Ben yaşayan bir ölüyüm

Ben yaşayan bir ölüyüm
Romanya’dan Türkiye’ye çalışmak için gelen Delia Simona, bir Türk vatandaşı ile evlilik gerçekleştirdi. Türk eşi vatandaşlığı umursamadığı için başvuruda bulunmadı. Simona'nın kocası ani bir kalp krizi sonucu hayatını kaybetti. Eşinin ölümünden sonra Türkiye’de yaşayan bir ölü olduğunu öğrenen Delia Simona, Damga'ya yaptığı açıklamada, "Vatandaşlığımı buraya almadığım için kimliğim yok. Şuan yaşayan bir ölü gibi gözüküyorum" dedi.

Delia Simona, çalışmak için gelşdiği Türkiye'de kimliksiz kaldı. Kim olduğunu ve neden Türkiye’ye geldiğini Damga'ya anlatan Simona, "1976 yılında Romanya’da dünyaya geldim. Yaklaşık 25 yıldır Türkiye’de yaşıyorum. Türkiye’ye çalışmak amacıyla geldim. Kuyumcu firmasında çalışırken eşimle tanıştık. Eşim Türkiye vatandaşı ve 2006 yılında evlendik. 16 yıllık bir evliliğimiz oldu. İki çocuğum var. Eşimi altı ay önce kadar kaybettim. Evlenmeden önce vatandaşlık için başvuruda bulunmam gerekiyordu. Eşim ileride ne olacağını düşünmediği için vatandaşlığımı umursamadı. Sürekli erteledi. Vatandaşlığımı buraya almadığım için kimliğim yok. Şuan yaşayan bir ölü gibi gözüküyorum" dedi.


Hiçbiri dönüş yapmadı

"Türkiye’de bütün devlet dairelerine başvurup yardım istedim. Bilgilerimi alıp gönderiyorlar" diyen Simona, "Ama sonrasında hiçbiri dönüş yapmadı. Her seferinde çabamla ortada kaldım. İki çocuk annesiyim. Çalışıp onlara bir gelecek inşa etmem lazım. Kimliğim ve nereye ait olduğum belli olmadığı için hiçbir sektöre giremiyorum. 6 aydır kimlik mücadelesi veriyorum. Artık yorulmaya başladım. Bana ses vermelerini istiyorum. Sadece istediğim yaşadığımı kanıtlayıp, Türkiye vatandaşı olmak ve çocuklarıma bakmak" ifadelerini kullandı.


Beni ölü göstermişler!

Kimliğine kavuşmak için 6 aydan beri mücadele verdiğini söyleyen mağdur Delia Simona, "Türkiye Romanya Konsolosluğu’na gittim. Orada durumumu anlattım. Romanya’daki adresimi istediler ve oraya faks çekildi. Bir ay sonra Romanya’dan bir zarf geldi. Beni 2003’te mahkemeye verdiklerini, 2004’te de benden haber alamadıkları için beni ölü gösterdikleri ortaya çıktı. Romanya’daki vatandaşlığım duruyordu. Vatandaşlığımı buraya alma çabası esnasında orada ölü gösterildiğimi öğrendim. Annem vefat edince akrabalarımız mirasa sahip çıkmak için beni ölü göstermişler. Esenyurt Kaymakamlığı’na mağduriyetim için başvuru yaptım. Hatta çocuklarımı alıp bizzat kendim kaymakamlığa gittim ama aylardır bana hiçbir dönüş yapmadılar. Göç idaresine yönlendirdiler. Orada da benden pasaport istediler. Maddi ve manevi imkânım olmadığı için pasaport çıkaramam. Benim Romanya’ya gidip yaşadığıma dair dava açmam lazım ama imkânım olmadığı için gidemiyorum" açıklamasında bulundu.


Delia Simona


Süleyman Soylu'ya ulaşmak istiyorum

"Ben zaten Romanya vatandaşı olmak istemiyorum" diyen Delia Simona, "Burada bir kimliğe kavuşup, işe girerek çocuklarıma bakmak istiyorum. Kimliğime kavuşmak için sesimi duyurmam lazım. İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'ya bile ulaşmaya çalıştım ama bu konuda da geri dönüş alamadım. Elimde bir kimlik ve kimlik numarası olmadığı için hiçbir yere girip çıkamıyorum. Maddi yönde arkadaşlarım bana destek veriyor. Ama onlar nereye kadar verecekler. Eşimin aile tarafından hiçbir destek görmedim. Ölümünden sonra bizi bir gün bile arayıp sormadılar. Bu yüzden elim kolum bağlı bir şekilde beklemek istemiyorum. Sesimi duyurmak için köprüye çıkıp intihar etmem mi gerekiyor. Pandemiden dolayı her yer hes kodu istiyor. Onu bile alamıyorum. Şuan ne bir e-devletim ne bir hes kodum var. Kimliğe dair elimde sadece evlilik cüzdanım var. Aile fertlerimden hiçbiriyle görüşmüyorum. Zaten görüşmediğim için bu hallere düştüm. Benim istediğim çocuklarıma sahip çıkmak ve Türkiye vatandaşı olup özgürce yaşamak istiyorum" ifadelerini kullandı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.