Başkanı Kemal Deniz Bozkurt, belediyeyi 2 milyar 200 milyon borçla devraldıklarını belirterek, “Belediye hakkında 6 bin 800 tane dava var. Esenyurt Belediyesi'nin sabit kıymet envanteri yok. Nerede bir arazimiz, demirbaşımız var bilmiyoruz. Geldiğimiz günden beri araştırmasını yapıyoruz” dedi.

Esenyurt Belediye Başkanı Kemal Deniz Bozkurt 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü dolayısıyla gazetecilerle bir araya geldi. Belediye Nikah Sarayı'nda gerçekleşen toplantıda konuşan Bozkurt, “Ben aday olduğum ilk günden itibaren 'Alevi aday geldi' söylemlerini işittim. Ben alevi değilim ama alevi olmakta Anadolu coğrafyasında önemli kültür ve inançlardan biridir. Benim için; PKK'lı, ardından FETÖ'cü ve ulusalcı benzetmeleri yapıldı. Göreve geldikten sonra görevden alınacağım, kayyum atanacak iddialarıyla bugünlere geldik. Ben bunlarla uğraşmıyorum. Benim işim dedikodu değil” açıklamasını yaptı.

Kanayan yarayı durdurduk
Gazetecilerin, “Kendinizi başarılı buluyor musunuz?” sorusuna cevap veren Bozkurt, “Evet başarılı buluyorum. Başarı hangi koşulda ne yaptığınızla ilgilidir. Bunu değerlendirirken bakıyorum; belediyenin borçalarını nereden nereye getirdim. Esenyurt'un imajı neredeydi, nereye getirdim. Yolsuzluklar neredeydi nerelere geldi, vatandaş ile ilişkiler nerdeydi nerelere geldi. Tüm bunlar devam eden süreçler. Hedefimiz Türkiye'nin en iyi belediyesi olmak. Türkiye'nin en kalabalık ilçesiyiz. Memnuniyet anketine baktığımızda kararsızlar hariç yüzde 60-70 oranında memnuniyet sonucu çıkıyor. Bu oran yeterli midir, değildir. Ben Londra Belediyesini veya Newyork Belediyesini devralmadım. 8-10 ayda yapabildiklerimize bakılmalı. Okuma yazma bilmeyen brinden şiir yazmasını beklemek gibi. Bu süreç meselesidir. Kanayan yara vardı onu durdurduk. Liyakata uygun bir yapılanma yaratmaya çalışıyorum. En önemli projem grev süremi namusuyla tamamlamak, Esenyurt'a adil, adam gibi, namuslu hizmet etmek” ifadelerini kullandı.


Her şeyi konuşabiliriz
Türkiye'deki siyasetin en önemli sorununun gerçekleri konuşmamak olduğunu belirten Başkan Bozkurt, “Mesela Türkiye'nin sorunu mudur Kanal İstanbul? Türkiye'nin en önemli sorunu ekonomidir, eğitimdir. Kanal İstanbul bunları çözecek mi? Benim odaklandığım şey Esenyurt'taki çocuğun ve gencin hayata daha iyi bakması. Bu ülkede barış ve kardeşlik içinde ve ötekileştirmeden yaşayabilir hale gelmeliyiz. Bunları konuşmak gerek. Başkaları senaryo üretiyor, bunları konuşmak anlamsız. Akıl sınırları içerisinde her şeyi konuşabiliriz” dedi. Esenyurt'tak i borcun ötelenmesi için, borcun disipline edilmesi gerektiğini ifade eden Bozkurt, “Bu konuda çok büyük bir yol kat edemedik. Borç buldum fakat yurt dışından kredi isteyerek. Ancak hukuksal açıdan Türkiye'ye döviz sokma kısmı zor. Bizim yıllık ödeyebileceğimiz 80 milyon. 500 milyonluk borç 1 yılda ödenir mi” diye sordu.

Çevik kuvvet neden geldi?
Esenyurt Belediye Meclisi'ne çevik kuvvetin neden geldiğinin sorulması üzerine, “Bunu çevik kuvvete sormak lazım” cevabını veren Başkan Bozkurt, “Esenyurt belediyesini sizin vicdanınıza bırakıyorum. Bu kadar demokratik ne zaman yönetilmiştir onu sizin kararınıza bırakıyorum. Acaba Ak Partili meclis üyeleri dahil konuşabiliyorlar mıydı? Konuşmak ve tartışmak güzeldir. Eskiden bu gibi toplantılarda kayıt bile yaptırmıyorlardı. Şimdi herkes canlı yayın bile yapabiliyor. Çevik kuvvetin buraya gelmesini kim istiyorsa onun bunu cevaplaması lazım” diye konuştu.


Sayıştay raporu var
Esenyurt Belediye eski Başkanı Necmi Kadıoğlu’nun, 2011 yılında kurucusu olduğu Yeşilköy 2001 Eğitim Kültür ve Sağlık Vakfı’na üniversite yapılması için tahsis ettiği Esenyurt Belediyesi’ne ait 25 dönümlük arsa hakkında da açıklamalarda bulunan Başkan Bozkurt, “Burası geçmiş yıllarda bugün ki değerle 1.2 TL'ye belediyeye iş yapan firma ile o işi veren belediye yönetiminin ortak olduğu bir vakfa tahsil edilmiş. Bu vakıfta 2011 yılından itibaren buraya tek çivi çakmamış. Bizde bunu iptal edelim lise kampüsü yapalım dedik. Zaten sayıştayında raporu var. Aslında yapılan ihalelerin önemli bir bölümüde budur. Onun dışında diğerlerini de böyle bir ihtiyaç olursa kamuoyuna açıklarız. Bildiklerimizi anlatıyorsunuz diyorsunuz, başka bildiğim birşey yok ki. Yıllardır burayı gözlüyorsunuz ve her şeyi aslında biliyorsunuz. Mahkemeye vermek için hukuk dışı davranış olması lazım. Hukuk dışı davranış olması için de o hukuk dışı davranışın tespit edilmesi lazım. Etik değerler başka bir şey, hukuk dışılık başka bir şey” ifadelerini kullandı.

Geçen sene 150 bu sene 45
Geçen sene yapoılan bir ihalede parke taşının metrekaresinin 150 TL'ye alındığını, kendilerinin ise bu sene 45 TL'ye aldıklarını belirten Başkan Bozkurt, “Hukuk dışı mıdır, değildir. Ama adaletli midir, değildir. Kimi mahkemeye vereceğimizi süreç içerisinde birlikte göreceğiz. Arkadaşlarımız o dosyaları inceliyorlar. Kaldı ki ben bunları seçim sürecinde de anlattım. Dedim ki belediyenin bulunduğu yer yüzde 20 kat karşılığı verilmiş. Daha ne söyleyeyim.Siz eğer gazeteci olarak Esenyurt'ta bir binanın 200 bin metrekare inşaatın yüzde kaç kat karşılığı verilebileceğini biliyor olmanız lazım” dedi.

6 bin 800 tane dava var
Esenyurt Belediyesi'nin 2.2 milyar borcu olduğunu dile getiren Başkan Bzokurt, “Belediye hakkında 6 bin 800 tane dava var. Esenyurt Belediyesi'nin sabit kıymet envanteri yok. Şimdi bu 3 nokta Esenyurt Belediyesi'ni yüzde 90 tarifleyen bir veridir. Bu verileri eğer okuyamıyorsak o zaman sorun var. Bir belediye hakkında 6 bin 800 tane dava niye açılır? 2 milyar 200 milyonluk borç nasıl oluşur? Bu borcun 570 milyonu belediyeye iş yapan şirketlere olan borç. Geri kalanın çoğu da vergi ve SSK borcu. Yol yapmışlar, parasını ödememişler ben ödüyorum. Şimdi o yolu sen mi yaptın ben mi yaptım? Yani biz mi yaptık, siz mi yaptınız? Bu davalar sonuçlanıyor. Ama daha ne gibi şeyler söylemem gerektiğini inanın ben anlayamıyorum. Her şey net. Esenyurt'un silüeti ve olanlar ortada. Burada işte benim yaramaz çocuk dediğim arkadaşlar onu görmüyor, mikrofonu neden sağ eline almadım da sol elime aldın diyor. Komik. Zaman zaman bunlar oluyor, buradaki arkadaşlarımıza söylemiyorum. Bunun düzelmesi lazım. Herkesin şunu bilmesi lazım; geleceğe dair bir şey yapmamamız durumunda burası ciddi şekilde kaosa dönüşüp, yaşanılmaz bir hal alacak. 14 yılda yapılan ihaleler ile ilgili bir çalışma yapmadık ama istenirse yaparız” tepkisini gösterdi.

Göreve geldiğimizde yakıt bile alamadık
Görevi devraldığında zabıta araçlarına benzin satan firmanın yakıt vermediğini belirten Kemal Deniz Bozkurt, “Personel maaşını 15 gün sonra ödeyebildik. Ama şuanda personelimizin maaşını zamanından ödeyebiliyoruz. Hatta övünerek söylüyorum; bir sonra ödeyeceğimiz parayıda ayarlıyoruz. Yani Esenyurt Belediyesi personeli hiçbir zaman maaşını zamanında alamayacağını düşünmeyecek. Geçmiş yıllarda SSK borcu hiçbir zaman ödenmemiş, biz geldiğimiz günden itibaren bunların hepsini, SSK borcunu da, vergi borcunu da ödüyoruz. Ama ben kendi adımı şirket yönetim kurulu başkanı olarak tescil etmek için ticaret odasına evrak düzenleyip gönderdik. Ticaret Odası tescil etmedi. Tescil etmeyince mahkemeye başvurduk. Mahkeme görüldü ve mahkeme tescil etmemeyi tam kanunsuzluk olarak nitelendirdi. Benim hemen tescil etmem gerektiğini yazdı. Ama ticaret odası tescil etmedi. İstinaf mahkemesi sonucunu bekliyoruz. Aslında mahkemenin kararını uygulamaması suç. Ama Türkiye'de ne kadar hukuk var gözünüzü kapatın ve düşünün” dedi. DHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.