Binlerce genç çalışırken öldü

Binlerce genç çalışırken öldü
İSİG Meclisi 19 Mayıs Gençlik ve Spor Bayramında Türkiye'de genç işçilerin durumunu özetleyen raporunu yayımladı. Rapora göre 2013-2024 yılları arasında en az 2 bin 500 genç çalışırken öldü

İşçi Sağlığı ve Güvenliği (İSİG) Meclisi 19 Mayıs Gençlik ve Spor Bayramı'nda açıkladığı 2013-2024 yılları arasında genç işçi cinayetlerini toplayan raporunu kısa zaman önce Balıkesir'de motokuryelik yaparken bıçaklanarak öldürülen Ata Emre Akman şahsında iş cinayetlerine kurban giden tüm gençlere adadı. Raporda 2013-2024 yılları arasında en az 2 bin 500 genç işçinin iş cinayetlerinde hayatını kaybettiği tespit edilirken AK Parti hükümetleri döneminde "Gençlerin geleceğinin çalındığı ve sermaye için ucuz işgücüne" dönüştürüldüğü vurgulandı. Pandemi döneminde genç işçi ölümlerinde gözlemlenen düşüş, ekonomik zorluklar ve yoksullaştırma politikalarının etkisiyle hızla artmaya başladığı belirtildi.

İşçiler korunamıyor

2013-2024 yılları arasında, en az 656 genç işçinin inşaat sektöründe, 424'ünün tarım sektöründe ve diğerleri konaklama, taşımacılık, metal, madencilik gibi sektörlerde hayatını kaybettiği belirtiliyor. Genç işçi ölümlerinin nedenleri arasında trafik kazaları, yüksekten düşmeler, ezilmeler, elektrik çarpmaları ve şiddet başı çekiyor. 18-25 yaş arası genç işçilerin ölümleri, cinsiyet ve göçmen köken bakımından da inceleniyor. 18 yaşındaki gençlerin ölümleri, çocuk işçi sayılabileceği için dikkat çekerken, 25 yaşındakilerin bir kısmının 26 yaşında olabileceği belirtiliyor. 214 kadın ve 2 bin 286 erkek genç işçi ölümü, genç işçilerin çalışma koşullarının ciddiyetini ortaya koyuyor. Göçmen genç işçi ölümleri ise mevsimlik tarım, sanayi ve hizmet sektörlerinde yoğunlaşmış durumda. Sendikalılık oranlarına bakıldığında, genç işçi ölümlerinin yüzde 96,64'ünün sendikasız işçilerden oluştuğu, sendikalı işçilerin ise daha çok maden ve metal sektörlerinde çalıştığı görülüyor. Bu durum, sendikal örgütlenmenin yeni işçileri korumada yetersiz kalabileceği tartışmasını da beraberinde getiriyor.

İlgili Haberler

Kaynak:Haber Merkezi

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.