‘Benim adım Selman’ savunmasına kınama

‘Benim adım Selman’ savunmasına kınama
Kendine ait eserleri en yüksek telif ücreti ile sahneletmek, konaklama giderlerinde kurumu zarara uğratmak gibi çeşitli nedenlerle görevden alınan Devlet Opera ve Balesi (DOB) eski Genel Müdürü Selman Ada’ya bir darbe de Kamu Görevlileri Etik Kurulu’ndan geldi.

Görev yaptığı esnada kuruma bağlı il müdürlüklerine yolladığı mesajda, AK Partilileri kast ederek  “A ve K partisiyle yönetim, cahil çoğunluğun eline geçti. Bunlar plaja gitmez, eşiyle restoranda şarap içmez, mayo giymez. Tiyatro kültürü olmayan, Batı’yı kavrayamamış kasabalılar” şeklindeki tepkili ifadeleri kullanan Ada, aynı zamanda, kendi eserlerini yüksek fiyatla sahneye koyarak para kazanmakla suçlanmıştı. O iddiaları inceleyen Kamu Görevlileri Etik Kurulu, Ada’nın, etik davranmadığı yönündeki kararını oybirliğiyle aldı.

Alın terimi asla yedirmem
Sayştay incelemesinde, kendine ait eserler üzerinden ciddi paralar kazandığı tesbit edilen Selman Ada, Sayıştay denetçisine verdiği savunmasında, “En yüksekten vermemin nedeni, benim adımın Selman Ada olmasıdır. Öteki türlü ben zaten eserimi vermem. Alın terimi asla yedirmem. Bu etik değilse etik değildir. Hiç dert değil, bırakırım görevi de. Ama paramı alırım” sözlerini sarf etmişti. Sayıştay’ın etik bulmadığı uygulama Kamu Görevlileri Etik Kurulu’nca da incelendi. Gişe hasılatının yüzde 60’ının Ada’ya ödendiği ve bunun da etik olmadığı belirtildi.

Nezaket kurallarına aykırı
Öte yandan bir başka kınama da CHP’li belediyelerden Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan hakkında verildi. Kamu Görevlileri Etik Kurulu, belediye meclis toplantısında söz alan AK Partili Meclis Üyesi Tülay Ömercioğlu’na "kesin, ahlaklı olun, otur yerine" şeklinde hitap ettiğinden dolayı Ülgür Gökhan'ın nezaket ve saygı kurallarına uıymadığını, bunun da kamu görevlilerinin, görevleri esnasında uymak zorunda olduğu nezaket kurallarını ihlal edici nitelikteki davranışlar arasında yer aldığını belirtti. Belediye Başkanı Gökhan’ın savunmasını yerinde bulmayan kurul, oybirliğiyle aldığı kararında, meclis sukünetini sağlama adı altında yapılan davranışın, bir kamu görevlisinin görevini yapmaya engel olmayacak ve incitici ifadeler barındırmayacak tarzda olması gerektiğine işaret etti. CENGİZ ALÇAYIR

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.