Bi dakika abicim

Bi dakika abicim
Beylikdüzü Belediye Meclisi'nde CHP'nin genel politikalarını eleştirmek isteyen AK Partili Yavuz Demirci, Ekrem İmamoğlu'nun sert tepkisiyle karşılaştı. İmamoğlu'nun bütün ısrarlarına rağmen konuşmasını sürdürmek isteyen Demirci'nin mikrofonunun sesi kısıldı. Bu durumu haksız bulan Demirci, “Bir dakika abicim. Allah'ını seversen. Böyle şey olur mu?” diyerek tepki gösterdi.

Beylikdüzü Belediye Meclisi'nin Şubat ayı toplantısı uzun süre gündemi meşgul edecek tartışmalara sahne oldu. Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, başkanlığında gerçekleştirilen toplantıda ilk olarak Afrin'de hayatını kaybeden şehitler anılırken, gündeme ilişkin açıklamalarda bulunuldu. Meclisin açılış konuşmasını gerçekleştiren İmamoğlu, Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) açıkladığı nüfus verilerine dikkat çekerek Beylikdüzü'nün artan nüfusu üzerine bilgi verdi. İmamoğlu, “Beylikdüzü'nün nüfusu Ocak 1 itibariyle 314 bin 662 olarak açıklandı. Yani yene yılda yaklaşık 16 bin nüfus artışı olmuştur. İstanbul'un en fazla nüfusu artan beş ilçesinden bir tanesi olduk. Tabi bu şekilde nüfus artışını insanlar gelişim gibi görebiliyor ama nüfus artışı öyle bir şey değil aslında. Nitelikli nüfus artışı önemlidir. Bizdeki nüfus artışı ise işimizi zorluyor. Bölgemizdeki 4 ilçede 100 bin kadar nüfus artışı olmuş. Misal; Avcılar, Esenyurt ve Büyükçekmece ile beraber bölgemizde; 1 milyon 900 bin kadar insan yaşıyor” dedi.

Vahşi bir şey!
Nüfusun artmasıyla birlikte hem sorunların hem de sorumlulukların arttığını kaydeden İmamoğlu, TÜİK'in bir diğer verisi olan kırsalda yaşayan insan sayısını da açıkladı. İmamoğlu, “Ülkemizin yüzde 92 buçuğu kentlerde yaşıyor. Bu TÜİK'in resmi verisi. Bu vahşi bir şey. Yani halkın yüzde 7'sinin kırsalda yaşaması çok büyük sorunlar içermektedir, çok büyük sorumluluklar içermektedir. Bunu iyi sorgulamalı ve iyi planlamalıyız. Aksi halde mutluluk, huzur ve sağlıklı yaşam ortamı bu verilerle sıkıntıya girebilir. Hepimiz yerel yöneticilik yapıyoruz bu bağlamda bu verilerin bilinmesini istiyorum” diye konuştu.

İBB'yi kınıyorum
İmamoğlu'nun konuşmasının ardından gündem dışı söz alan CHP'li Doğan Subaşı'da, Beylikdüzü'nde yaşanan tabela skandalına ilişkin açıklamalarda bulundu. İlçedeki panoların İBB tarafından gece vakti söküldüğünü anlatan Subaşı, “Şimdi geçtiğimiz ay bizi üzen bir konu oldu Beylikdüzü'nde. Öfkelendiren demiyorum üzülmek duygusu daha ön planda oluyor. Beylikdüzü'nde bazı ana arterlerde duyuru panoları var. Bunların sayısı 63. Bu panolar sabah 4'te İBB tarafından yerinden kaldırıldı. Bu 63 pano Beylikdüzü'nde AK Parti varken dikilmişti o zaman böyle bir olay yaşanmamıştı” dedi. İBB'nin AK Partili ve CHP'li belediyelere karşı farklı davrandığını belirten Subaşı, “Peki niye bu panoları sadece Beylikdüzü'nde kaldırıyorsunuz? Mesela Esenyurt'ta kaldırılmadı. Ama bu şekilde CHP'li belediyeye farklı uygulama, AK Partili belediyeye farklı uygulama yapıldığında ben üzülüyorum. Kamu kurumları vatandaşa karşı böyle davranmamalı. Kıbrıs'ta Rumların, Türklere davrandığı gibi bize davranıldığını hissediyorum. İBB'yi de kınıyorum” şeklinde konuştu.

Siteminizi İBB Meclisi'nde yapın
CHP'li Subaşı'nın açıklaması sonrası cevap vermek için söz alan AK Partili Mücahit Birinci ise Subaşı'yı halkı yanlış bilgilendirmekle itham etti. Söz konusu panoların kanuna uygun olmadığının altını çizen Birinci, “Doğan Bey, İBB meclis üyesi arkadaşımız. Dolayısıyla bu sitemlerini İBB Meclisi'nde yapabilir. Öyle bir uygulama varsa bunu orada beyan edersiniz yanlıştan dönülebilir. Kaldı ki o panolar kanunsuzdu. Gece saatlerinde sökülmesinin sebebi de trafik aksamasın diyedir. Belli saatlerde yapılan işlerdir bunlar. Bu konuyu vatandaşa böyle aktarmanızı doğru bulmuyorum” dedi.

Beylikdüzü'nde mi kanunsuz?
İBB tarafından sökülen duyuru panolarıyla ilgili mecliste süren tartışmalara Başkan İmamoğlu da müdahil oldu. AK Partili Birinci'ye cevap veren İmamoğlu, geçmişte de aynı sıkıntıları yaşadıklarını fakat kolaylıkla aştıklarını belirtti. İmamoğlu, “Kanunsuz dediğiniz panolar bu ilçede 13 14 senedir bulunuyor. Beylikdüzü'nün içerisinde bunlar zaten vardı. Bu uygulama göreve geldiğimizin ikinci ayında yapılmak istendi o dönemin İBB Başkanı Kadir Topbaş'ı ben bizzat aradım bunun yanlış olduğunu ifade ettiğimde haklısın dedi ve durdurdu. Biz bunu daha öncede yaşamıştık. Şimdi tekrarlanması da hoş bir şey değil. Doğan Bey'in söylediği gibi bu bütün İstanbul'da yapılan bir uygulama olursa biz buna saygı duyarız. Ama bunun sadece Beylikdüzü'nde olmasının yanlış olduğunu söyleyelim. Kanunsuz diyorsunuz; burada kanunsuz orada değil mi? “ diye sordu.

Nasıl engellediğinizi anlatacağım!
Gündem dışı görüşmelerin ardından gündem önerilerinin alınmaya başladığı mecliste yapımı yılan hikayesine dönen Vira İstanbul tartışıldı. AK Partili isimlerin Vira İstanbul'un sözleşme süresinin bittiğini anımsatması ve “İhalesi 20.01.2015 tarihinde imzalanmış olan hasılat paylaşımlı bir arsayla ilgili sözleşmenin süresi durmuş durumda. Ödemelerin gelmiş olması lazım. Sorumuz şu; Vira İstanbul'dan gelen net rakam nedir?” şeklinde soru sormasına İmamoğlu cevap verdi. İmamoğlu, “Sizin siyasi temelli hukuki mücadelenizi izah edeceğimi söylemiştim. Beylikdüzü halkına gelmesi gereken mali katkının gelmesini nasıl engellediğinizi günü geldiği vakit açıklayacağım merak etmeyin” dedi. AK Partililer'in bu gündem önerisiyse oy çokluğuyla reddedildi.

Neyi sordunuz ben anlamadım!
Gündem önerilerinin verildiği esnada bir tartışmada gene İmamoğlu ile AK Partili Ebru Habip arasında yaşandı. Vadi İstanbul'da devam eden peyzaj çalışmalarını anımsatan Habip, “Söz konusu çalışmalar hangi firma tarafından yapılıyor ve ne zaman bitecek öğrenmek istiyorum” deyince İmamoğlu sert tepki gösterdi. Sorunun cevabının herkes tarafından ulaşılabilir olduğunu söyleyen İmamoğlu, “ Neyi sordunuz ben anlamadım. Zaten internet sitesine girin hepsi önünüze çıkıyor. Bu kadar aleni bir şeyi sormanıza anlam veremedim. Projeyi tanıtın deseniz zevkle tanıtırız. Cevabı basit. İnternete girin hepsi yazıyor. İki dakikanızı alır. Bunu sormanızın anlamı yok çünkü bu bilgiye erişebilirsiniz” diye yanıt verdi.

Sizden öğrenecek değilim
İmamoğlu'nun bu açıklamaları sonrası sesini yükselterek tepki gösteren AK Partili Ebru Habip, “Sekiz senedir meclis üyeliği yapıyorum. Nasıl konuşacağımı sizden öğrenecek değilim. Ben ne soracağımı da kendim bilirim. Sizin yönlendirmenizle soru soracak değilim. Bir meclis üyesi olarak bilgisayarın başına oturmak istemiyorum” şeklinde konuştu. Habip'in bu önerisi ısrarına rağmen oy çokluğuyla reddedilirken, Habip red kararına da tepki gösterdi; “ Her zaman ki gibi reddetiniz. İşinize gelmeyince hemen ret veriyorsunuz. Bravo, tebrik ederim” ifadesini kullandı.

Sesini kesin
Gündem önerileri görüşülürken söz alan AK Partili Yavuz Demirci de meclisteki tansiyonun yükselmesine sebep oldu. Gündem önerisiyle ilişkisi olmayan ve güncel siyasete dair açıklama yapmaya çalışan Demirci'ye, Başkan İmamoğlu müsaade etmedi. CHP'lilerin Afrin'e bakışını eleştirmeye çalışan Demirci'ye, “Yavuz Bey, siyaset yapıyorsunuz. Burada böyle konuşamazsınız” diyen İmamoğlu, konuşmasını sürdürmekte ısrar eden Demirci'nin mikrofonunun sesinin kesilmesi talimatını vererek, “Sesini kesin” dedi. İmamoğlu'nun bu talimatıyla birlikte neye uğradığını şaşıran AK Partili Demirci ise, “Abicim, Allah'ınızı severseniz bir dakika. Yani bundan rahatsız olacak bir şey yok” dedi.

Meclisi sen yönetmiyorsun
Demirci'nin konuşmakta ısrar etmesi üzerine sert bir tepki gösteren İmamoğlu şu ifadeleri kullandı; “Saygısızlık yapıyorsun. Meclisi sen yönetmiyorsun. Müsaade et. Etmiyor musun? Peki devam et. Gündem dışı söz istendi cevap hakkı istendi önerilerinize geçildi ve önerileri alıyorum. Bakın biz gündem öneri kısmına geçtiğiniz zaman siyaset yapıyorsunuz. Bu olmaz. Bu meclis duruşuna aykırı. Düzene uymak zorundasınız. Anladınız mı?  Burada yaratmak istediğiniz algıya ben fırsat tanımam.”

Anıl Boduç

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.